Re: Exekuce - vyživované osoby
Zaměstnanec vám nemá co dělat problémy, vy jste dostala ex.příkaz na něj a jste povinna srážet (už z lednové výplaty - ihned). Ať si to vyřeší jinde,ať si podá odvolání(pokud u odvolání uspěje, vrátíte mu deponované peníze) ale to není vaše starost, vy musíte plnit svou povinnost, protože jinak by vám hrozila pokuta. (mezi námi - oni často tvrdí,že je to vyřešené...). Exmanželku jako vyživovanou nepočítáte, dítě ano (exekuce není na výživné, tudíž výživné platí dobrovolně). Nedoplatek zdravotního pojištění je přednostní, náklady exekutora...nepřednostní, chápete dobře. při jeho tak malé mzdě mu toho stejně moc strhávat nebudete
rozsudek (usnesení), kde má stanovené výživné, a potvrzení o studiu(to potvrzení proto, že kdyby dítě ukončilo studium, on nemá vyživovací povinnost a dítě byste počítat nemohla)
Jakmile vám zam-ec doručí rozhodnutí soudu o výživném, je vaší povinností zařadit tuto pohledávku do pořadí a pro výživné začít provádět srážky. Jde o výjimku z pravidla, že pro pohledávky třetích osob je potřeba se zam-telem uzavřít dohodu o srážkách.
Tomu moc nerozumím. Navíc teď tady byl a je to tak, že se rozvedli. Byl to ale pouze papírový akt. Nadále spolu žijí ve společné domácnosti a starají se o dítě. Soudní rozhodnutí o stanovení výživného prý nemá a nikdy nebylo. Jsou jen ústně dohodnuti a doma mají společnou "kasu"....tak co s tím?
Dodá mi pouze potvrzení o studiu. A ještě ke všemu kvůli nemoci exmanželky, která je v plném invalidním důchodu, je prý její "poručník". To teda nevím, co má přesně znamenat....
Tvrdil, že se rozvedl už asi před 20 lety a dítě je podobně staré, takže zletilé rozhodně nebylo.
Je tedy povinnost dodat to soudní rozhodnutí? Potřebuji poslat výplaty a tohle mě zdržuje.
Bude stačit potvrzení o studiu (rodný list?) nebo potřebuji i soudní rozhodnutí?
Aha, už jsem doma, děkuji :-)
Ale jak jsem psala, kdo ví, jak to mají. Myslím, že se dohodli a rozhodně mu na dítě nic nesrážím.
Ono u něj stejně půjde jen o pár stovek.
Pro mě je podstatné to, že mu mohu uplatnit vyživované dítě.
Moc děkuji za rady.
Prosím ještě jeden dotaz. Teď mi zaměstnanec donesl potvrzení o studiu. Za prvé ze září, takže jsem ho zase poslala zpět, aby přinesl aktuální a za další jsem si všimla, že je na něm kombinované studium (a ještě se hádal, že ale má denní, že to asi spletli). Takže kdyby mi náhodou znova přinesl na kombinované studium, na to se výše uvedené nevztahuje? Jde uplatnit vyživované dítě pouze při řádném denním studiu?
1)Potvrzení vystavené v září ale platí i nyní - je tam přece potvrzeno, že je vystaveno na rok 2010/2011 nebo na semestr např. do 28.2. (každá škola to vystavuje jinak). Takže já bych takové potvrzení o studiu vzala.
2) U VŠ na způsobu studia nezáleží, může být denní, dálkové, kombinované. Pokud mu je do 26 let a nejde o studium v programu celoživotního vzdělávání, má statut studenta.
V jaké zákoně bych toto našla? Přijde mi to trochu postavené na hlavu. V září mi přinese potvrzení o studiu, třeba ani nenastoupí, ale jeho otec si bude stále uplatňovat při exekuci vyživované dítě?
Stejně jako dítě, které by studovalo vysokou školu dálkově, může mít vlastní příjmy (třeba i vyšší, než otec) a otec si v exekuci uplatní vyživované dítě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2011 8:09
Přišel mi exekuční příkaz na přednostní pohledávku. Výpočet je mi vcelku jasný, ale zaměstnanec má zkrácenou pracovní dobu, tudíž mzdu kolem 6-7 tis. čistého. Je rozvedený, má jedno dospělé, ale studující dítě a v současné době žije opět s bývalou manželkou.
Slevu na dítě si neuplatňuje.
Co mám od zaměstnance vše požadovat za doklady? Může si dát exmanželku jako vyživovanou, případně za jakých podmínek dítě? - dnes se ho zeptám na podrbnosti, ale pokud ho má např. v péči bývalá manželka? Jaké všechny doklady mám od něj požadovat?
Mám obavy, že zaměstnanec bude dělat problémy, po krátkém tel. hovoru jsem se dozvěděla, že on nic nedluží, že snad za něj neplatil zp bývalý zaměstnavatel a že teď to řeší s pojišťovnou....přijde mi to ovšem divné, když mu zp částku vyměřila již v r.2007.
A ještě prosím. Na příkazu je dlužná částka, náklady oprávněného a náklady exekuce. Níže pak pouze první částka je jako přednostní pohledávka. Zbývající dvě položky jsou tedy nepřednostní? Chápu to dobře?
Pokud nemám ještě zpracovanou mzdu za leden, musím srazit i tu nebo až mzdu za únor?