Re: Valutová pokladna
Mě to vždy sedělo, pak jsme přešli na jiný SW a když jsem se na to ptala paní, že mi to na hl. knihu sedět nebude, koukala na mě jak na zjevení... Že prý mi to nemůže NIKDY sedět. Protože to byla osoba velice vzdělaná, tak jsem dala na ní. Prví rok to bylo ok, ale ten následující, kdy jsem udělala Kurz. rozdíl interním dokladem se mi to rozjelo...
Stačí když stav pokladny v cizí měně souhlasí v hl.knize tím kurzem čnb...
Říkám si v inventarizaci doložím stav k 31.12.2010 a když srovnám s Hl. knihou, tak mě nikdo napadnout nemůže...
Ja píšete, v inventuře vykazujete např. € 1.000,-, před přeceněním např. za 24.000,- CZK. K 31.12.2010 přecenění 221/663 1.060,- kurz 25,06, v inventuře máte stále € 1.000,- v hlavní knize 25.060,- CZK. K 1.1.2011 začínáte 1.000,- € (v CZK 25.060,-). Pokud účetní program nedokáže přecenění zobrazit v hlavní knize, je něco špatně
Mně se takové řešení nelíbí, ale záleží na používaném SW. Pokud SW výpočet kursových rozdílů v pokladně umožňuje, vždy bych to řešil tímto způsobem. Potom totiž máte kontrolu pokladny na hlavní knihu, kdy si můžete vyjet sestavu se zůstatky v CM i v CZK.
V jakékoliv okamžiku si pak můžete zkontrolovat, že co je v pokladněš, je i v hlavní knize (ale i naopak).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2011 7:08
Dobrý den,
Nevím si rady, prosím pomozte.
Valutová pokladna k 31.12.2010 udělám přepočet, stav je nižší, tak chci zaúčtovat kurzový rozdíl 563/211000, Kde o tomto účtujete v interních dokladech nebo v pokladně. Když zaúčtuji v interních dokladech, tak mi to nepřechází do pokladny.
Děkuji