Rizikové těotenství, mateřská a dovolená

• (neregistrovaný)

18. 2. 2011 12:17

Dobrý den, jsem na rizikovém těhotenství a polovině března bych měla nastoupit na mateřskou ( termín porodu konec dubna začátek května) .Jak je to s dovolenou za letošní rok. Lonskou mám vyčerpanou. Myslím si, že do března nem nárok na žádnou, protože jsem neodpracovala 60 dní. Mán nárok na nějakou po skončení mateřské dovolené a kolik dní? Musím si jí vyčerpat po mateřské dovolené?
    Děkuji Nikola

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2011 12:25

Kara (neregistrovaný)

Re: rizikové těotenství, mateřská a dovo
      Doba mateřské dovolené se z tohoto hlediska považuje za dobu odpracovanou, takže v roce 2011 jako byste odpracovala nejméně 60 směn a tím pádem Vám vznikne nárok na celoroční výměru dovolené. O její čerpání požádejte včas zaměstnavatele tak, aby bezprostředně navazovala na mateřskou, vyčerpáte všech 20 nebo 25 dní (podle toho, kolik ve firmě máte) a pak teprve požádáte o rodičovskou dovolenou, aby navazovala na tu čerpanou řádnou dovolenou. Pokud byste o její čerpání nepožádala a rovnou požádala o rodičovskou dovolenou, bude Vám schována na dobu nástupu do práce po rodičovské, ale byla by už krácená. O rodičovský příspěvek požádáte na úřadě hned po mateřské, ten s čerpáním řádné dovolené ani s čerpání rodičovské dovolené nesouvisí.

• 18. 2. 2011 12:34

Janďula (neregistrovaný)

Dobrý den,
      myslím si, že pokud jste teď na rizikovém těhotenství = nemocenská - nárok na dovolenou Vám nevzniká. Jakmile nastoupíte na mateřskou (6-8 týdnů před porodem) za 28 týdnů Vám nárok na plnou dovolenou za rok 2011 vznikne. Kolik dní? Ze zákona je to tuším 20 dní, záleží ale také na firmě, kolik dovolené poskytuje (třeba 25 dní). Vybrat si jí můžete - je to nejlepší varianta - po ukončení mateřské dovolené, tj. před nástupem na rodičovskou dovolenou a potom navázat rodičovskou dovolenou. Je tu však jedno riziko - v době čerpání dovolené můžete od zaměstnavatele dostat výpověď (nejste chráněna, ochrana pouze po dobu čerpání mateřské a rodičovské dovolené). Pokud by jste nechtěla podstupovat toto riziko a čerpat dovolenou až po skončení rodičovské dovolené - nárok na dovolenou se Vám bude krátit (za prvních 100 tuším prac. dní o 1/12 a pak dále za každých 22 prac. dní). každopádně o zvolené variantě musíte informovat zaměstnavatele.
      Zdravím Janďula

• 18. 2. 2011 12:58

Janďula (neregistrovaný)

Pozor, zřejmě jsem udělala chybu, v ostatních podobných odpovědích píší, že RD můžete nastoupit hned po MD a při tom u zaměstnavatele čerpat dovolenou. Ostatní platí.Janďula

• 18. 2. 2011 13:02

JančaJ (neregistrovaný)

u zaměstnavatele nastoupí na ŘD a po jejím čerpání na rodičovskou dovolenou, ale rodičovský příspěvek bude už pobírat od skončení MD.. tzn, že nějakou dobu bude mít 2 příjmy - za čerpání ŘD od zaměstnavatele + rodičovský příspěvek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).