Průměr dovolené z jednoho dne??? spěchá

• (neregistrovaný)

10. 2. 2011 14:26

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně výpočtu průměru za dovolenou po mateřské dovolené.

Toto mi napsala má účetní: ve mzdě za 12/2010 jste měla proplacených 9 dnů dovolené, tj. 67,5 hodiny průměrem za 3.Q.2010 tj. 103,777 Kč na hodinu. Ve mzdě za 1/2011 jste měla proplacených 18 dnů dovolené, tj. 135 hod, ale průměrem k 1.1.2011 tj. za 4.Q.2010,tj. 73,066 Kč na hodinu. V 12/2011 jste měla totiž zaplacený navíc i svátek 24.12.2010 částkou 548,- Kč za 7,5 hodin a jelikož to byl jediný příjem za celý kvartál, vypočítal se nový průměr z toho (548 : 7,5 = 73,066 Kč). Je to podle zákona, do průměru nevstupuje příjem za dovolenou, ale při měsíční mzdě musíme proplatit svátek. Bohužel, právě těch 548,- Kč změnilo průměr na horší, ale je to podle zákona správně.

Já si myslím, že se mělo postupovat takto:
    Pro průměr na dovolenou čerpanou v 1. čtvrtletí je rozhodující dosažená mzda a odpracovaná doba ve 4. čtvrtletí. Jestliže zaměstnanec v tomto rozhodném období neodpracuje alespoň 21 dnů, pak se v souladu s § 355 ZP použije pravděpodobný výdělek. Jak se zjistí pravděpodobný výdělek, je uvedeno v § 355 odst. 2 ZP. Rozdíl dělá něco kolem 4 tisíc, což se mi zdá dost, přeci se nemůže počítat průměr z jednoho proplaceného svátku. Mateřskou jsem čerpala do 19.12.2010 , Nevím kam jinam se v tomto případě obrátit.

Předem děkuji za odpověď Petra H.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2011 15:09

Líba (neregistrovaný)

Re: průměr dovolené z jednoho dne??? spě
      V měsíci prosinci jste měla zaplacenou dovolenou a svátek. Obojí mělo být proplaceno stejným průměrem, ve vašem případě tedy průměrem pravděpodobným, i když vy píšete, že to byl průměr spočítaný z III.Q, ale to jste byla na MD. Vzhledem k tomu, že jste ani ve IV.Q nepracovala, dovolená čerpaná v lednu měla být opět zaplacená pravděpodobným průměrem. Já osobně bych použila stejný, ale neznám prostředí vaší firmy. Třeba je u vás situace taková, že je pravděpodobný průměr ve IV.Q výrazně jiný než ve III.Q.

• 10. 2. 2011 15:25

Petra H. (neregistrovaný)

Re: průměr dovolené z jednoho dne??? spě
      Děkuji, taky si myslím, že by měla vzít pravděpodobný průměr

Tohle mi účetní odpověděla:

>Doba pobírání PPM se podle zákona posuzuje jako odpracovaná doba (proto jsem Vás informovala-v jiných firmách to nedělají, že i za tuto dobu můžeme čerpat dovolenou v návaznosti na PPM), taktéž čerpání dovolené se posuzuje jako odpracovaná doba.
      Vy tedy ve 4.Q splňujete obě podmínky-čerpala jste celou PPM a pak i dovolenou.
      V 10/2010 proto máte odpracovaných 20 dnů+1sv,v 11/2010 také 21 dnů+1sv. a v 12/2010 máte odpracovaných 13 dnů, 9 dnů ŘD a 1 svátek.
      Myslím, že systém máme nastaven správně, máme na to i kontroly.

>Vůbec nevím kdo má pravdu, ale myslím si, že dělat průměr za Q z jednoho dne je špatně...a jak vypočítala ten první průměr nevím, ale platově to odpovídalo...brala jsem čistého kolem 15,5-16 tisíc a v tom jsem měla dvě děti jako slevu na dani...už jsem bezradná, nevím kde hledat

• 10. 2. 2011 20:17

Líba (neregistrovaný)

Odborníci na pracovní právo?
      Nějaká chytrá, co? Tu musíme umlátit paragrafama, doufám, že nám někdo pomůže.

§ 348
      (2) Ustanovení odstavce 1 a § 216 odst. 3 a 4 se nepoužijí pro účely práva na mzdu nebo plat a odměnu z dohody ani na zjišťování průměrného výdělku.

• 10. 2. 2011 20:39

Re: Odborníci na pracovní právo?
      Děkuji moc za ochotu, taky pořád něco hledám na netu, nejsem účetní, ale logicky mi to hlava nebere, aby se průměr udělal z jednoho dne!!! Snad do rána na něco příjdeme, abych jí to mohla poslat emailem.

• 10. 2. 2011 22:38

Jiřka1 (neregistrovaný)

Proč do rána? Vždyť Vám to paní Líba už napsala: § 348 Ustanovení odstavce 1 a § 216 odst. 3 a 4 se nepoužijí na zjišťování průměrného výdělku.

• 10. 2. 2011 22:45

Tak děkuji snad jí to bude stačit, pěkný večer všem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).