Autodoprava - Faktura ČR-Slovensko

• (neregistrovaný)

17. 2. 2011 13:48

Dobrý den,
    autodoprvce jel v prosinci 2010 na Slovensko, pro slovenský dispečink (do této doby provozoval pouze vnitrostátní autodopravu). Vystavila jsem fakturu bez DPH. Ale DZP jsem uvedla den konání cesty.
    Dnes se mi faktura vrátila s dopisem, že jsem neuvedla IČ DPH: SK........ U autodopravce z ČR? Tomu nerozumím!

Zkoušela jsem hledat na internetu a tam jsem našla:
    Že mám uvádět:
    Zdanitelné plnění osobozeno od DPH podle § 69 zákona o DPH
    nebo
    Poskytnutí služby do členského státu EU dle § 10 odst. 2 zákona o DPH. (ale to mi nějak nedává smysl)

Nechápu, proč bych to tam měla vypisovat, když to že je faktura pro odběratele z EU bez DPH dané zákonem o DPH. To bych potom mohla psát našim odběratelům z ČR, že jim fakturuji DPH, protože jsem plátce.

Prosím poraďte mi! Setkala jsem se s fakturací do EU poprvé a opravdu nevím, co je povinnost uvádět. Móóóc děkuji za odpovědi.
    Kateřina J.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2011 14:09

Jana N. (neregistrovaný)

Re: Autodoprava - Faktura ČR-Slovensko
      podle mě jste měli uvést české dič a dle § 9/1 je místo plnění při poskytnutí služby do EU plátci sídlo příjemce služby. pokud je sídlo
      příjemce v SR, pak bez daně ř. 21 a souhrnné hlášení,
      nebo je to doprava při dodání zboží - pak ř. 25 bez daně

• 17. 2. 2011 14:13

Jana N. (neregistrovaný)

ještě oprava, ř. 25 tedy § 69 to být nemůže- to je dodání zboží při dovozu a vývozu -třetí země, vy máte dodání do EU , takže § 9/1

• 17. 2. 2011 15:16

Kateřina J. (neregistrovaný)

Děkuji Vám za odpověd, paní Jano,

IČO i DIČ (české) jsem uvedla, proto nechápu, co jiného po nás slovenská firma chce. No napíšu jim na konec faktury povídání o tom, že jsme postupovali podle §9 odst. 1 zákona o DPH, jestli jim to bude stačit.
      Kateřina J.

• 18. 2. 2011 6:24

Peťka (neregistrovaný)

Uvedla jste tam jejich DIČ - tedy IČ pre DPH? Protože to je dost důležité. Vy si musíte ověřit zda ta osoba je registrovaná k DPH a bez jejich DIČ to neuděláte a teprve pak vystavíte fakturu bez DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).