Re: OSVČ - pomozte, prosím
§6 zákona o DPH
Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez dně, včetně dotace k ceně, které osobě povinné k dani NÁLEŽÍ za uskutečněná plnění, kterými jsou dodání zboží převod nemovitosti a poskytnutí služby, s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za ....
pokud jako neplátce vstavíte fakturu na částku např. 50000, je to částka, platba nebo úplata, která vám NÁLEŽÍ = započítáte ji do limitu pro obrat
Re: OSVČ - pomozte, prosím
.... souhrn úplat ....které osobě povinné k dani náleží ... za co? ZA USKUTEČNĚNÁ ZDANITELNÁ PLNĚNÍ, kterými jsou dodání zboží ..... atd. Přijetím zálohy se snad uskutečnilo dodání zboží? Zdanitelné plnění se uskuteční až při dodání zboží a pak teprve započítáte celé plnění do obratu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2011 9:45
Dobrý den, jsem neplátce DPH,výdaje uplatňuji paušálem.
Vystavuji faktury a jelikož nejsem plátce, neuvádím DUZP, ale datum vystavení. Nyní musím vystavit fakturu, kde požaduji zaplatit zálohu.Faktura bude mít č. 5/2011, po dodání zboží, vystavím fakturu na doplatek. Jak mám počítat obrat ? V říjnu jsem měl velkou zakázku a pokud bych fakturu č. 5, započítal, musel bych se registrovat k plátcovství DPH, pokud bych neměl žádný jiný příjem až v březnu, limit bych nepřekročil. Každý zde uvádí § 6 zákona o DPH, ale pokud dosud nejsem plátce, musím přece započítávat faktury podle data vystavení ( ne podle DUZP ani podle toho kdy mně přijdou peníze ). Nejdůležitější je datum vystavení faktury - JSEM NEPLÁTCE DPH.
Myslím si, že § 6 řeší už plátce DPH ( jestli mají být měsíční nebo čtvrtletní ).
Děkuji všem za odpovědi.