Děditství

• (neregistrovaný)

10. 2. 2011 20:23

Dobrý den,
    mám 2 děti manželku. Po mé smrti předmětem dědění bude nemovitost. Předmanželská smlouva nebyla sepsána. Má manželka nárok na majetek který jsem vlastnil před vstupem do manželství a jakým dílem bude s dětmi dědit?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2011 8:32

máája (neregistrovaný)

Re: Děditství
      Každý 1/3.ze zákona.Pokud byste sepsal závět,tak děti jsou neopomenutelný dědic,ty dědí vždy,manželku by šlo vyloučit

• 11. 2. 2011 8:45

tomik (neregistrovaný)

Co se týká dělení, není to správně. Manželka dědí vždy 1/2 a druhá polovina se rozdělí na třetiny. Ovšem k danému dotazu nejsem úplně kompetentní odpovědět, mate mě vlastnictví nemvitosti již před nabytím manželství. Pokud by se týtalo rozvodu, manželka nemá na nemovitost nárok, pouze na zhodnocení za dobu manželství. Myslím, že po smrti by to mělo být klasické dědění, jak jsem popsal, ale nejsem si zcela jist.

• 11. 2. 2011 9:04

Líba (neregistrovaný)

To, co tu píšete, se týká společného jmění manželů. Polovina zůstane manželce a druhá polovina je předmětem dědictví. Majetek, který je výhradně majetkem zůstavitele, se dětí tak, jak je psáno v první odpovědi.

§ 473
      (1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel ..., každý z nich stejným dílem.

Občanský zákoník, zde na liště.

• 11. 2. 2011 9:07

maaja (neregistrovaný)

>>>Dobrý den,
      >>>mám 2 děti manželku. Po mé smrti předmětem dědění
      >>>bude
      >>>nemovitost. Předmanželská smlouva nebyla sepsána. Má
      >>>manželka nárok na majetek který jsem vlastnil před
      >>>vstupem do manželství a jakým dílem bude s dětmi
      >>>dědit?
      >>>Děkuji.
      >>Každý 1/3.ze zákona.Pokud byste sepsal závět,tak děti
      >>jsou neopomenutelný dědic,ty dědí vždy,manželku by
      >>šlo
      >>vyloučit
      >Co se týká dělení, není to správně. Manželka dědí vždy
      >1/2 a druhá polovina se rozdělí na třetiny. Ovšem k
      >danému dotazu nejsem úplně kompetentní odpovědět, mate
      >mě vlastnictví nemvitosti již před nabytím manželství.
      >Pokud by se týtalo rozvodu, manželka nemá na
      >nemovitost nárok, pouze na zhodnocení za dobu manželství.
      >Myslím, že po smrti by to mělo být klasické dědění, jak
      >jsem popsal, ale nejsem si zcela jist.reaguju znovu,mám totiž doma to samé,barák za svobodna,pak jsem se vdala a manžel by měl nárok na 1/2 kdybychom měli ten barák spolu a tu moji polovinu by si dělili na tři díly.jsou to všechno dědici v 1 skupině a děldí stejným dílem,tj každý 1/3,mluvila jsem o tom s právníkem

• 11. 2. 2011 9:43

D.V. (neregistrovaný)

Tak vy to tedy také rozhodně nemáte správně - manželka už tu svojí polovinu vlastní a dělí se rovným dílem manželův podíl v SJM...

• 11. 2. 2011 13:59

právník1 (neregistrovaný)

Re: Dědictví
      Majetek, který jste vlastnil před manželstvím, je jen Váš a bude ho po Vás dědit manželka a Vaše děti společně, v tomto případě každý 1/3. Totéž platí o nemovitosti, která je jen Vaše (nabyl jste ji před manželstvím nebo za manželství za peníze, které byly jen Vaše (z před manželsví nebo z prodeje věci jen Vaší).
      Pokud jste nemovitost pořídili za trvání manželství za společné prostředky (či dluhy), máte ji ze zákona v SJM a v případě Vaší smrti 1/2 této nemovitosti připadne manželce z titulu SJM a druhá polovina se bude dělit na třetiny mezi manželku a děti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).