1. Plátcem DPH se můžete stát buď z povinnosti nebo dobrovolně
a) povinně - registraci podáváte do 15 dní od konce měsíce ve kterém jste překročil stanovený obrat, plátcem se stáváte první den třetího měsíce následujícího po měsíci, kdy jste překročil stanovený obrat ... ve vašem případě konkrétně registraci podáváte mezi 1.-15. lednem 2012 a plátcem se stáváte 1.3.2012
b) dobrovolně - registraci podáte kdykoliv a plátcem se stanete kdykoliv si to do registrace napíšete ovšem ne dřív než o tom finanční úřad rozhodne ... pokud chcete být od 1.1.2012, tak přihlášku k registraci podejte klidně teď a napište do ní datum 1.1.2012 ... finanční úřad o tom vesele rozhodne a je to :-)
2. viz 1
3. Ke dni vzniku plátcovství uděláte inventuru. Především zapíšete všechno zboží, které jste nakoupil a máte k němu daňový doklad (ať již nákupní nebo z celnice) o tom, že jste zaplatil DPH. Toto DPH lze v prvním daňovém přiznání nárokovat od státu. Při prodeji (a to ať jste nárokoval nebo ne) musíte prodávat s DPH. Takže doporučuji nárokovat ... říká se tomu "změna režimu"
4. viz 3 ... není nutné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 11. 2011 12:19
Dobrý den,
měl bych pár dotazů k plátcovství DPH. Provozuji internetový obchod a blížím se k hranici fakturace 1 mil. Kč. Podle odhadu bych měl tuto hranici překročit cca v půlce prosince.
1) Kdy se tedy stanu plátce DPH? K 1.1. 2012?
2) Mám již nyní podat registraci?
3) Co se zbožím, které bylo během roku zakoupené v Kanadě (nakupoval jsem jako neplátce DPH, DPH a clo řádně zaplaceno na celnici), a které mi zůstane na skladu, pokud se stanu plátce DPH? Budu z něj pak muset jako plátce DPH řádně odvést 20%?
4) Mám zboží rychle slevnit a pokusit se všechny skladové zásoby, které byly nakoupeny vč. DPH, prodat?
Díky moc za odpověď.