Rodičovský příspěvek a založení ŽL

• (neregistrovaný)

18. 2. 2011 13:44

Dobrý den,
    chci se zeptat, porovnávám zda se nechat zaměstnat na DPP a nebo si vystavit ŽL na vedení účetnictví. Teď jsem na rodičovském příspěvku a nabízí se mi možnost dělat účetnictví pro více firem, některý by mě zaměstnali na DPP a některý by uvítali ŽL ale není to podmínkou. DPP aby se ale opakovala každý rok od 1.1. do 31.1.2 to by bylo asi v rozporu se zákonem, že DPP by nebylo vhodné volit. Tak se chci zeptat jestli mohu při rodičovském příspěvku mít ŽL a podnikat. Nepřijdu o žádné dávky? První rok musím odvádět povinné minimální platby na VZP a OSSZ, že? Příští rok budu ale už po rodičáku a nastoupím do zaměstnání, kde mi je nyní drženo místo, ale přitom byl dále podnikala. To vím že problém není. Kdy soc.a zdra.bych nemusela už v těch minimálních platbách odváděť, že? Toto by mi odcházelo z mezd. Je to tak? Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2011 21:49

eva76 (neregistrovaný)

Re: Rodičovský příspěvek a založení ŽL
      Jsem také na RD a podnikám ve stejném oboru. Jediná podmínka u SP je, že pobíráte rodičovský příspěvek a aby Vám ho nesebrali, musíte splnit, že dítě chodí do školky jen na 4 hodiny denně. Pak na sociálce jste vedená jen na vedlejší činnost (od 1.1.2011 nesmíte být nemocensky pojištěna) a nemusíte platit minimální zálohy, zaplatíte pouze ze zisku a pokud zisk nedosáhne určité částky, nemusíte se důchodově přihlásit a nemusíte nic platit. Samozřejmě musíte doložit!
      U ZP je to přibližně stejné,musíte pečovat o jedno dítě do 7 let, nebo o dvě děti do 15 let. U školky 4 hodiny, u školy pouze vyučování, žádná družina.. Na ZP to musíte nahlásit a opět neplatíte zálohy při zahájení činnosti, následující rok zjistíte zisk a z vyměřovacího základu platíte zálohy na další rok. Pokod splníte výše uvedenou podmínku, minimální základ nemusíte platit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).