Re: ČID a neschopenka=jak OSSZ?
Paní je nemocná od začátku prosince 2010. OSSZ volala že přehled za MO musíme opravit, protože zaměstnankyně má dostatečný důchod takže nemá na nemocenskou od státu nárok...či něco v tom smyslu. Já s nimi nemluvila a tuto problematiku bohužel neznám.
Za firmu jsem ji v prosinci zaúčtovala do mezd 14 dní placené nemocenské zaměstnavatelem, následně pokračování PN, potvrzení o trvání PN odeslala na OSSZ. pak z OSSZ volali že to máme špatně, kolega jim nerozuměl co chtějí...tak mě napadlo písnout sem, co bych mohla mít špatně? já myslím že snad nic...přeci i kdyby ji OSSZ neplatila nemoc, zaměstnavatel těch 14 dní musí, či ne? No a když ji proplatí 14 dní,tak v přehledu to je vidět(nebo se to nějak vylučuje když má invalitidu?).A to že má PN se v docházce taky přeci eviduje, jednou donese do práce její ukončení.
Děkuji za trpělivost
Re: ČID a neschopenka=jak OSSZ?
Zestránek ČSSZ:
Poživatelé invalidních důchodů pro invaliditu prvního a druhého stupně mají stejnou podpůrčí dobu pro nárok na nemocenské jako ostatní zaměstnanci, tj. nejdéle do uplynutí 380 kalendářních dnů od vzniku pracovní neschopnosti (s případnými zápočty předchozích období pracovní neschopnosti).
Takže na vašem místě bych zvedla telefon a zeptala se, na jakém základě vaše zaměstnankyně nemá nárok na nem. dávky.
V každém případě, vy jí budete vykazovat omluvenou absenci, pro vás se nic nemění,neschopenka trvá a omlouvá její nepřítomnost
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 2. 2011 10:05
Dobrý den, prosím o pomoc s následujícím problémem:
zaměstnankyně 1/2 úvazek, pobírá ČID. Onemocněla, má neschopenku. Jak se řeší situace z pohledu zaměstnavatele (výplata nemocenské) a z pohledu OSSZ (nemoc víc než měsíc).Na OSSZ vůbec nehlásit a neposílat?
Já klasicky zavedla do programu nemoc, 14 dní zaměstnavatel a následně OSSZ odeslala všechny doklady. z OSSZ volali do firmy, že paní nemá nárok na nemocenské dávky od státu (to bych vzhledem k tomu co jsem zde vyhledala už chápala= na stejnou diagnozu bere ČID). Mám opravit přehled za MO, ale vůbec tedy netuším jak celou situaci vyřešit.Musím přeci evidovat že do práce nechodí(má PN)...Děkuji za jakékoliv rady