Re: Veletrhy od rol 2011
Nelze samovyměřit a odvést + uplatnit DPH v ČR. Místem plnění je Německo. Musíte postupovat podle Německého ZDPH.
Pokud by v Německu měli shodnou úpravu s našim ZDPH, pak, pokud je služby poskytnuta osobou neusazenou v Německu (např. plátcem z ČR), je příjemce služby povinen odvést DPH v Německu vč. registrace.
Změna u veletrhů od roku 2011
Od roku 2011 je z měna v čl. 53 a 54 Směrnice.
Pokud je veletrh v Německu a účastní se ho česká osoba povinná k dani, je místem plnění Česko.
Není rozhodující jaká je německá či česká úprava v zákoně. Směrnice má přímý účinek bez ohledu na neschopnost lokálních poslanců Směrnici implementovat do místních zákonů.
Hezký den!
Re: Změna u veletrhů od roku 2011
Dobrý den, mohl bych Vás poprosit o link na tuto směrnici. Našel jsem právě jenom stanovení (nejspíš staré směrnice), že pokud je služba spojená s veletrhem poskytnuta osobě povinné k dani, je místem plnění místo veletrhu link: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:044:0011:0022:CS:PDF . Dokonce mám před sebou i přijatou fakturu, která tomuto odpovídá. Pokud je služba poskytnuta osobě nepovinné k dani, je místem plnění místo podnikání poskytovatele služby.
děkuji moc
Martin
Od roku 2011 je z měna v čl. 53 a 54 Směrnice.
Pokud je veletrh v Německu a účastní se ho česká
osoba
povinná k dani, je místem plnění Česko.
Není rozhodující jaká je německá či česká úprava v
zákoně. Směrnice má přímý účinek bez ohledu na
neschopnost lokálních poslanců Směrnici implementovat
do
místních zákonů.
Dobrý den, mohl bych Vás poprosit o link na tuto
směrnici. Našel jsem právě jenom stanovení (nejspíš
staré
směrnice), že pokud je služba spojená s veletrhem
poskytnuta osobě povinné k dani, je místem plnění
místo
veletrhu
link:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:044:0011:0022:CS:PDF . Dokonce
mám před sebou i přijatou fakturu, která tomuto
odpovídá. Pokud je služba poskytnuta osobě nepovinné k
dani,
je místem plnění místo podnikání poskytovatele
služby.
děkuji moc
Martin
Martine,
směrnice je to aktuální, je bohužel špatně přeložená
do češtiny.
Najděte si ji ve slovenštině, angličtině či jiném
překladu. Tam je správný překlad čl. 54.
Hezký den!
Dobrý den Pavle,
zkusil jsem najít směrnici v angličtině, i tady se uvádí, že místem plnění je místo, kde je služba uskutečněna.
Article 53
The place of supply of services and ancillary services
relating to cultural, artistic, sporting, scientific, educational,
entertainment or similar activities, such as fairs and exhibitions,
including the supply of services of the organisers of
such activities, shall be the place where those activities are
physically carried out.
Prosím, pošlete mi odkaz, ať už v angličtině, němčině, češtině, slovenštině, kde je stanoveno, že služba v souvislosti s veletrhem má místo plnění u příjemce služby.
Moc byste mi tím pomohl.
děkuji moc
Martin
Martine,
jedná se článek 54 účinný od 1.1.2011. V níže uvedeném odkazu je někde uprostřed. Před ním je článek 54 účinný od 1.1.2010. Hledání je poněkud složitější. Projděte si celou směrnici 2008/8 až do konce.
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=cs&lng1=cs,sk&lng2=bg,cs,da,de,el,en,es,et,fi,fr,hu,it,lt,lv,mt,nl,pl,pt,ro,sk,sl,sv,&val=465083:cs&page=1&hwords=
Hezký den!
Dobrý den Pavle,
děkuji Vám za odkaz, máte pravdu, že v českém překladu je chyba v porovnání s ostatními jazyky (DE, EN, SK), v české verzi uvádí v článku 53 i 54 osobu povinnou k dani, zatímco v ostatních jazykových mutacích v čl. 53 osobu povinnou k dani, v čl. 54 osobu nepovinnou k dani. Každopádně místem poskytnutí služby v obou případech je místo, kde se akce koná.
Ještě jednou ale děkuji za odkazy, moc jste mi pomohl.
Martin
Obávám se, že si právě protiřečíme :-)
From 1 January 2011, Articles 53 and 54 of Directive 2006/112/EC shall be replaced by the following:
"Article 53"
The place of supply of services in respect of admission to cultural, artistic, sporting, scientific, educational, entertainment or similar events, such as fairs and exhibitions, and of ancillary services related to the admission, supplied to a taxable person, shall be the place where those events actually take place.
"Article 54"
1. The place of supply of services and ancillary services, relating to cultural, artistic, sporting, scientific, educational, entertainment or similar activities, such as fairs and exhibitions, including the supply of services of the organisers of such activities, supplied to a non-taxable person shall be the place where those activities actually take place.
V obou případech (osoba povinná, nepovinná k dani) je místem plnění místo, kde se akce koná.
Asi jsem úplně natvrdlej, přesně souhlasí s naším §10b DPH.
I Vám hezký víkend
Martin
Článek 53 se vztahuje pouze na vstupné.
Článek 54 se vztahuje na osoby nepovinné k dani na pořádání veletrů atd. Z toho vyplývá, že pokud fakturuje německý organizátor pořádání veletrhu pro českou osobu povinnou, tak fakturuje podle základního pravidla - sídla (§ 9 našeho ZDPH) - této české osoby povinné a nikoliv podle výjimky, která je v čl. 54. V podstatě je to jako u zboží. Dodání v Německu pro českého neplátce s DPH, pro českého plátce bez DPH.
Je pátek, edukační schopnost mám asi sníženou. :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2011 14:08
Dobrý den, prosím Vás o radu. Já už jsem z toho celá zamotaná a rozumím tomu čím dál tím míň.
Mám v ruce fakturu od české firmy za zajištění veletrhu v Německu (veřejně přístupná akce). Jak by měla správně vypadat došlá faktura a co s ní mám udělat?