Re: odborníci na DŘ - lhůta po výzvě r.
Hlasuji pro alen1; §47 odst.2 ZSDP hovoří o lhůtách k úkonům, které teprve směřují k vyměření/doměření daně, zatímco dotaz alen1 je již ke konkludentně vyměřené dani, čili 3 roky od data uvedeného v §46 odst.5 ZSDP.
Dotaz zněl, kdy končí lhůta pro doměření daně, předpokládám tedy, že alen 1 chce vědět ( vzhledem k tomu, že daň již byla vyměřena ) do kdy může být případně daň doměřena. § 46/5 pouze definuje k jakému dni se daň vyměří ( V tomto případě se za den vyměření daně a současně za den doručení tohoto rozhodnutí daňovému subjektu považuje poslední den lhůty pro podání daňového přiznání nebo hlášení, a bylo-li daňové přiznání nebo hlášení podáno opožděně, den, kdy došlo správci daně.) Podle tohoto ustanovení správce daně pouze vyměřil daň ke konkrétnímu dni v srpnu 2008, kdy obdržel opožděné daňové přiznání. Vzhledem k tomu, že byla doručena výzva k podání daňového přiznání v roce 2008, došlo k přetržení původní zákonné lhůty pro vyměření nebo doměření daně ( 1.1.2008 -31.12.2010 ) a nová lhůta začala běžet podle § 47/2 tedy od 1.12009 do 31.12.2011 ) - zákon 337/1992 neznal ukončení lhůt u ročních daní jiné než k 31.12. ( pokud nepočítáme se soudními žalobami ). Pokud by správce daně zahájil vytýkací řízení, mohlo být toto ukončeno klidně po srpnu 2011, ale tak, aby byla pravomocně stanovena daň do 31.12.2011.
Pokud tedy dotaz zněl do kdy lze doměřit daň - tak se stále domnívám že do 31.12.2011 ( pokud nebudeme počítat s případnými dalšími kroky na přerušení lhůty pro doměření podle § 148 daňového řádu, které by lhůtu opět prodloužilly o 1 rok, tentokrát však ode dne, kdy byl příslušný úkon učiněn ). Srpen 2011 pro konec lhůty nemá podle mne zákonou oporu.
Nebo platí varianta b), že jsem bohužel nepochopil dotaz.
Pochopil jste správně.
Problém asi bude spíše ve formulaci §47 odst. 2 - "od konce roku".
Což posunuje tuto lhůtu, tak, jak píšete. Ani nový rozsudek č. j. 5 Afs 15/2009 - 139 z 27.1.2011 to neposunul, pouze potvrdil 3 + 0.
Počátek běhu lhůty se počítá od konce zdaňovacího období ("řádná podání"), kdežto po výzvě dle §47/2 se lhůta posunuje až k 31.12.
Takže po opětovném prostudování problému jste mě přesvědčil, abych se spíše přiklonila k vašemu názoru.
V každém případě děkuji, ale stejně budu hledat dál, jestli se něco nevyskytne pro podporu původního názoru :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 2. 2011 15:38
Prosím o názor lhůty pro kontrolu.
Přiznání podáno srpen 2008 na výzvu, za rok 2007, povinnost podat byla do 31.12.( hospodář. rok). PV nebyl vydán. Žádný další úkon.
Podle mě končí lhůta srpen 2011.
Prosím o názor, kdy končí lhůta na doměření.
Děkuji.