Re: Účtování platby platební kartou
Ano, představte si situaci,kdy má třeba každý obchodník firemní platební kartu, během měsíce jsou na bankovních výpisech výběry a vyúčtování dělají obchodníci jednou měsíčně. Každý výběr z banky musí být pohledávka za zaměstnancem (335), do doby, než přinese doklady a vyúčtuje. Disponuje s firemními penězi a nejsou to peníze na cestě....
Děkuji, to dává smysl. Takže toto platí i pro situaci, kdy daný zaměstnanec přinese doklad okamžitě, leč v bance je strženo později (jak bylo uvedeno v druhém příspěvku, tedy, by se měl použít účet 333 - ostatní závazky vůči zaměstnancům, nebo můžu rovnou na 335, což by mi dávalo větší smysl?)
U nás to řešíme jinak a to přes účet 261 a sice z toho důvodu, že platba nemá se zaměstnancem nic společného. Jedná se o platbu z firemního účtu na účet dodavatele, zaměstnanec peníze nedostane do ruky. Pokud máme doklad dříve než proběhne platba, pak účtujeme jako o jakékoliv jiné platbě.
Karta není záloha, to byste musela na účet 335 zaúčtovat celý limit platební karty a ne jen právě provedenou platbu. U zálohy vždy víte, kolik peněz zaměstnanci dáváte, u karty to víte až v okamžiku placení.
Karta není ani cenina, ani záloha. Je to jen platební nástroj srovnatelný např. s podepsaným, ale nevyplněným příkazem k úhradě. Pokud pošlete zaměstnance s platebním příkazem do banky, taky to budete účtovat jako zálohu ?
Ztracený doklad - to se nám ještě nestalo.
Výběr hotovosti - to už je něco jiného, tady má zaměstnanec peníze v ruce, takže záloha. Ale setkal jsem v minulosti i s tím, že to šlo přes pokladnu.
Obecně vzato takto :
čerpání na kartě : 335/221
zjištění, že jde o krádež : 549/335
vyřešení škody a její náhrady : 335/549
Já osobně bych první 2 zápisy spojil do jednoho : 549/221
V tomto případě je evidentní, že pan Kasík je za škodu odpovědný. Ale taky by mne zajímalo, kdo rozhodl o výši limitu na kartě.
Nicméně tento případ je trochu něco jiného, než bylo diskutováno výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 2. 2011 13:26
Dobrý den, našel jsem několik řešení, ale pořád nevím, které je to nejvíce košer.
Řekněme, že platební kartou v obchodě zaplatím materiál za 2000 Kč, ergo mám dva doklady, od prodejce a výpis z účtu.
Účtuje se stejně jako faktura, tedy přes účet závazků k dodavatelům, a nebo to můžu táhnout přes 261 (5xx/261 a dále 261/221)?
Děkuji za odpověď