Výmaz jednatele

• (neregistrovaný)

18. 2. 2011 18:12

Dobrý den. Před třemi měsíci jsem jako jednatel svolal VH a písemně předal výpověď z funkce jednatele. Společník na základě VH uvedl, že musím dodržet 3měsíční výp.lhůtu. Ta končí 28.2.2011. 14.2. jsem společníkovi písemně oznámil, že budu posílat na OR žádost o vymazání mé osoby. Co vše potřebuji na OR poslat a jakým způsobem? Existuje nějaký formulář? Nebo stačí napsat na prázdný papír "Žádám o vymazání mojí osoby......na základě VH ze dne...? Děkuji Aleš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2011 18:46

karel2 (neregistrovaný)

Re: Výmaz jednatele
      pro zmeny v OR je extra formular. najdete ho na webu. ma to mraky stranek ale podavaji se jen ty, ktere potrebujete. takze treba jen titulni a k tomu dalsi stranku kde je zmena jednatele. dopis urcite ne. zapis z hromady bude asi priloha.

• 19. 2. 2011 11:06

pája

Nevím, proč tříměsíční, dle § 66 obch.z. by měla být dva měsíce, pokud na Vaši žádost neschválí VH delší.
      Návrh na změnu zápisu v OR musí být podán na předeps.tiskopisu- stáhnete na justice. cz, v tiskoipisu vykřížkujete všechny kapitoly, které nebudou měněny a zůtane Vám jen nutný počet listů, který se Vám pak vytiskne, do kapitoly Jednatel vyplníte vymazat- Vaše údaje a podáte na OR s kolem 1.000.-Kč. Přiložíte zápis z VH a jednatel podepíše- ověřený podpis.
      Jestliže se změní počet jednatelů, je nutno změnit i spo.l.smlouvu, současně přiložit její nové ÚZ,pokud ne, tak netřeba, ale je nutno dle § 194 obch.z. odst. 2 do třech měsíců jmenovat nového jednatele.

• 19. 2. 2011 11:19

pája

jak na tím ještě přemýšlím, doplňte, kolik je společníků ve firmě, kolik je jednatelů, zada jste jako jednatel i společník, abych Vám neradil náhodou nesmysly.

• 19. 2. 2011 14:08

Aleš (neregistrovaný)

Ve firmě nejsem společník, jen vykonávám funkci jednatele na základě smlouvy o výkonu funkce jednatele. Jednatel jsem ale jediný. Jmenování nového jednatele je přeci věcí jediného společníka firmy, že se nemýlím? On je snad tím, kdo musí jmenovat nového jednatele, nebo měnit společenskou smlouvu...? Děkuji za odpověď. Aleš

• 20. 2. 2011 10:43

pája

v tom případě ano, Vy skončíte, ikdyž jste nenapsal, proč až po třech měsících, a vše ostatní je věcí toho jediného společníka, vše si musí zajistit sám. Vám jenom doporučuji, cokoliv budete předávat, tak písemně, ať Vás nemůže později vinit z něčeh nekalého, zatajení nebo odcizení čehokoliv.

• 20. 2. 2011 17:25

Aleš (neregistrovaný)

Po 3 měsících z důvodu toho, že si takhle dlouhou výpovědní lhůtu uvedl do smlouvy o výkonu jednatele a já blbec nu to podepsal. Uvedl si tam také podmínku, že si za sebe v případě mého odchodu musím zajistit náhradu, kterou on jako společník odsouhlasí...Myslím si ale, že tato "podmínka" je právně napadnutelná. Navrhnul jsem jsem jako náhradu jeho, jelikož jednatele dělal do června 2010 také on. Ovšem jako společník tento návrh zamítnul a tvrdí mi, že jsem nikoho nenavrhnul atd...Přitom vše dělám písemně a posílám mu na dodejku. Nepřipadá mi takové jednání úplně v pořádku. Mohu se zeptat, zda jste právník a pokud ano, je možné se spolu sejít? Děkuji "pájo" Aleš

• 20. 2. 2011 17:34

Aleš (neregistrovaný)

Ještě poznámku. Dle smlouvy o výkonu funkce jednatele mám nárok na pravidelnou měsíční odměnu. Ovšem od července 2010 jsem nedostal vyplacenou ani korunu. Ve firmě peníze nejsou a společník mi oznámil, že on do formy nic nedá a že si peníze pro firmu i sebe musím jako jednatel vydělat... Dále Neustále mi píše dopisy jako rozhodnutí společníka, o tom, že mám vůči společnosti závazky, že nevykonávám funkci dle svého nejlepšího svědomí a vědomí s péčí řádného hospodáře apod. Na toto mu musím reagovat písemně a také to činím, kde mu jeho domněnky vyvracím. Nic jsem nezpronevěřil, nikoho úmyslně neokradl, nebo nezneužil. Je to situace, která je velice nepříjemná. Děkuji za každou radu. Aleš

• 20. 2. 2011 18:06

pája

>>>

>>Po 3 měsících z důvodu toho, že si takhle dlouhou
      >>výpovědní lhůtu uvedl do smlouvy o výkonu jednatele a
      >>já
      >>blbec nu to podepsal.

Jasný,OK
      Uvedl si tam také podmínku, že
      >>si
      >>za sebe v případě mého odchodu musím zajistit
      >>náhradu,
      >>kterou on jako společník odsouhlasí...Myslím si ale,
      >>že tato "podmínka" je právně napadnutelná.
      s tím neuspěje
      Navrhnul
      >>jsem jsem jako náhradu jeho, jelikož jednatele dělal
      >>do
      >>června 2010 také on. Ovšem jako společník tento návrh
      >>zamítnul a tvrdí mi, že jsem nikoho nenavrhnul
      >>atd...Přitom vše dělám písemně a posílám mu na
      >>dodejku.
      >>Nepřipadá mi takové jednání úplně v pořádku. Mohu se
      >>zeptat,
      >>zda jste právník a pokud ano, je možné se spolu
      >>sejít?
      jsem, ale záleží odkud jste, jestli by to bylo reálné.
      >>Děkuji "pájo" Aleš
      >
      >Ještě poznámku. Dle smlouvy o výkonu funkce jednatele
      >mám nárok na pravidelnou měsíční odměnu.
      Ovšem od
      >července 2010 jsem nedostal vyplacenou ani korunu. Ve
      >firmě peníze nejsou a společník mi oznámil, že on do formy
      >nic nedá a že si peníze pro firmu i sebe musím jako
      >jednatel vydělat... Dále Neustále mi píše dopisy jako
      >rozhodnutí společníka, o tom, že mám vůči společnosti
      >závazky, že nevykonávám funkci dle svého nejlepšího
      >svědomí a vědomí s péčí řádného hospodáře apod. Na toto mu
      >musím reagovat písemně a také to činím, kde mu jeho
      >domněnky vyvracím. Nic jsem nezpronevěřil, nikoho
      >úmyslně neokradl, nebo nezneužil. Je to situace, která je
      >velice nepříjemná. Děkuji za každou radu. Aleš
      to by cchtělo vidět a prostudovat všechny písemnosti a to takhle na dálku asi nebude reálné.

• 21. 2. 2011 7:54

Aleš (neregistrovaný)

Stř.Čechy
      alesbares@seznam.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).