Re: Kdy končí mateřská dovolená a začíná
vy máte od zaměstnankyně oznámení o nástupu na mateřskou, kde je datum nástupu, po mateřské by měla zaměstnankyně požádat o čerpání řádné dovolené a poté žádat o rodičovskou do nějakého data. Požádat o rodičovskou samozřejmě musí. Nejlepší je, když si napíše dopis (vlastní zkušenost) s textem a bez dat v textu. Žádám o čerpání řádné dovolené bezprostředně navazující na mateřskou dovolenou a po jejím vyčerpání žádám o rodičovskou dovolenou do x let věku dítěte. Kdy jí končí mateřská si musíte spočítat sama případně můžete na stránkách sociálky najít tabulku s daty začátku a konce mateřské.
Děkuji, na stránkách ossz je nějaká tabulka? Tak to ji jdu hledat. Přiznám se, že jsem myslela, že OSSZ dá nějaké potvrzení do kdy-datum přesný je MD. I z toho důvodu,že mi kamarádky říkala, že ji to v práci vypočetli jinak než na OSSZ.To může mít každý jinak evidované? Ještě jednou děkuji
Sama to teď jak na potvoru nemůžu najít, ale když si zadáte v exculu datum a přičtete k němu 28*7 tak máte datum konce. Můžete zaměstnankyni poradit, ať si to dobře spočítá, aby jí vyšel konec mateřské na konec měsíce, protože v měsíci, kdy začne čerpat rodičovskou může dostat maximálně její hodnotu. Pro názornost, když bude mateřská např. 20000 a bude končit 15., tak dostane 10000 mateřskou a pak při 3-leté mateřské už zbytek měsíce nic,protože by přesáhla a bude mít až od dalšího měsíce 7600. Snad to chápete.
Děkuji, ale přiznám se, že teď jsem´úplně mimo :o( Nerozumím, jak si to může spočítat???
Můžu si dovolit vám poslat datum nástupu,které je uvedeno na Źádosti o PPM - to datum je 26.01.2011
Mockrát děkuji za ochotu, čas a trpělivost. Už jsem z toho zoufalá. Dělám to poprvé a teď jsem ke všemu zjistila,že předchozí účetní u jiné zam.,která nastoupila PPM 16.2.2010,nemá vůbec uvedenou dobu 28týdnů, ale celou dobu jako rodičák. Takže budu muset opravit celej rok, abych měla správně ELDP :o(( Kdy této skončila PPM?? Moooc děkuji
takže nástup 26.1.11 - konec 10.8.2011, 11.8.2011 začne čerpat řádnou dovolenou (bude mít nárok na plnou výměru dovolené za rok 2011), ale musí si o ni požádat, po vyčerpání další kalendářní den nastupuje na rodičovskou dovolenou. Na úřad práce si žádá o rodičovskou dovolenou hned po mateřské dovolené.
Nástup 16.2.10 - konec 31.8.2010, taky měla nárok na plnou výměru dovolené, nevím, jestli si ji tedy vůbec vyčerpala?
Děkuji moc, jste zlatá :o)
o nic si nežádala, k této zaměstnankyni tu nemám ani rodný list o narození miminka. Pokud si o dovolenou nepožádá, tak ji propadne, nebo i bez požádání se proplatí po konci RD.
Program ji krátí, ale nejsem si jistá zda je to správně.
Vím,že když požádá čerpá buď mezi MD a RD nebo po skončení RD. Ale pokud nepožádá? V minulé firmě to pracovnicím též nulovaly pokud se nepožádalo. Je to tak správně??
krátit se to musí, je to jako nemocenská, ale pokud jsou s tou zaměstnankyní dobré vztahy, tak jí můžete nabídnout, že může teď přerušit rodičovskou dovolenou, nastoupit na řádnou dovolenou a pak si zase požádat o rodičovskou dovolenou, do práce tedy vůbec nedorazí, ale to záleží hlavně na vůli zaměstnavatele, proplácet nemůžete, musí se skutečně čerpat, na úřadu práce by byla dále vedena jako osoba pobírající rodičovskou a vy by jste ji nahlásili jako nástup a pak zase odchod na rodičovskou, ale upřímně bych se divila, kdyby se zaměstnavateli chtělo jí tu dovolenou zaplatit, je to její chyba, že si nepožádala
to byla "šikovná" paní, když si nezajistila ani rodný list dítěte,
já sama jsem teď v práci a přitom čerpám rodičovskou
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2011 12:23
Dobrý den,
se mzdami začínám. Mám dotaz ohledně MD aRD.
Mám od zam. Žádost o čerpání dovolené. Na základě této si spočítám 28 týdnů nebo mi zam. předá nějaké oznámení, kdy ji skončila MD a začíná RD???
Vůbec netuším, jak toto probíhá prakticky. Může mi někdo poradit?Nerada bych udělala něco špatně.
A musí si zam. požádat nějakým způsobem o čerpání RD? Známá mi tvrdí,že u nich se nežádá,ale jak se dozvím,jak dlouho bude tedy doma???
Mockrát děkuji za vysvětlení, už jsem zoufalá