Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 2. 2011 19:59
Dobrý večer všem, prosím o radu: známý se na mě obrátil s prosbou o sestavení DPFO. Na výpise z ŽR je uvedeno:
Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona.
Obory živnosti volné: tady je vypsaných snad 150 oborů, od poskytování služeb pro zemědělství, přes výrobu koksu, výrobu kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, umělecko-řemeslné zpracování kovů, povrchové úpravy a svařování kovů, přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti až po výrobu, obchod a služby jinde nezařazené.
Dělá v podstatě stavební práce a pracuje ve výškách - čištění fasád atd.
Dívám se jeho přiznání za rok 2009, které mu někdo dělal a tam má v příloze 1 v druhu činnosti uveden název převažující činnosti: pomocné stavební práce.
Uplatnil výdaje %, a to 50%. Domnívám se, že to je špatně, ale nejsem si jistá, zda to mělo být 60% nebo 80%.
Vím, že 80% platí u řemeslných živností, ale nějak mě mate ta živnost volná, ve které je uvedeno i řemeslné zpracování kovů a výroba kovových konstrukcí - viz výše. Poradíte mi pro tento konkrétní případ? A jaká % letos? (předpokládám, že by mělo platit to samé co loni).
Pokud je těch 50% špatně, pak se divím, že mu to FÚ nevrátil.