Přenesení daňové povinnosti DPH paradox?

• (neregistrovaný)

12. 2. 2011 11:03

Nedomyšlenost nebo úmysl?

§ 92e zákona o DPH, pletný od 1.4.2011, účinnost přenesení daňové povinnosti odsunuta k 1.1.2012

Mějme tedy fakturu za stavební práce, kde je nutno postupovat podle § 92e. DÚZP 31.1.2012, datum vystavení/doručení dokladu 4.2.2012

Podle § 92e, odst. 1
    "V režimu přenesení daňové povinnosti je plátce, pro kterého bylo zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku uskutečněno, povinen přiznat a zaplatit daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění"
    je nutno daň na výstupu příjemcem FA dopočítat a dodanit za leden 2012.

Podle § 73, odst 1a)
    "Pro uplatnění nároku na odpočet daně je plátce povinen splnit tyto podmínky:
    1. při odpočtu daně, kterou vůči němu uplatnil jiný plátce, mít daňový doklad.."
    je možno nárok na současná odpočet daně na vstupu uplatnit až za únor 2012.

Opravdu tohle MF chtělo?

---
    Stejně tak tomu bude při pořízení zboží/služeb z EU...

Nebo je to nakonec trochu jinak a tohle dodanění při přenesení daňové povinnosti bude možno ("nalej-vylej") uskutečnit v jednom měsíci (kvartále)?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2011 11:38

alen1 (neregistrovaný)

Re: Přenesení daňové povinnosti DPH para
      Já bych se tím ještě nezabývala, zákon do roku 2012 bude x krát změněn.
      Už jen kvůli tomu, že se zjistí, jak funguje ručení za daň a jiné lahůdky v DPH

• 12. 2. 2011 11:48

miri (neregistrovaný)

Jinak to tak ale MF opravdu chce: DPH z faktury, která došla 2.5., ač má zdanitelné plnění dubnové, se bude moct nárokovat až za měsíc květen. Ale protože tu fakturu musíte třeba dál přeúčtovat a je to za službu provedenou v dubnu, tak daň musíte odvést za duben. Šikovně to mají vymyšlené... no uvidíme, jestli to nakonec platit bude.

• 12. 2. 2011 12:00

L-Core (neregistrovaný)

To beru, to byl asi úmysl, mít pár kaček v rozpočtu dřív, ale při přenesení daňové povinnosti (dneska se při pořízení zboří/služby dodanění na výstupu a nárok na odpočet na vstupu provádí samovyměřením současně) mi to příjde buď nedomyšlené (výrazné zvýšení administrativní náročnosti) nebo opravdu se zlým úmyslem (šikana).

• 12. 2. 2011 12:01

alen1 (neregistrovaný)

Sněmovna přehlasovala senát, takže po podpisu prezidenta ) a není důvod proč by nepodepsal) a vyhlášení ve Sb. je platnost od 1.4.2011

• 12. 2. 2011 16:19

L-Core (neregistrovaný)

Sledoval jsem to online a pevně jsem doufal, že senátní změna projde. Bohužel...

S tím tuzemským revers charge (jiné období pro DPH na výstupu a vstupu) to bude opravdu radost :-( Navíc další evidence, sestavy ("...výpis z evidence pro daňové účely, obsahující údaje podle odstavců 4 nebo 5, a to ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně...")

• 12. 2. 2011 11:55

L-Core (neregistrovaný)

No jo, ale některách činností (nakládání z odpady, kovošrot) se to dotkne (přenesení daňových povinností už od 1.4.2011... :-/

Jiná "podivnost" (teď jsem na to narazil):

Nárok na odpočet až v měsíci, kdy je fyzicky DD v ruce (§73, odst.1a). Na druhé straně máme tu i odstavec 4 stejného §:

"Plátce, který má u přijatého zdanitelného plnění nárok na odpočet daně v částečné výši, je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně u tohoto plnění nejpozději za poslední zdaňovací období kalendářního roku, v jehož některém ze zdaňovacích období mohl být nárok uplatněn nejdříve. Lhůta pro uplatnění nároku na odpočet daně podle odstavce 3 tím není dotčena."

Mějme tedy firmu, která ustutečňuje i osvobozená plnění bez nároku na odpočet DPH. Za 12/2011 dostane FA za elektřinu, která souvisí s neosvobozenými i osvobozenými plněními. DÚZP 31.12.2011, vystavení 5.1.2012.

Na jedné straně si podle odstavce 1 nemůžu udělat odpočet v 12/2011 (nemám doklad), na druhé straně odst. 4 to po mně vyžaduje.

Někdo musel mít řádně vypito.... popřípadě se v té pracovní verzi nedostatečně orientují (plný text jsem ještě nikde neviděl). Asi si půjdu taky něčeho nalít, abych zapomněl... :-(

• 12. 2. 2011 12:44

alen1 (neregistrovaný)

>>Já bych se tím ještě nezabývala, zákon do roku 2012
      >>bude x krát změněn.
      >>Už jen kvůli tomu, že se zjistí, jak funguje ručení
      >>za
      >>daň a jiné lahůdky v DPH
      >
      >No jo, ale některách činností (nakládání z odpady,
      >kovošrot) se to dotkne (přenesení daňových povinností už
      >od 1.4.2011... :-/
      >
      >Jiná "podivnost" (teď jsem na to narazil):
      >
      >Nárok na odpočet až v měsíci, kdy je fyzicky DD v ruce
      >(§73, odst.1a). Na druhé straně máme tu i odstavec 4
      >stejného §:
      >
      >"Plátce, který má u přijatého zdanitelného plnění
      >nárok na odpočet daně v částečné výši, je oprávněn
      >uplatnit nárok na odpočet daně u tohoto plnění nejpozději za
      >poslední zdaňovací období kalendářního roku, v jehož
      >některém ze zdaňovacích období mohl být nárok uplatněn
      >nejdříve. Lhůta pro uplatnění nároku na odpočet daně
      >podle odstavce 3 tím není dotčena."
      >
      >Mějme tedy firmu, která ustutečňuje i osvobozená
      >plnění bez nároku na odpočet DPH. Za 12/2011 dostane FA za
      >elektřinu, která souvisí s neosvobozenými i
      >osvobozenými plněními. DÚZP 31.12.2011, vystavení 5.1.2012.
      >
      >Na jedné straně si podle odstavce 1 nemůžu udělat
      >odpočet v 12/2011 (nemám doklad), na druhé straně odst. 4
      >to po mně vyžaduje.
      Musíte číst pozorně :-)****v jehož
      >některém ze zdaňovacích období mohl být nárok uplatněn
      >nejdříve.
      Ale vystaveno bylo 5.1.2012. Tzn. nejdříve jsem mohla uplatnit za leden 2012, takže jsem v klidu a uplatním nejdříve v za leden 2012.

• 12. 2. 2011 16:13

L-Core (neregistrovaný)

To mi opravdu uniklo. Takže pouze zbývá dořešit možné spekulativní přesuny (DUZP prosinec, vystavení 30-31/12) a "hrát" si s datem skutečného držení DD v ruce (2011/2012). Dovedu si představit situaci, že tohle se nemusí FÚ opravdu líbit. A dokazování, zda pošťačka donesla FA 31.12. či až 2.1, to bude taky radost - obzvláště v případě, kdy "o něco půjde".

Naneštěstí (z hlediska uplatňování DPH) účtovat je nutno do období, kam to patří, tedy do roku 2011, takže DPH se účtem prostě nesejde. Horší kontrolovatelnost, větší šance na chyby, administrativně náročnější...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).