Re: Čtvrtletní zálohy na daň z příjmu FO
Zálohy se platí podle poslední známé daň. povinnosti, tedy vyměřené daň. povinnosti. Pokud jste v roce 2010 platili pololetní zálohy, pak do vyměření daň. povinnosti za rok 2010 platí stále pololetní zálohy. Takže pokud nemáte daň. poradce a daň. přiznání podáváte do 1.4., bude pro Vás první záloha splatná k 15.6., pokud máte daň. poradce a daň. povinnost bude vyměřena k 1.7., pak záloha splatná 15.6. bude ještě "po staru" a první splatná záloha vypočtená podle nové daň. povinnosti bude k 15.9. Situace, kterou popisujete, je (teda podle mne) ukázkový příklad, kdy je důvod pro snížení, případně zrušení záloh. Takže já bych to zkusila a o snížení záloh v dalším období si požádala.
Děkuji moc, já to pochopila tak, že v 03/11 musím zaplatit zálohu na rok 2011, ale moc mně do toho nešlo datum podání přiznání k 31.3.
Takže pokud budeme platit čtvrtletní zálohy, začneme v 06/11,pak v 09 a 12/11, 03/12. Ale ta 03/12 se nám bude počítat do zaplacených záloh na rok 2012. Tím pádem by nevyšel tak velký přeplatek za rok 2011, pokud by tam nebylo žádné snížení záloh. Je to tak?
Přesně tak. Jedna věc je, z čeho se zálohy počítají - z poslední známé daň. povinnosti. A druhá věc je na co se započítají - podle data splatnosti. Takže záloha 15.3.2011 je vypočtená podle daň. povinnosti 2009, ale započte se na daň 2011. Takže na daň 2011 se Vám budou počítat zálohy splatné 15.6., 15.9. a 15.12. 2011, záloha 15.3.2012 se započte na dań 2012, ale bude vypočítaná z daně za 2010, přesně tak, jak píšete. Nevyjde Vám tedy tak velký přeplatek za 2011, záleží na tom, jakou budete předpokládat daň. povinnost za 2011, zdi bude mít smysl požádat o snížení záloh.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změna hlášení má háček. Všechny formuláře pojišťovnám se podávají dál postaru
Květnové svátky posunou výplaty důchodů
Připravovaná novela stavebního zákona: Znovu a lépe?
Perličky z diskuze účetních k JMHZ
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
17. 2. 2011 10:45
Dobrý den,
pročetla jsem tady historii a i zákon o DzP a chci se ujistit, zda budeme postupovat správně, případně jaké jsou možnosti.
V 2010 jsme platili zálohy v červnu a prosinci, nyní v přiznání za 2010 budeme dodaňovat zásoby z přechodu DE na PU. Vychází nám čtvrtletní zálohy cca 250.000,-. Tuto zálohu bychom měli již zaplatit k 15.3.2011?
Je možné zažádat již teď FÚ o snížení nebo prominutí od placení záloh, protože k tomu došlo v důsledku dodanění a v roce 2011 předpokládáme "normání" daň.povinnost a měli bychom veliký přeplatek.
Děkuji za případnou pomoc. K.