Částečný úvazek důchodce - spěchá

• (neregistrovaný)

14. 2. 2011 10:07

Dobrý den,
    dosud jsem byla samostaná OSVČ a nyní mám jediného zaměstnance důchodce na polovičný úvazek, 80hodin, hrubá mzda 4.000,-- Kč. Nástup do práce 3.1.2011. Vůbec nevím, jak spočítat mzdu. Na dostupných kalkulačkách mi to hlásí, že nedosáhl min. mzdy,ale je jen na polovičný úvazek... Prosím o radu,kolik budou odvody za zamce i zaměstnavatele. Fakt v tom tápu, nemám s tím zkušenosti. Přivítám i nějaký dobrý typ na mzdovou kalkulačku.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2011 10:27

xy5

Re: částečný úvazek důchodce - spěchá
      do 150 hod. byste s ním mohla uzavřít dohodu o provedení práce (nesráží se SP, ZP, jen se daní)
      pokud pracuje na poloviční úvazek, pak byste také mohla uzavřít dohodu o prac. činnosti (není nárok na dovolenou, různé příplatky, výp. lhůta je 15 dnů, není nárok na odstupné)
      můžete např. nejprve uzavřít DoPP a po vyčerpaném limitu hodin můžete uzavřít DoPČ nebo PS
      pokud máte sjednanou prac. smlouvu, pak má nárok na dovolenou, příplatky dle zák. práce, pokud mu budete chtět dát výpověď - pozor na odstupné
      pokud doloží, že pobírá důchod, pak budete ZP srážet ze mzdy/odměny, kterou dosáhne (nevtahuje se MVZ ZP)
      u DoPČ a PP musíte vést a odesílat ELDP
      např. www.finance.cz, www.vyplata.cz
      jen zadat do kalkulačky mzdu/odměnu nestačí, musíte nastudovat zákony/zákoník práce apod.
      nevím, jak důležitou práci zastává - pozor na dodržování zaručené mzdy (není totožné s minimální mzdou)
      pokud nemá jiného zam-tele, může u vás podepsat daň. prohl., má nárok na odpočet na poplatníka

• 14. 2. 2011 11:34

Aknelka (neregistrovaný)

Děkuji za info,
      těchto věcí jsem si vědoma. Jelikož se jedná o rodinného příslušníka,tak nějaká výpověď a dovča je v pohodě. Mě se opravdu jedná o výše odvodů. Jedná se pouze o práci typu úklid a tak.... Nebude pobírat žádné příplatky. O vedení a odesílání ELDP také vím, mě jde spíše o samotný výpočet a sazby zdrav., soc. pojištění a daně. Děkuji.

• 14. 2. 2011 12:25

Blanka0001 (neregistrovaný)

Hrubá mzda 4000
      Superhrubá mzda 5360
      Daň zálohová (když podepsal prohlášení) 804-1970=0
      ZP zaměstnanec 4,5% 180 Kč
      ZP zaměstnavatel 9% 360
      SP zaměstnanec 6,5% 260
      SP zaměstnavatel 25% 1000
      K výplatě 3560 Kč

• 15. 2. 2011 14:32

Aknelka (neregistrovaný)

Děkuji moc za odpověď. Dneska mi právě řekli, že se to počítá normálně. Prohlášení zatím podepsané nemá. Je možné podepsat nyní dodatečně nebo to někdo bude zpětně řešit. Jinak to "růžové" prohlášení formulář musí být originál, nejde to nikde stáhnout...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).