Re: Fotovoltaická elektrárna
Zajímavá otázka. V případě, že budete mít el. energii pro vlastní spotřebu , jaký příjem by byl zdaňován?
Za to že si vyrobíte energii z obnovitelných zdrojů máte jednak dotazi a z té jste od roku 2011 povinna odvést daň a pak vyrobenou energii si spotřebováváte v domácnosti a tím tedy šetříte i na nákladech vydaných za elektřinu (odebíráte od ČEZu méně)
Dobrý den, jenom si nejsem jistý tím odvodem, pokud máte elektrárnu do 30kWp, nemáte povinnost nést platbu srážkové daně jako poplatník, respektive nemá to ani ČEZ jako plátce. (U ostatních elektráren podle §7g zákona č. 180/2005 provádí odvod a podá vyúčtování plátce. tj. ČEZ apod., komu elektřinu prodáváte. Vy jako poplatník dostanete zaplacenou fakturu poníženou o tuto srážku, ale opět připomínám pouze u elektráren nad 30kWp), ale to vše nejspíš víte.
já jsem byla na stejném školení a opravdu nás nato opozorňoval, že je to výklad MF - protože pokud od 1.8. nemusí OSVČ vést PÚ, tak MF došlo k názoru, že se nemusí vést celý rok - takhle to bylo odůvodněno... ale písmeně tento výklad MF nemám v ruce..
Bohužel to bude asi opravdu jen výklad nebo stanovisko MF, ale v zákoně to je bohužel jinak. Je to postavený na hlavu a nechce se mi vést účetnictví tak hledám kde můžu jestli bych to nějak "neošulila" ale asi ne ... jsem laik s účetním nemám nic společného a když jsem se dívala na odborníky co nabízí vedení účetnictví tak to je za min. 1000 Kč měsíčně což za vyúčtování jedné faktury, jedné splátky úvěru a odpisů měsíčně mi přijde velká suma. Tak ještě uvidíme
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2011 8:21
Dobrý den, mám dotaz ohledně účetnictví. Pořídili jsme si FVE ostrovní program na střeše našeho rodinného domu v 11/2010 (i uvedena do provozu). Myslím si správně, že dle loňské legislativy jsme povinni vést podvojné účetnictví? Myslím, že od roku 2011 je tato povinnost zrušena a je možné vést již jen daňovou evidenci. Jsem kvůli těm dvěma měsícům opravdu nucena vést podvojné účetnictví ještě dalších 5 let a posléze mohu teprve přejít na daňovou evidenci? Děkuji moc za odpověď