Může zaměstnavatel snížit základní plat se zpětnou platností?

• (neregistrovaný)

21. 11. 2011 21:18

Dobrý den,pracuji jako řidič MKD,mám dotaz,zaměstnavatel mi snížil základní mzdu se zpětnou platností od 1.října,to bylo na nástěnce před týdnem.Dnes mi poslal smskou,že je zákaz používání Visa karty k soukromým účelům pod sankcí pokuty 500kč za každou transakci se zpětnou platností také od 1.října.Provozní zálohy nedává a tak se karta používala normálně a částky použité na nákup jídla se normálně strhávaly ze mzdy,s čím jsem počítal a taková byla původní dohoda s majitelem.Chtěl jsem se tedy zeptat jestli na to má právo a jestli a jak se proti tomu můžu bránit.Vyučtování zásadně nedává se slovy,že to není moje věc,že mi do toho nic není.Musím dodat,že jsem žádné doklady k tomuto nikdy nepodepsal.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2011 22:50

bez přezdívky

Dobrý den,

s odkazem na zákoník práce se domnívám, že zpětně mzdu rozhodně snížit nelze.
      Cituji ze zákoníku práce (paragraf 113):
      > Mzda musí být sjednána, stanovena nebo určena před začátkem výkonu práce, za kterou má tato mzda příslušet.

Nevím, zda máte mzdu stanovenou mzdovým výměrem či přímo v pracovní smlouvě, ale o změně by vás měl zaměstnavatel písemně informovat nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti, v případě mzdového výměru ho také aktualizovat.

Z vašeho dotazu na platební kartu není jasné, o jakou kartu se jedná, předpokládám, že jejím majitelem je zaměstnavatel, a jak jsou stanovené podmínky pro její užívání - zda například vnitřním předpisem apod. Pokud ale dochází k nějakým srážkám ze mzdy, určitě byste měl dostávat doklad resp. měsíční vyúčtování.

• 22. 11. 2011 10:46

Míra (neregistrovaný)

Dobrý den,děkuji za odpověď.K tomu ještě můžu dodat...výši základní mzdy jsem podepsal na pracovní smlouvě v den nástupu,od té doby jsem nic jiného nepodepsal.Kreditní karta je majitele a dostal jsem ji také při nástupu na tankování v EU a na běžné výdaje.Ptal jsem se majitele na co všechno ji mohu použít řekl mi,že na tankování a jak jsem psal na běžné výdaje,na moji otázku zda si mohu koupit jídlo a použít tu kartu mi řekl,že to není problém,že mi to strhou z výplaty.
      Také jsem se ještě chtěl zeptat...při nástupu mi bylo sděleno,že stravné v EU je 45€..ale nikdy jsem nedostal žádné vyúčtování a když jsem se účetní ptal tak mi řekla,že to je všechno pod položkou"dávky",české stravné vůbec nedávají.Když jsem si to zkusil propočítat tak to nikdy nesouhlasilo.Jezdím do Anglie a tam jsou jen placená parkoviště,majitel mi řekl,že mi je bude proplácet když mu parkovací lístek dám k ostatnímu vyučtování,ale teď mi je odmítá proplatit s tím,že mě k tomu nenutil,že jsem měl stát jinde,ale kdo tam jezdí s kamionem tak ví,že tam to jinde nejde.
      Můžete mi prosím ještě jednou poradit, a jak se proto tomu mohu bránit?..Děkuji Míra

• 24. 11. 2011 14:31

bez přezdívky

Dobrý den,

co se týče stravného, liší se dle zemí, po EU skutečně ze zákona platí 45 euro. Podrobně si sazby stravného můžete najít zde:
      http://www.podnikatel.cz/zakony/vyhlaska-350-2010-zahranicni-stravne-2011/

Podmínky pro platbu parkovného apod. je třeba si se zaměstnavatelem dohodnout a pokud následně tvrdí něco jiného, než vám původně řekl, chtějte, abyste se na veškerých podmínkách cest dohodli písemně.  Dohoda se zaměstnavatelem je v tomto případě asi nejschůdnější řešení - měl by vám zajistit takové podmínky k práci, abyste ji mohl řádně vykonávat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).