Re: Přehled ossz-vedlejší činnost
Zdeno, jste zlato, já se tady s tím pachtím, když jsme jela jako blbec řádek po řádku s pokyny v ruce, vycházely mi od ř. 26 nuly, ale program mi to pořád počítal jinak ale bylo mi divné, že bych neměla ani z malé částky platit pojistné, (na VZP mi vyšla částka 189.) Jupí-jste můj zachránce....jen ještě drobnost. Já to téhle OSVČ dělám první rok, v minulém roce měl daňový základ 10 000 a paní účetní mu v přehledu za rok 2009 vypočetla minimální vym. základ 28272 a z toho pojistné 8256. Vzhledem k tomu, že tam měl z minulého roku placené zálohy..vyšel mu tam přeplatek 414 Kč a tak mu to asi ani nedošlo, že z příjmu 10 000 zaplatí 8000 sociálku a nijak se nedivil. Předokládám, že to také paní účetní udělala chybně, mohu s tím já teď něco dělat? POdat nějaký dodatečný přehled? Moc a moc děkuji dobrou noc
Já to
>téhle OSVČ dělám první rok, v minulém roce měl daňový
>základ 10 000 a paní účetní mu v přehledu za rok 2009
>vypočetla minimální vym. základ 28272 a z toho pojistné
>8256. Vzhledem k tomu, že tam měl z minulého roku
>placené zálohy..vyšel mu tam přeplatek 414 Kč a tak mu to
>asi ani nedošlo, že z příjmu 10 000 zaplatí 8000
>sociálku a nijak se nedivil. Předokládám, že to také paní
>účetní udělala chybně, mohu s tím já teď něco dělat?
>POdat nějaký dodatečný přehled? Moc a moc děkuji dobrou
>noc
U zdravotního pojištění neexistuje žádný limit, do kterého byste nemusela odvádět pojistné. Pokud nevykážete ztrátu, tak zaplatíte pojistné, třeba jen 189,- Kč. Nevím, z jakého důvodu je OSVČ vedlejší, ale pokud je to z důvodu zaměstnání, tak nebude v roce 2011 platit zálohy na ZP. Pokud z jiného důvodu (student, poživatel důchodu), tak by měl odvádět zálohy ve výši 16,- Kč měsíčně.
Sociální pojištění 2009: pokud podnikal celý rok a byl celý rok považován za OSVČ vedlejší, tak mu nevznikla povinná účast na důchodovém pojištění a nemusel nic platit. Doufám, že paní účetní nezaškrtla přihlášku k dobrovolné účasti na pojištění. S opravným přehledem to není tak jednoduché. Pročtěte § 15, odst. 2 a 3 zákona o pojistném na sociální zabezpečení
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/socialni-zabezpeceni-pojistne/zneni.aspx
Opravný přehled je možné /povinné/ podat v případě, kdy se po podání přehledu zjistí, že vyměřovací základ byl nižší, případně vyšší. Podání opravného přehledu v případě, kdy se vyměřovací základ nemění, zákon neřeší. Můžete zkusit podat opravný přehled se stejnými příjmy a výdaji, ale nevím, jestli vrátí pojistné, nemám praktickou zkušenost. Obávám se, že co ČSSZ jednou pohltí, to už nevydá:-)
OSVČ má vedlejší činnost z důvodu zaměstnání, účetní v roce 2009 na přehledu nezaškrtla dorovolnou přihlášku. NO uvidím, až na sociálku povezu přehled, zkusím se zeptat....ale jak říkáte, že co jednou ČSSZ pohltí , už nevydá...tak tomu bych docela věřila :-)
moc Vám děkuji za vyčerpávající a dokonale srozumitelnou radu
hezký den !
Tak dejte vědět, jak jste pochodila. Kdybyste neuspěli, tak by si podnikatel třeba mohl vzpomenout, že v roce 2009 zapomněl přiznat ke zdanění stovku. Jako uvědomělý daňový poplatník podá dodatečné daňové přiznání a tím se mu vznikne povinnost podat opravný přehled:-)
Dopadlo to výborně, jednalo se mi o roky 2008 a 2009, poplatník nedosáhl rozhodné částky, ale do přehledu mu účetní vyplnila vyměřovací základ pro vedlejší činnost, takže mu tam vyskočila vysoká částka pojistného. Tak v roce 2008, i když byl přehled špatně vyplněný, OSSZ stejně vrátila peníze, tak jako, kdyby byl přehled správně vyplněný. V roce 2009 ale již ne. Jednalo se o cca 9000. Bylo mi vysvětleno, že když úřednice vyplňuje v jejich systému přehled a zadá daňový základ a poté vyplňuje kolonky dle poplatníka a vyplnila by minimální VZ pro vedlejší činnost, aniž by k tomu byl důvod, prý na ně systém "řve" a upozorňuje, že je chyba. V roce 2009 však úřednice asi omylem zaklikla, že chce být dobrovolně pojištěn. Nicméně byli moc střícní a navrhli, ať udělám Ne OPRAVNÝ, ale OPRAVENÝ nový přehled-prý to takto mám nazvat, nezakřížkovat ani řádný ani opravný, natvrdo napsat velkým písmem opravený. Vyplnit správně a oni peníze bez problému vrátí. Docela jsem žasla, už jsme byli připraveni, že budeme škodu vymáhat po bývalé účetní. Takže super....
Dobrý večer, tak to je opravdu milá zpráva. Takovou vstřícnost bych si nepředstavovala ani ve snu. Pojistné za rok 2008 vrátili jen tak, nesepisovali jste nějakou žádost? S pojmem opravený přehled se potkávám poprvé, ale je dobré vědět, že existuje. Jsem ráda, že jste se ozvala a děkuji za zajímavou a hlavně pozitivní zprávu. Raduji se s Vámi, zdravím a přeji dobrou noc. Zdena
aNO pojistné za rok 2008 vrátili automaticky, v podstatě z přehledu použili pouze kolonku základ daně a pak si jakoby přehled sami vyplnili, tak jak má být, takže ačkoliv z přehledu 2008 žádala bývalá účetní o přeplatek ve výši 414, ossz vrátila sama automaticky 10980. Možná moje zkušenost pomůže jiným - i když třeba jiné sociálky by mohly být nevstřícné, třeba ten příklad, že jiná sociálka se zachovala takto, by mohl negativní přístup jinde změnit. konkrétně se jednalo o sociálku pro Prahu východ.
Teď mě můj tatínek poprosil, zda bych mu neověřila toto: on je předseda představenstva v bytovém družstvu. Pro družstvo vykonává nějakou činnost, za kterou dostává odměnu (na základě smlouvy o výkonu funkce, výše odměny je zakotvena ve stanovách družstva) Měsíčně má 1999 kč (je důchodce, jiné příjmy nemá). Už jsem zjistila, že se jedná o klasické příjmy dle §6, které musí být daněny vždy zálohovu daní (nelze srážková i když je do 5000), Sociálka se neodvádí, ale na zdrávce jsem pohořela. Jemu jí nestrhávají, s odvoláním na ZMR. (právě mi tatínek tvrdil, že někde slyšel, že se do budoucna má z těchto odměn strhávat i ZP a SP- proto mě poprosil, zda bych zjistila, zda nějaká změna je)
Může se tento příjem tvářit jako ZMR? Bylo mi zde na fóru řečeno, že VZP strhnout, protože to je funkční požitek a na to se podmínka výše příjmu nevztahuje, na dotaz, zda by mě paní odkázala na nějaké paragragy-se již neozvala. Četla jsem zákon o vzp, konkrétně par.5, ale úplně jsme se tam zamotala do pojmů. Člen družstva, pracovněprávní vztah... atd.co se týče mezd, zvládám klasické zaměstnance, nic jiného nemám, takže v těhle odměnách jednatelům a členům statutárů se fakt plácám, vím to a štve mě to :-) Kdybyste mi mohla poradit, budu moc vděčná. Moc děkuji
Dobrý den, bytová družstva jsou pro mě španělskou vesnicí:-) Pokud vím, tak od roku 2008 pohlížejí zdravotní pojišťovny na odměny členů statutárních orgánů jako na příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků podle § 6 ZDP a dožadují se pojistného.
Odměna člena představenstva podle mého názoru není odměnou člena za práci pro družstvo. Odměna funkcionáři náleží z titulu výkonu funkce v samosprávě, nikoliv za práci pro družstvo a započitatelný příjem v tomto případě nehraje roli.
Zkuste pročíst informace na stránkách VZP zde:
http://www.vzp.cz/platci/aktuality/zmeny-v-platbe-zdravotniho-pojisteni-od-1-ledna-2008-zamestnavatele-a-zamestnanci
Mě z nich vyplývá, že člen představenstva není zahrnut ve výjimkách, při kterých nevznikne účast na zdravotním pojištění a ZP by mělo být odváděno bez ohledu na výši započitatelného příjmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 2. 2011 22:53
Dobrý den, vyplňuji přehled a vychází mi to nějak divně
OSVČ-vedlejší činnost (v roce 2010 neměla předepsané zálohy)
zaškrtnutá vedlejší činnost v měsících 1-12 (příjem za celý rok pouze v červenci)-nevím, zda nemá být zaškrtnutý pouze jeden měsíc.
ř. 21 2800
ř. 22 pro vedlejší 12
ř.23 pro vedlejší 12
ř. 24 233
ř. 26 pro vedlejší 1400
ř. 28 mi skáče 28452
ř. 29 28452
ř. 31 28452
ř.32 28452
ř. 33 8308
když už asi po desáté pročítám poučení k přehledu, tak bych od řádku 26-29 měla vypsat nulu. Ale, jak dostanu nějaké číslo do ř. 32, abych mohla vypočíst pojistné. Nebo z takto malé částky nebudu platit nic? Jsem z toho jelen. Moc prosím o radu.