Začátek podnikání

• (neregistrovaný)

23. 11. 2011 9:36

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat jak je to se soc. a zdravotním pojištěním když člověk podniká. Mám možnost začít podnikat jako elektrikář.
    1. Jaká je to živnost?
    2. Jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním?
    3. Jak vézt účetnictví ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2011 11:10

L. (neregistrovaný)

1) Živnost

O jakou živnost se jedná, to by vám nejlépe poradili na živnostenském úřadě, až si tam tu živnost půjdete zřizovat. Našla jsem 2 varianty:

„Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení“
      a
      „Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení“

Oboje je to živnost řemeslná, takže musíte doložit odbornou způsobilost:
      a) odborné vzdělání v příslušném oboru
      b) nebo odborné vzdělání v příbuzném oboru a k tomu rok praxe v oboru
      c) nebo máte aspoň 6 let praxe v oboru

Pak je tu ještě jedna živnost volná (u živnosti volné se nemusí prokazovat odborná způsobilost.), ale nejsem si jistá, jestli by to bylo to co chcete:

„Výroba elektronických součástek, elektrických zařízení a výroba a opravy elektrických strojů, přístrojů a elektronických zařízení pracujících na malém napětí“

2) Sociální a zdravotní pojištění.:

Pokud byste byl OSVČ hlavní (tj. nebyl byste nikde v zaměstnaneckém poměru a vydělával si pouze touto živností), pak musíte platit měsíční zálohy na OSSZ a ZP (vaši zdravotní pojišťovnu):

a) Zdravotní pojištění – letos je minimální záloha 1670 Kč.
      b) Důchodové pojištění (OSSZ) – letos je minimální záloha 1807 Kč.
      c) Dále můžete platit nemocenské pojištění (OSSZ), ale to je dobrovolné, platit jej nemusíte. Pokud si ho budete chtít platit, tak musí být vypočítané ze stejného vyměřovacího základu jako pojištění důchodové.

Pokud budete OSVČ vedlejší (tj. budete mít živnost a zároveň budete i v zaměstnaneckém poměru se mzdou minimálně 8.000 Kč, nebo budete student či důchodce), tak je to jinak:

a) Zdravotní pojištění – nemusíte platit v průběhu roku zálohy, ZP zaplatíte až po skončení roku na základě podaného Přehledu
      b) Sociální pojištění – nemocenské  (OSSZ) – nemůžete si ho platit, pokud chcete zůstat OSVČ vedlejší (placením nemocenského pojištění se z vás automaticky stává OSVČ hlavní)
      c) Sociální pojištění – důchodové  (OSSZ) – platí se 723 Kč měsíčně. Pokud váš zisk v loňském roce byl nižší než určitá částka (pro r. 2011 je to částka 59373 Kč), tak neplatíte zálohy žádné, pojištění zaplatíte až po skončení roku na základě podaného Přehledu (stejně jako u ZP).

3) Účetnictví

Nejjednodušší je vést tzv. „daňovou evidenci“ (dřív se jí říkalo jednoduché účetnictví. Lze ji vést i v Excelu; do určitého počtu dokladů ročně lze zdarma využít i účetní programy typu Money, Pohoda a další. (v podstatě většina těch hodně rozšířených má nějakou startovní verzi, která je za splnění určitých podmínek zdarma) Vysvětlování je na dlouhé lokte, pokud je to pro vás španělská vesnice, tak raději kontaktujte nějakou účetní firmu, která to bude dělat za vás. Zapátrejte na internetu, třeba heslo „levné účetnictví“ a podobně, jsou tam i firmy nabízející celkem příznivé ceny.

• 23. 11. 2011 11:38

PetrSku (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Jsem vyučený elektrikář ale bez dlouhé praxe. Dále mám ještě ČID 1 třídy. Jednalo by se o činnost rozvod el. energie po domech a bytech. Dále jsem se chtěl zeptat jak je to s náklady na provoz auta a nákup zařízení a nářadí. Jak se toto případně odepisuje. Při placení zdravotního a sociálního pojištění je toto stejné jak již bylo napsáno nebo se to mění když mám ČID?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).