Re: Vratka DPFO - nutnost zřízení účtu
Jiný názor : přesné ustanovení zní: Je-li daňový subjekt u správce daně registrován, je povinen určit k vrácení přeplatku jeden z účtů u poskytovatelů platebních služeb uvedených v registraci.
Podle ustanovení § 127 DŘ je při registraci povinen sdělit čísla všech svých účtů u poskytovatelů platebních služeb, jakož i u poskytovatelů platebních služeb v zahraničí, pokud jsou užívány v souvislosti s činností, která je zdrojem příjmů, které jsou předmětem daně, nebo jejíž výsledky jsou předmětem daně ( pozor na § 128/1 ). Pokud tedy nemá účet splňující podmínku § 127, lze podle mne u registrovaného daňového subjektu požádat o výplatu poštovní složenkou, nikoliv však na jiný účet.
souhlasím, protože v DŘ je také mimo jiné uvedeno, že pokud FÚ opomene vrátit přeplatek/nadměrný odpočet DPH do termínu, tak si sami musí vypočítat úroky a o toto poslat více, takže určitě se nemůže stát, že nevrátí peníze, když nemá OSVČ účet registrovaný u FU
Já tedy souhlasím se ZB. Tady jde spíše o to, že pokud je daňový subjekt registrovaný a v registraci uvedl účet, nemůže si požádat o vrácení složenkou. Vrácení NO se řídí zvláštním právním předpisem (zákonem o DPH) takže to s tímto nemá nic společného. Stejně tak úrok z pozdě vrácené částky. Pokud uvedete na žádost požadavek vrácení přeplatku složenkou a máte registrovaný účet, pak to určitě nebude tak, že by Vám přeplatek FÚ nevrátil, spíš zahájí k žádosti řízení (odstranění vad podání apod.). No uvidíme, co přinese praxe.
ale vy pletete "koše s baňama", protože jsem psala, že souhlasím a psala jsem to pod odpověď ZB... příště čtěte lépe odpovědi.... to s tím vrácením přeplatku nebo NO jsem uvedla v příklad, proč se bude FÚ snažit vrátit přeplatek do termínu a nenechá si přeplatek, když OSVČ neuvede žádný účet..
Tak to teda nevím kdo plete "koše s baňama" . Tady se diskutuje o možnosti (příp. nemožnosti) vrátit přeplatek složenkou na adresu.
Cituji:--souhlasím, protože v DŘ je také mimo jiné uvedeno, že
okud FÚ opomene vrátit přeplatek/nadměrný odpočet
DPH do termínu, tak si sami musí vypočítat úroky a o toto
poslat více, takže určitě se nemůže stát, že nevrátí včas... Tato Vaše věta přece nemá s řešením problému, zda vracet přeplatek na účet nebo na adresu nic společného. Tady se řeší kam, ne kdy! Správce daně má zákonné možnosti, jak lhůtu pro vrácení prodloužit. Že souhlasíte se ZB jsem si přečetla dobře, ale ten důvod, proč souhlasíte, byl mimo mísu.
původní odpověď byla - že když se neuvedena nějaký účet, tak si FÚ peníze nechá a druhá odpověď, se kterou jsem souhlasila, byla ta, že nemusí být účet... a já jsem uvedla, že FÚ vrátí peníze i když nemá OSVČ účet.... toto snad stačí, pro ty, kteří tomu nechtějí rozumět
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2011 16:14
FÚ požaduje, aby byl na daňovém přiznání v případě vratky u registrovaných podnikatelů uveden účet. Ale já účet nemám a to žádný. Nevíte jak budu postupovat?