Re: Rozvázání PP dohodou - odstupné
tak tomu nerozumím
píšete, že byly se zam-em problémy, tak jste mu daly odměny
to jste se ho mohli zbavit zákonným důvodem a bez odstupného (nevím, jaké byly problémy, ale to byste po nastudování Zp zjistili, zda se na něho § hodí, abyste nemuseli dávat odstupné)
je vidět, že Zp není Vaše silná stránka
pokud jste mu chtěli dát odměnu, pak to mělo být jako odměna napsáno a ne psát o odstupném
jinak - na odstupné musí být zákonný důvod a je ve výši nejméně ve výši 3 nás. prům. výd.
Ano, ale pak to nemůžete nazývat odstupným, protože pro to není zákonný důvod.
Zákonný důvod pro to není, to máte pravdu, jen bylo formulováno odstupné místo odměna. Jen jsem nenašla v ZP, že by to bylo úplně zakázáno formulovat jako odstupné, tak jsem se tu dozázala, jestli to něčemu brání nebo je to velký problém. Jinak zákonné důvody odstupného snad znám.
Děkuji
problém nastane, až dotyčný se dostaví na ÚP a bude požadovat podporu v nezaměstnanosti
a oni uvidí v dohodě, že má napsáno odstupné (ještě Vám vynadají, že má být nejméně 3 měsíční - to, že jste to chtěli jako odměnu řešit nebudou), neboť oni nebudou muset 3 měsíce vyplácet podporu v nezaměstnanosti a možná do té doby dotyčný sežene práci, takže z ÚP nebudou muset nic platit (jen možná dostanete nějakou pokutu od IOP, že neznáte Zp)
takže on šel na ÚP, tam předložil tuto dohodu a nastal problém, že?
No, tak to bude asi problém, protože oni mu nebudou chtět platit 3 měsíce podporu a to, že jste zaplatili (odvedli) SP, ZP, to ÚP je jedno. A zam-ec se ještě bude domáhat doplacení třetího měsíce odstupného. Tak to je opravdu oříšek.
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>zaměstnavatel rozvázala se zaměstnancem PP dohodou
>>>>>>dle
>>>>>>§49. se zaměstnancem byly problémy, tak se s ním
>>>>>>vedení dohodlo na ukončení a v dohodě má uvedeno, že
>>>>>>obdrží
>>>>>>odstupnoé ve výši dvojnásobku výdělku. Nejedná se
>>>>>>tedy
>>>>>>o odstupné dle §67, ale spíše forma odměny. Takže
>>>>>>toto
>>>>>>odstupné budeme zdaňovat a srrazíme tedy i SP a ZP.
>>>>>>Jde mi o to jestli lze sjednat odstupné, pokud je
>>>>>>rozvázáno dohodou dle §49, ale nejedná se o žádné
>>>>>>zákonné
>>>>>>důvody (nadbytečnost atd.)
>>>>>>Děkuiji
>>>>> Ano, ale pak to nemůžete nazývat odstupným, protože
>>>>>pro to není zákonný důvod.
>>>>Zákonný důvod pro to není, to máte pravdu, jen bylo
>>>>formulováno odstupné místo odměna. Jen jsem nenašla v
>>>>ZP, že by to bylo úplně zakázáno formulovat jako
>>>>odstupné, tak jsem se tu dozázala, jestli to něčemu
>>>>brání
>>>>nebo je to velký problém. Jinak zákonné důvody
>>>>odstupného
>>>>snad znám.
>>>>Děkuji
>>>
>>>problém nastane, až dotyčný se dostaví na ÚP a bude
>>>požadovat podporu v nezaměstnanosti
>>>a oni uvidí v dohodě, že má napsáno odstupné (ještě
>>>Vám vynadají, že má být nejméně 3 měsíční - to, že
jste
htěli jako odměnu řešit nebudou), neboť oni
dou muset 3 měsíce vyplácet podporu v
nanosti a
ná do té doby dotyčný sežene práci, takže z ÚP
ou muset nic platit (jen možná dostanete nějakou
tu od IOP, že neznáte Zp)
i Vám, to je právě ten problém, který nastal.
livost a ochotu.
>
>takže on šel na ÚP, tam předložil tuto dohodu a nastal
>problém, že?
>No, tak to bude asi problém, protože oni mu nebudou
>chtět platit 3 měsíce podporu a to, že jste zaplatili
>(odvedli) SP, ZP, to ÚP je jedno. A zam-ec se ještě bude
>domáhat doplacení třetího měsíce odstupného. Tak to je
>opravdu oříšek.
Jestli zaplatili pojištění, nejedná se o odstupné. Nejedná se o odstupné, nebyly-li k tomu zákonné důvody.
Moc Vám děkuji, budu muset zjistit, jestli nevznikne nějaký problém, pokud změním v dohodě název z odstupného na odměnu, Dohodu totiž už viděli na ÚP, ke mě se to dostalo jako hotová věc, tak teď řeším následky toho. Můžu tedy vyčíslit i odměnu ve výši dvojnásobku průměrného výdělku. Nějak jsem z toho vykolejená. Děkuji za trpělivost.
Taky jsem toho názoru,a že si musíte obhájit a napsat na ÚP, že zaměstnavatel nerozhodl o organizační změně a nešlo o nadbytečnost. Že šlo o dohodu dle § 49, ne z důvodů organizačních změn. Nenáleží tedy odstupné, byla sjednána odměna, která byla chybně nazvána odstupným. Tím pádem bude mít ten člověk podporu hned, ale sníženou.
Taky mně sice není jasné, proč jste s ním sjednali odměnu, když s ním byly problémy a jistě mu po napomenutí mohla být dána výpověď bez nároku na odstupné, ale to je Vaše věc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2011 14:44
Dobrý den,
zaměstnavatel rozvázala se zaměstnancem PP dohodou dle §49. se zaměstnancem byly problémy, tak se s ním vedení dohodlo na ukončení a v dohodě má uvedeno, že obdrží odstupnoé ve výši dvojnásobku výdělku. Nejedná se tedy o odstupné dle §67, ale spíše forma odměny. Takže toto odstupné budeme zdaňovat a srrazíme tedy i SP a ZP. Jde mi o to jestli lze sjednat odstupné, pokud je rozvázáno dohodou dle §49, ale nejedná se o žádné zákonné důvody (nadbytečnost atd.)
Děkuiji