Re: Správný výpočet nemocenské
>Dobrý den, v zimě jsem si zlomila kotník a od 4.1.2011
>jsem na nemocenské. Uschopnit by mě měli 28.Února
>2011.
>http://www.mesec.cz/kalkulacky/nemocenske-nahrada-mzdy/ zde jsem si našla kalkulačku na výpočet
>nemocenské. Chic se zeptat na několik otázek :
>
>1) Je od 4.1.2001 - 28.2.2011 55 kalendářních dnů
>nemoci?
Ano, ale nemocenská je až od 22. kalendářního dne. Ta se platí za kalendářní dny.
>2) Je počet pracovních dnů od 21. dne nemoci do
>28.2.2011 18?
> (definujte prosím pojem pracovní den, pracuji i v
>sobotu např.)
Pracovní dny vás zajímají do 21. kalendářního dne, protože za ty dostanete náhradu mzdy od zaměstnavatele. První 3 pracovní dny se neplatí, nejvýše však 24 hodin. Ve vašem případě tedy budou neplacené jen 2 dny. Vaše pracovní dny jsou dny, na které jste měla naplánovanou směnu.
>
>Délka mé pracovní doby je 12hodin
>Průměrná hrubá mzda? jak jí vypočítám z výplatní
>pásky? to je superhrubá mzda?
Pro výpočet nemocenské použijete základ pro SP za 1. - 12.2010, pokud zaměstnání tak dlouho trvalo.
>A jak vypočítám průměrný hodinový výdělek?
Platný průměr bývá na výplatní pásce. Ve vašem případě to je průměr spočítaný z IV.Q 2010.
>
>Omlouvam se za zjednodušené otázky, ale jsem v práci
>po škole teprve 1 rok a ještě se zcela neorientuji ...
>
>
>děkuji za trpělivost a Vaše reakce
NO a to jsme Vám napsaly to nejjednodušší.:-)
Ale vždyť vám to Líba napsala jasně, že z pojištěné mzdy za předchozích 12 kal.měsíců a pokud trval pr.pom. kratší dobu, tak z nich. z tohoto rozhodného období odečtete vyloučené doby ( KD nemoci). Vyjde DVZ a ten už Vám kalkulačka určitě spočítá podle redukčních hranic .
"Dávky se počítají z denního vyměřovacího základu, který se zjistí tak, že započitatelný příjem zúčtovaný zaměstnanci v rozhodném období (zpravidla období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost) se dělí počtem „započitatelných“ kalendářních dnů připadajících na toto rozhodné období. Takto stanovený průměrný denní příjem se upravuje (redukuje) pomocí tří redukčních hranic."
Je to už dostatečně definováno?
Paní Líba Vám to napsala velice srozumitelně, polopatičtěji už to bohužel nejde.
Pokud byste se chtěla zorientovat ve výkladu o nemocenském pojištění, který by měl být na webu MPSV srozumitelný laické veřejnosti, tak zde: http://www.mpsv.cz/cs/7 ... ovšem z toho budete mít víc zamotanou hlavu, než z popisu, kterého se Vám dostalo.
1/ od 4.1. - 28.2. je 56 KD ne 55.
2/ 21. den nemoci je 24.1., proto Vám neodpovídám na otázku 2.
Od 22.dne nemoci se platí nemocenské dávky ( platí sociálka).
Takže od prvního dne do 21 dne nemoci platí náhradu mzdy zaměstnavatel a to za plánované prac.směny. Z toho se za první 3 směny neplatí nic (tzv.karenční doba). Máte-li 12 hod.směny, první tři dny se neplatí max. 24 hodin.
Suprhrubá mzda není hrubá mzda. Je to základ pro zdanění mzdy ( hrubá mzda zaměstnance zvýšená o pojistné zaměstnavatele, nyní
tedy o 34 %).
Prům.hodinový výdělek spočítáte z hrubé mzdy za předchozí čtvrtletí ( z HM odečtete náhrady mzdy a dělíte odpracovanými hodinami). Není-li v předch.čtvtrtletí odprac. alespoň 21 prac.dnů, použije se tzv.pravděpodobný výdělek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2011 13:28
Dobrý den, v zimě jsem si zlomila kotník a od 4.1.2011 jsem na nemocenské. Uschopnit by mě měli 28.Února 2011. http://www.mesec.cz/kalkulacky/nemocenske-nahrada-mzdy/ zde jsem si našla kalkulačku na výpočet nemocenské. Chic se zeptat na několik otázek :
1) Je od 4.1.2001 - 28.2.2011 55 kalendářních dnů nemoci?
2) Je počet pracovních dnů od 21. dne nemoci do 28.2.2011 18?
(definujte prosím pojem pracovní den, pracuji i v sobotu např.)
Délka mé pracovní doby je 12hodin
Průměrná hrubá mzda? jak jí vypočítám z výplatní pásky? to je superhrubá mzda?
A jak vypočítám průměrný hodinový výdělek?
Omlouvam se za zjednodušené otázky, ale jsem v práci po škole teprve 1 rok a ještě se zcela neorientuji ...
děkuji za trpělivost a Vaše reakce