Re: Důchodci
Doklad o výplatě důchodu pokud invalidní důchodce dostává složenkou, tak vám doloží každý rok složenku s lednovým datem a pokud dostává důchod na účet, tak mu OSSZ vystaví potvrzení , že mu důchod vyplácejí - nutno založit do prohlášení. Na ZP je nutno důchodce nahlásit, protože je za ně plátcem stát.
Potvrzení o pobírání důchodu jakéhokoliv žádá na ČSSZ Praha, Křížová 25 tak, aby do konce ledna jste to měla u prohlášení a mohl mít úlevu na dani. Jinak ID i starobní se hlásí jak na soc. zab., tak na ZP. O tom, že zaměstnáváte ID se už nehlásí na ÚP nic, jen kdyby končil.
Děkuji, takže se nic speciálně nehlásí. Jen klasické P+O.
A na ÚP se ohlásí ukončení invalidního důchodce vždy????
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2011 12:58
Dobrý den,
vím,že se to tu řeší stále, také jsem si přečetla starší diskuze, ale nějak jsem se do toho zapletla a nejsem si jistá ničím :o(
První zkušenost..a hned potřebuji opravit záznamy po předchozí účetní :o( a hned kontrola na OSSZ :o(
Vím,že se vesměs k důchodcům chovám stejně jako k jiným pracovníkům. Tedy od 2010 - ELDP(1D+), zápočtový list, PS max na 2 roky v případě doby určité, P+O na OSSZ a ZP.
Mám chtít - rozhodnutí o popíraní důchodu, ALE NEVÍM zda potřebuji doklad o výplatě důchodu a jak vypadá (to je složenka a výpis z banky???) a k čemu jej potřebuji
A hlavně v souvislosti s kontrolou na OSSZ, jaké jsou povinnosti při zaměstnávání poživatelů důchodu??
Je rozdíl, zda se jedná o starobní či invalidní důchod??? Invalidni se asi hlásí pokud jsem pochopila, což u firmy nebylo děláno. Jak napravit?? Invalidní důchod má ještě nějaké specifika, na která si dát pozor (hlášení, ELDP atd)???
Platí, že v 65letech se invalidní mění ve starobní?? Moc případně prosím o odkaz s touto problematikou
Děkuji mockrát za pomoc