Dobrý den,
s odkazem na zákoník práce se domnívám, že zpětně mzdu rozhodně snížit nelze.
Cituji ze zákoníku práce (paragraf 113):
> Mzda musí být sjednána, stanovena nebo určena před začátkem výkonu práce, za kterou má tato mzda příslušet.
Nevím, zda máte mzdu stanovenou mzdovým výměrem či přímo v pracovní smlouvě, ale o změně by vás měl zaměstnavatel písemně informovat nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti, v případě mzdového výměru ho také aktualizovat.
Z vašeho dotazu na platební kartu není jasné, o jakou kartu se jedná, předpokládám, že jejím majitelem je zaměstnavatel, a jak jsou stanovené podmínky pro její užívání - zda například vnitřním předpisem apod. Pokud ale dochází k nějakým srážkám ze mzdy, určitě byste měl dostávat doklad resp. měsíční vyúčtování.
Dobrý den,děkuji za odpověď.K tomu ještě můžu dodat...výši základní mzdy jsem podepsal na pracovní smlouvě v den nástupu,od té doby jsem nic jiného nepodepsal.Kreditní karta je majitele a dostal jsem ji také při nástupu na tankování v EU a na běžné výdaje.Ptal jsem se majitele na co všechno ji mohu použít řekl mi,že na tankování a jak jsem psal na běžné výdaje,na moji otázku zda si mohu koupit jídlo a použít tu kartu mi řekl,že to není problém,že mi to strhou z výplaty.
Také jsem se ještě chtěl zeptat...při nástupu mi bylo sděleno,že stravné v EU je 45€..ale nikdy jsem nedostal žádné vyúčtování a když jsem se účetní ptal tak mi řekla,že to je všechno pod položkou"dávky",české stravné vůbec nedávají.Když jsem si to zkusil propočítat tak to nikdy nesouhlasilo.Jezdím do Anglie a tam jsou jen placená parkoviště,majitel mi řekl,že mi je bude proplácet když mu parkovací lístek dám k ostatnímu vyučtování,ale teď mi je odmítá proplatit s tím,že mě k tomu nenutil,že jsem měl stát jinde,ale kdo tam jezdí s kamionem tak ví,že tam to jinde nejde.
Můžete mi prosím ještě jednou poradit, a jak se proto tomu mohu bránit?..Děkuji Míra
Dobrý den,
co se týče stravného, liší se dle zemí, po EU skutečně ze zákona platí 45 euro. Podrobně si sazby stravného můžete najít zde:
http://www.podnikatel.cz/zakony/vyhlaska-350-2010-zahranicni-stravne-2011/
Podmínky pro platbu parkovného apod. je třeba si se zaměstnavatelem dohodnout a pokud následně tvrdí něco jiného, než vám původně řekl, chtějte, abyste se na veškerých podmínkách cest dohodli písemně. Dohoda se zaměstnavatelem je v tomto případě asi nejschůdnější řešení - měl by vám zajistit takové podmínky k práci, abyste ji mohl řádně vykonávat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 11. 2011 21:18
Dobrý den,pracuji jako řidič MKD,mám dotaz,zaměstnavatel mi snížil základní mzdu se zpětnou platností od 1.října,to bylo na nástěnce před týdnem.Dnes mi poslal smskou,že je zákaz používání Visa karty k soukromým účelům pod sankcí pokuty 500kč za každou transakci se zpětnou platností také od 1.října.Provozní zálohy nedává a tak se karta používala normálně a částky použité na nákup jídla se normálně strhávaly ze mzdy,s čím jsem počítal a taková byla původní dohoda s majitelem.Chtěl jsem se tedy zeptat jestli na to má právo a jestli a jak se proti tomu můžu bránit.Vyučtování zásadně nedává se slovy,že to není moje věc,že mi do toho nic není.Musím dodat,že jsem žádné doklady k tomuto nikdy nepodepsal.