Re: prosím o radu ohledně soc. a zdr. po
Z Vaší mzdy 2.300 by mělo být sraženo a odvedeno pojišťovnám 6,5% na sociální pojištění a 4,5 % na zdravotní pojištění. U sociálního žádná hranice pro Vás není, platíte SP z příjmu. U zdravotního se u pojištěnců, kteří nemají jiné pojištění dopočítává pojistné z 8.000 Kč. Odvod je 1.080,- (13,5%). To ale pro Vás neplatí, protože jste STÁTNÍ POJIŠTĚNEC. Platíte pouze 4,5 z výdělku. Jde o to, zda jste zaměstnavateli NAHLÁSILA, že jste státní pojištěnec. V tom případě by udělal chybu. Ale jak se domoci opravy, to netuším. Nejlepší by bylo zavolat do zdravotní pojišťovny a zeptat se jich na to. Jestli Vám strhávali cca 1.000,-, to se mi zdá MOC. Ze mzdy 2.300 dělá zdravotní pojištění 4,5% = 104,- a sociální 6,5% = 150,-. Doufám, že jste podepsala PROHLÁŠENÍ POPLATNÍKA, kterým uplatňujete slevy na dani. Základní sleva do loňska byla 2.070,- měsíčně, letos jen 1.970,-. Na studenta máte další slevu 335,- měsíčně. Tedy Vaše mzda cca do 12.000,- by neměla být vůbec zdaněna. Můžete podat přiznání a požádat o vrácení daně. (Víc se mi do zprávy nevejde).
Pro rok 2011. Mzda 2.300,- SP -150,-, ZP - 104,-, daň 0.
Zdravím Z.M.
tu částku jsem napsala jen tak přibližně ale kolem té 1000Kč to tak je uvedu vám tady příklad z mého výplatního lístku v loňském roce
HM 2071,-
SHM 3100,-
sleva na daňi 2070
sleva na studenta 335,-
pak nějaké zkratky týkající se pojištění
ZP podíl ZC 104,-
ZP podíl ZC ZC 770,-
SP podíl ZC 150,-
čistý příjem 1277,-
Jinak prohlášení poplatníka podepsané mám daň se mi tedy nestrhává, i potvrzení o studiu jsem zaměstnavateli předkládala. Když vydělám do té částky 2000 nestrhává se mi vůbec nic ani soc. ani zdr. ani daň jen když tuto částku překročím. A to mi pojišťovna zjistí co mi strhli a pokud to bylo neprávem tak vrátí ? Neměla bych to spíše řešit s účetní podniku která platby na pojišťovny posílá?
4,5 % z 2071,- = 94,- Vaše srážka
oni srazili 104,- nevím proč
9% platí zaměstnavatel = 186,-
celkem odvod 13,5 % = 280,-
těch 770,- - i když to úplně nevychází - Vám zaměstnavatel srazil NEOPRÁVNĚNĚ - Počítali z minimální mzdy 8.000,-. Nezohlednili, že jste státní pojištěnec. Zkuste reklamovat u mzdové účetní. Je to její chyba, když jste jí dala potvrzení o studiu. A pokud tedy jste opravdu STÁTNÍ POJIŠTĚNEC.
No takže moje paní šéfova to řešila s paní účetní kterou máme bohužel až v Praze a semnou by se prý ani nebavila řekla že ta výplata je v pořádku a že prý ano že to za mě doplací stát ten rozdíl, že já platím jen tu poměrnou část ale pořád mi není jasné proč mi strhla tolik peněz. Zvláště tady tuhle sumu což nevím co tyhle zkratk ypřesně znamenají.
ZP podíl ZC ZC 770,-
JO já vám věřím že kecá a není mi to lhostejné když se jedná o moje peníze. Je mi jasné že až budu v budoucnu pracovat na HPP tak budu mít velké daně a odvody asi jako každý ale dokud jsem student a snažím se si na brigádách aspoň něco málo přivydělat tak mě to štve. Abych tam makala jak blázen A pak měla skoro o půlku menší výplatu tak to je jak kdybych makala někde zadarmo že a z toho se člověk neuživí. A jako pomoci se nemám kde dovolat takže se opět těším na 15.3 na moji ,,ochuzenou´´ výplatu. A myslím že kdybych to šla řešit ten odvod na tu pojišťovnu tak ti by s tím asi nic neudělali nebo nevím. Každý chce peníze na které má nárok ale zase na druhou stranu v dnešní době kdy je krize o práci je člověk rád že je rád i za tuhle cenu :-( Takže mi asi nezbýva nic jiného než si každý měsíc opět hlídat hodiny a nevydělat si více než 1999,- protože od téhle částky se mi neodečíta nic.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 2. 2011 10:04
Dobrý den jsem studentka VŠ a přivydělávám si na brigádě na DPČ jakmile ale v daném měsící překročím částku 1999kč automaticky se mi strhává soc. a zdr. pojištění. To jsem se na internetu dočetla že u téhle dohody to tak je ale dále jsem četla že se zdravotního pojištění se mi odečítá ten minimální doplatek do těch 1081kč. Takže mi na výplatě vypočítají zdr. pojištění a pak mi ještě strhnou ten rozdíl (makám jako blázen a pak mám z malého přivýdělku cca. 2300kč hned 1000kč strhnutých). Na jiném serveru mi ohledně toho dotazu bylo řečeno že když jsem student tak za mě platí soc. a zdr. stát takže by se mi měla strhnout ta základní sazba a ten doplatek ne, tak můžete mi prosím napsat i Vy jak to tedy je a pokud mi to strhli za loňský rok z výplaty neprávem co s tím mám dělat na koho se obrátit. Děkuji.