Re: Daňové přiznání - podané před 1.3.20
Tomu bych rozuměla, tak to bylo i dřív, nepočítala bych s dřívějším vracením přeplatku. Ale úředníci na našem FÚ si asi špatně vykládají nové zákony. Ale radějisvým klientům rovnou řeknu, ať jdou s přiznáním na FÚ až po 1.3., aby neměli problémy.
Teď mě ještě napadlo - co by asi dělali, když dostanou přiznání před 1.3. poštou? To by ho vraceli?
Proč před 1.3. nelze podat nechápu. Chápala bych před 1.2. U vrácení přeplatku jde ještě o jednu podmínku. Lhůta 30 dnů od žádosti platí v případě, že existuje vratitelný přeplatek. Pokud v den podání žádosti přeplatek neexistuje, pak se čeká 60 dnů. Pokud v této lhůtě přeplatek vznikne, pak se vrací 30 dnů ode dne vzniku přeplatku. Pokud ve lhůtě 60 dnů přeplatek nevznikne, pak se žádost zamítne. A kdy vznikne přeplatek z přiznání k dani z příjmů? Letos 1.4. Takže pokud podáte žádost před 1.2., pak 60 denní lhůta vyprší před 1.4., takže FÚ žádost zamítne. Vůbec nejde o to, že by FÚ musel vracet přeplatky brzo. Pokud podáte přiznání 1.3. nebo 31.3., přeplatek vznikne 1.4. a pro FÚ platí 30denní lhůta pro vrácení ode dne vzniku přeplatku (tedy +- do 1.5.)
Dobrý večer,
můžete mi, prosím, vysvětlit pojem "vznikne přeplatek"? Měla jsem za to, že když vypracuji daňové přiznání a tam spočítám nějakou částku, která se má poplatníkovi vrátit a daňové přiznání bude doručeno na FÚ, tak to FÚ zkontroluje a pokud je výpočet v pořádku a vše řádně doloženo, přeplatek poplatníkovi v nějaké lhůtě vrátí... nechápu, že se čeká 30 dnů, jestli vznikne, a pokud nevznikne, tak ještě dalších 30 dnů... promiňte, asi jsem natvrdlá, ale já tomu fakt nerozumím :)
odvíjí se od zákonného termínu pro podání přiznání a ten je letos 1.4 a teprve potom začíná běžet lhůtě pro vrácení přeplatku, ten se teprve stává "vratitelným" - sice už existuje dnes, ale lhůta začíná běžet od 1.4., proto přeplatky dostávají všichni ve stejném termínu a ne podle toho, kdy kdo podal přiznání, teda pokud se bavíme o aktuálním roce 2010
Daň je vyměřena v poslední den lhůty pro podání přiznání (1.4.). Někdo - OSVČ - musí do této lhůty daň zaplatit, jiný - zaměstnanec - platil daň v průběhu roku zálohami, které mu srážel zaměstnavatel, tomu po vyměření daně vzniká přeplatek. A od vzniku tohoto přeplatku má správce daně 30 dnů na vrácení. Do 1.4. máte také možnost podat opravné daňové přiznání, protože daň se vyměří až k 1.4.
Další věc je žádost o vrácení. Podáte žádost o vrácení, pokud v den podání žádosti eviduje správce daně na účtu přeplatek, pak běží lhůta 30 dnů od žádosti pro jeho vrácení. Pokud v den podání žádosti žádný přeplatek neexistuje, pak FÚ čeká 60 dnů. Pokud do té doby nevznikne, žádost se zamítne. Pokud vznikne, pak vrací 30 dnů od jeho vzniku. Takhle to funguje již několik let.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 2. 2011 10:39
Náš FÚ nepřijímá daňová přiznání, na daň z příjmů FO, kde vychází vratitelný přeplatek - poplatníky posílají pryč, ať přijdou až po 1.3.2011. Odůvodňují to tím, že by jim museli moc brzy vracet přeplatky - povinnost mají do 30 dnů od podání přiznání. Mají na takový postup právo? Klientka mé kolegyně potřebovala nutně brzy podat přiznání kvůli žádosti o úvěr. Přijali jí ho, jen když podepsala, že žádá o vrácení přeplatku až po 1.4.2011.
Kdybych tam byla já, žádala bych ať mi ukážou, podle jakého zákona nemůžu podat přiznání dřív než 30 dní před termínem. Paní ale není odborník na daně, takže málem odešla s nepořízenou.