Re: Prosím - paušální výdaje
>>>>Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Účtuji výdaje
>>>>procentem z příjmu a krom příjmů z mé živnosti mi
>>>>kolegyně
>>>>platí polovinu za nájem provozovny a služby. Jak tyto
>>>>příjmy zdanit? Nemáme žádnou smlouvu, je to nutné?
>>>>Jen
>>>>vystavuji příjmový doklad pro kolegyni. Mám ty příjmy
>>>>z přefakturace nájmu dát do par. 9 a uplatnit paušál
>>>>30%, když nemám žádné náklady, protože nejsem
>>>>vlastník
>>>>té provozovny,sama jsem v nájmu. Někdo říká přičíst k
>>>>příjmům z podnikání, ale to se mi nezdá...Děkuji za
>>>>Váš čas.
>>>
>>>milé dámy, asi mu chybí ženská
>>
>>Chybí mu toho daleko více, mimo jiné slušné chování.
>>A
>>hlavně, pokud nechce poradit, nemusí se vůbec
>>vyjadřovat.
>Krásné přirovnání k těm jako je pan Vladimír bylo ve
>filmu Forrest Gumg. PRO HLOUPÉHO KAŽDÝ HLOUPÝ !!!
A pro chytré všichni chytří! Copak že neporadíte vy tři králové? Taky víte V.K.? Jestli nevíte co to je tak je to velk kulový .... Co myslíte může madam pronajímat co není její a ještě z toho uplatňovat paušál jak uvádí?
Podle nás (hloupých) kteří nekrademe, by si asi paní neměla nechávat to co neprávem pronajímá )bez souhlasu
majitele) dá,l ale měla by to zdanit v § 7, NE v §9.
Paní to zřejmě ví ale hledá spřízněnou duši která by jí její stzanovisko s §9 potvrdila.
Nikdo nemáte odvahu ji to říct přímo, nebo vám chybí znalosti které vy nazýváte arogancí? Teď se chlubte.
Většinou se zde odpovídá dle vlastní zkušenosti
což vaše odpověď povrzuje.
Copak -vítek- už vytek? pokud ano tak jedině pod klávesnic že? S těmi radami to jde více ztuha a navíc
se o tom musí alespoň něco vědět, což se v určitých
orgánech těžko naléza co?
Dobrý den, vidím, že jsem se obrátila na špatnou diskuzi. Proč tady taháte tunelování??? Protože chci, ať je vše v pořádku, tak se ptám. Nevím co je špatné na tom, když jsme v provozovně dvě a dohodly jsme se na tom, že budeme spolupracovat, že mi kolegyně platí polovinu nájmu. Pronajímatel nechce mít dvě smlouvy, nechce pronajímat půl místnosti mi a půl místnosti kolegyni... Čekala jsem radu, protože nevím jak to mám udělat. Je mi líto pána, který se do mně tak "obul" ... asi má hodně těžký život, ale pravděpodobně si za to může sám. Pokud by byl někdo, kdo by mi v tom byl schopen poradit, budu moc ráda. Děkuji za Váš čas. ŠB
Nejprve mi bylo z té diskuze dost smutno, ale když jsem si přečetla Vaše reakce i na jiných diskuzích, pochopila jsem že vůbec netušíte o čem je řeč, pouze umíte urážet a za vším vidíte zlo. (podle sebe soudím Tebe?) Je to Váš problém a protože Vám to zjevně dělá radost, nebudu už na Vaše útoky reagovat a budu doufat, že mi někdo poradí. Přeji hezký večer. ŠB
no jejda:-)))) spousta rad, ale tahle je teda opravdu geniální:-)
milá tazatelko, tahle rada je podána mile, vám bude určitě vyhovovat více, než ty od Vladimíra 2, a to, že je to naprostý nesmysl vám bude určitě jedno. tohle musel vymyslet jen ten, kdo ani netuší, co je to příjem a výdaj:-((((
Milý pane, asi jste si špatně přečetl mou otázku. Ptám se jak mám příjmy zdanit, (ne jestli ), protože chci mít daně v pořádku a vím, že to jsou příjmy ke zdanění. Pokud víte, zda to mám dát do par. 9, nebo 7 a víte to jistě, tak mi prosím napište. Nečekám pro mně milejší odpověď, čekám tu správnou. Pěkný den. ŠB
Taky dobrý! Je tam droboulinkatá chybička: madam nená ŽL
na pronájem věcí movitých = živnost volná č. 59 = která také
není řemeslná takže žádných 80% pod §7 i kdyby živnosťák měla.
Nemovitost (prostory) pronajímá načerno a bez smlouvy, resp bez souhlasu majitele takže se nevejde ani do §9. Znovu a lépe.
Pane Vladimíre, buďto mi poraďte, nebo se zdržte komentáře. Ještě nikdy jste neslyšel, že by dva či více lidí měli jednu provozovnu? Spousta řemeslníků má společné prostory a člověk, který jim to pronajímá, to napíše na jednoho a oni si to mezi sebou přefakturují. To není bez souhlasu majitele!!! Každý zaplatí poměrnou část. Proč tyto lidi označujete za tuneláře atd.? Víte jak na to, nebo ne? Odpovězte na můj dotaz! Odpovězte jasně a přehledně, ať můžu před Vámi smeknout... V těch Vašich arogancích nelze najít odpověď. ŠB
Ve svých odpovědích a stanoviscích k vašemu dotazu
se držím pouze toho co sama píšete. Jan na to (zpětně
i do budoucna) si přečtěte v mých odpovědích. Smekat
nemusíte ale "smýkat" byste se měla začít než vám na ty
černoty berňák nebp pracák (dříve IPB) vlítne.
To mně nenapadlo. Kdyby měl pan Vladimír místo arogance v hlavě inteligenci (protože ta se neposuzuje podle vědomostí), mohl to napsat rovnou a já bych mu mohla věřit a ráda to dám pod §10. On ale dříve psal o §7. Víte co je nejhorší, že já tady neřeším jak ošidit stát, jak mi stále vnucuje pan Vladimír, ale jak ho neošidit, jak to udělat správně. Kdybych chtěla šidit, tak to tam nedám a mám po starostech... ŠB
==a mám po starostech... == ano, zatím ....
Zkuste si nejdříve posoudit vaši inteligenci a vědomosti.
Já o §10 nepíši já píši o tom, na co holt vaše ivysoká nteligence
ani obrovské vědomosti zřejmě nestačí když jste to nepochopila
z mých minulých odpovědí.
Tady se zastanu Vladimíra2. Snažil se vám to podsouvat ( sice svým způsobem, ale dospěli byste k tomu).
Já bych vás ještě upozornila, že i když se to dělá, vždy je z důvodu všech možných ( i odpovědnosti) mít smluvní vztah ošetřen a legalizován. To není o daních. Náhoda je blbec a často největší kamarádi nebo známí vás potopí.
Ano, v první odpovědi psal, že mám pravdu (má svou pravdu a správnou), v další, že je to §7, pak se v jiné odpovědi tomuto § vysmál, mezitím psal o tunelování a jiné nechutnosti, fakt se mi z toho zvedá žaludek... Jsem moc ráda, že Vy tu odpověď znáte a necháte si ji pro sebe. Přeji všem pěkný den a díky za rady. ŠB
Až zase budu potřebovat poradit, vím, kam se obrátit.
To se mi nezdá:
ŠB: Někdo říká přičíst k příjmům z podnikání, ale to se mi nezdá...
Vladimír2: Paní nechce radu (tu tam má svoji a správnou)
Moje chabá inteligence dospěla k tomu, že je nutno mít souhlas pronajímatele s podnájmem, uzavřít podnájemní smlouvu a zdanit dle par.7 (jenže tím zdaněním už si nejsem příliš jistý, nechal jsem se "zpochybnit") ...
Vladimíre, vy mně chcete zabít. Já ze sebe rád udělám blbce, abych se něco dozvěděl. O pronájmu by snad vůbec řeč být neměla, pronajímatele (vlastníka) tu snad neřešíme. A nájemné je buď ve výdajích dle platby, a nebo není nikde, neb se uplatňují paušální výdaje (to jsem z úvodního dotazu nepochopil). Vzhledem k tomu, že se zřejmě jedná o nájemní smlouvu na nemovitost určenou k podnikání, i příjmy z podnájmu této nemovitosti bych danil jako příjem z podnikání, ale podložené to bohužel ničím nemám a podléhám skepsi, že jsem hloupý, protože uvedený příjem nedokážu správně specifikovat. Dobře mi tak, až budu podobný problém řešit, budu muset za radu zaplatit skutečnému odborníkovi.
Wolejoffko, třeba Vy mi poradíte... napíšu to jinak. Jsem v nájmu v provozovně, kde podnikáme dvě. Každá platí polovinu, ale smlouva je na mne, protože to tak chce pan pronajímatel. Uplatňuji výdaje procentem z příjmu. Krom příjmů z podnikání mám navíc ty příjmy od kolegyně za nájem. Všechny tři strany o tom ví. Není problém udělat smlouvu s kolegyní, pokud to je nutné a přidat souhlas majitele. Ale co dál s těmi příjmy? Zdaním své příjmy (výdaje uplatním paušálem) a příjmy z toho pronájmu do kterého § a v jaké výši paušál? Je to ten §7? Děkuji.
Tak vás vítám mezi hloupými, jenom na potvrzení vašich slov
uvedu text § 3/3/ah ŽZ = (3) Živností dále není:
ah)pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.
z čehož k výše uvedenému humbuku vyplývá jednoznačně,
že nelze pronajímat to co není moje nebo nemám souhlas
s pronájmem pronajmutého (což zřejmě předpokládá smlouvu a včetně v ní uvedeného souhlasu majitele nemovitosti) a dalších podmínek (el., voda, úklid atd.) což není jak bylo výše uvedeno.
Potom teprve se můžeme zabývat daňovými aspekty:
co danit pod §9 a na co zřídit živnost volnou č. 59 . Toť vše.
J to stejné jako "stříhat a holit" ale v mariáši = přemýšlet dopředu.
>>>>Wolejoffko, třeba Vy mi poradíte... napíšu to jinak.
>>>>Jsem v nájmu v provozovně, kde podnikáme dvě. Každá
>>>>platí polovinu, ale smlouva je na mne, protože to tak
>>>>chce pan pronajímatel. Uplatňuji výdaje procentem z
>>>>příjmu. Krom příjmů z podnikání mám navíc ty příjmy
>>>>od
>>>>kolegyně za nájem. Všechny tři strany o tom ví. Není
>>>>problém udělat smlouvu s kolegyní, pokud to je nutné
>>>>a
>>>>přidat souhlas majitele. Ale co dál s těmi příjmy?
>>>>Zdaním
>>>>své příjmy (výdaje uplatním paušálem) a příjmy z toho
>>>>pronájmu do kterého § a v jaké výši paušál? Je to ten
>>Tak vás vítám mezi hloupými, jenom na potvrzení
>>vašich
>>slov
>>uvedu text § 3/3/ah ŽZ = (3) Živností dále není:
>>ah)pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor.
>>z čehož k výše uvedenému humbuku vyplývá jednoznačně,
>>
>>že nelze pronajímat to co není moje nebo nemám
>>souhlas
>>s pronájmem pronajmutého (což zřejmě předpokládá
>>smlouvu a včetně v ní uvedeného souhlasu majitele
>>nemovitosti) a dalších podmínek (el., voda, úklid
>>atd.) což
>>není jak bylo výše uvedeno.
>> Potom teprve se můžeme zabývat daňovými aspekty:
>>co danit pod §9 a na co .
>>Toť vše.
>>J to stejné jako "stříhat a holit" ale v mariáši =
>>přemýšlet dopředu.
>Od Šumavy k Tatrám (zřídit živnost č. 59 - a vše
>samozřejmě smluvně ošetřit) a pak dále k Játrám (§7
>paušální výdaje dle §7pís.7b), nebo jsem pořád mimo, je to
>renonc a platím velkýho frťana ?
Jenom za starů Břeclavů trochu přibrzdit, překontrolovat
zda jsou v pořádku doklady o nájmu a pronájmu
n e m o v o t o s t í aby bylo možno danit dle §9
protože až chytří zjistí že živnost volná č.59 je pouze pro nájem a pronájem m o v i t ý ch věcí tak by mohli čumět
jak kulový filek a považovat to za renonc. Takhle to bude bez frťana. Hezký zbytek dne
Už jste mě zpitoměl tak, že bych klidně v prvním štychu vynesl hlášenou sedmu. Mám v tom naprostý guláš a vzdávám se. Nevím, zda je možné danit dle §9, nejedná-li se o pronájem, ale podnájem. Instinktivně cítím, že se míchají hrušky (výdaje za nájemné za prostor určený k podnikání) s jabkama (příjmy za "totéž", tj. z podnájmu prostor), a nedokážu se z toho vymotat. K fíglu s živností č.59 blahopřeji, když někdo nečte, dobře mu tak ... :o)
nehroťte to:-) nikdo nemá písemně nic sepsáno. takže prostě sepíše, že je to platba za výdaje spojené s provozem provozovny, bude to pravda, nic nebude obcházet. tím pádem druhému to jde do výdajů a on si to dá jako příjem z §7, protože je to v souvislosti s podnikáním. jen už prosím nic dál nepište, nebo Janika vymyslí, že to jde pod §6, do výdajů dý socko a zdravko a ještě mu z toho vrátí daň...
>... je hezké čtení ale o něčem jiném....
Dobře, a bylo by možné prohlásit mě za obecního blba a za odměnu mě popostrčit ke správnému řešení ? Já se snažím, seč mi kapacita stačí, hledám v dříve vyřčeném, např:
>...Podle nás (hloupých) kteří nekrademe, by si asi paní neměla nechávat to co neprávem pronajímá )bez souhlasu
majitele) dá,l ale měla by to zdanit v § 7
... nicméně v celkovém chápaní jsem již za hranicí svých možností. Pokyn D-300 jsme zavrhli. Jsme zpátky u §7, ale nevíme a) jestli když získáme souhlas pronajímatele, můžeme uzavřít podnájemní smlouvu (asi ano, neb "Živností .. není ... ah)pronájem nemovitostí"), takže o neoprávněné podnikání se nejedná. Takže my blbové budeme danit dle §7, a vzhledem k tomu, že se nejedná o živnost, není možné použít paušální vádaje v jakékoli výši.
Už dlouho jsem se takhle nezasmála,jste super.Pan Vladimír nás už povodil po všech paragrafech, paní Alen1 mu stále přitakává a ve finále stejně nejsme poučeni.Hlavně, že se mi tady na začátku nadávalo do blbců, tak teď si tak připadám i já, totálně zblblá.
... ale ten přijatý nájem danit dle §9 (pokud splní podmínky k tomu určené) a paušál 30% což je o 50%
méně než paušál z §7. A o tom je řeč. Pokud nesplní
ty podmínky, tak zatím o ty přijaté nájmy (i když je to načerno) a další platby (polovinu za a služby) snížit svoje výdaje, což se paní ŠB jistě líbit nebude.
Myslím, že pan Vladimír měl před pár dny na začátku této diskuze napsat, že pokud budu mít uzavřenou smlouvu se souhlasem pronajímatele, tak je vše v pořádku a zdaňuji dle §9 s 30% paušálními výdaji. Nemusel by sobě ani nám utrácet tolik drahocenného času. Díky všem ostatním. ŠB
Alen, pokouším se naznačit, že přefakturace nájemného není žádným příjmem z podnikání a že se na to dá pohlížet z různých pohledů a jde to provést více způsoby. Dopsat smlouvy není problém.
Jo, je to docela zajímavý příklad, bohužel tady v tomto prostoru není šance diskutovat o tom klidně bez urážení, jak s politováním vidím. Jen se podívejte, kolik je tu příspěvků. a co z toho jsou věcné odpovědi, a co napadání druhých. Chudinka tazatelka se slušně ptá, přímo prosí a čeho se dočká. Díky Vám za slušný přístup :-). Janika
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2011 14:35
Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Účtuji výdaje procentem z příjmu a krom příjmů z mé živnosti mi kolegyně platí polovinu za nájem provozovny a služby. Jak tyto příjmy zdanit? Nemáme žádnou smlouvu, je to nutné? Jen vystavuji příjmový doklad pro kolegyni. Mám ty příjmy z přefakturace nájmu dát do par. 9 a uplatnit paušál 30%, když nemám žádné náklady, protože nejsem vlastník té provozovny,sama jsem v nájmu. Někdo říká přičíst k příjmům z podnikání, ale to se mi nezdá...Děkuji za Váš čas. ŠB