děkuji za odpověď.
>>Vím, že nový zaměstnanec má nárok dle ZP na dovolenou
>>po odpracování 21 dnů na 1/12 dovolené.
>>Dále vím, že u jednatele se vše řídí jeho smlouvou
>>(nikoliv ZP).
>>
>>Niméně pokud se jedná o jednatele nové firmy, který
>>má
>>v jednatelské smlouvě, že má nárok např. na 25 dní
>>dovolené (bez dalšího omezení), domnívám se, že si
>>může
>>dovolenou oficiálně vzít (jedná se o tři dni), i když
>>ještě neodpracoval ani 21 dní.
>>Je to tak?
>
>Asi bych tyto věci řešila vnitřním předpisem.
Re: děkuji za odpověď.
Smlouva jednatele není pracovní smlouvou a jeho práce a volno se vůbec neřídí zákoníkem práce.
Mám jiný názor.
Ve vnitřním předpise může firma sjednat pro jednatele i dovolenou a jiné složky odměny (může tak prakticky kopírovat pracovně právní vztah). Vztah se řídí obchodním zákoníkem a smluvní ujednání v rámci zákona jsou možná.
Jen by v tom případě musí dát pozor na to, že v tom případě je to příjem související s výkonem funkce.
Jednatel může mít ve smlouvě o výkonu funkce popř. ve vnitřním předpisu firmy sjednány i jiné požitky - např. příspěvek na penz. přip..
Ale liší. Už jen v tom, že jednatel přeci nepracuje pořád.
A navíc, to již upravili ve smlouvě o výkonu funkce.
Takže nárok na dovolenou má, i když není v pracovně - právním vztahu ( což víme, že být nemůže).
Možná jsem špatně vyhodnotila odpověď, ale vypadalo to, že nemůže mít např. nárok na dovolenou.
Měla jsem na mysli v podstatě totéž co Vy. Nepsala jsem, že si nemohou domluvit volno, ale že práce jednatele a volno (dovolená) se neřídí Zákoníkem. A tím, že jednatel vlastně pracuje pořád jsem chtěla říct, že i když si vezme "volno", tak vlastně stále odpovídá za firmu, stále je jednatelem, i kdyby seděl na chalupě celý měsíc. Já nevím, jak to mám vysvětlit, ale když zaměstnanec má dovolenou, tak místo něho pracuje jiný zaměstnanec nebo zrovna tu práci nedělá nikdo, ale když odjede jednatel na "dovolenou", tak je stále jednatelem, stále má tu odpovědnost jednatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2011 18:48
Vím, že nový zaměstnanec má nárok dle ZP na dovolenou po odpracování 21 dnů na 1/12 dovolené.
Dále vím, že u jednatele se vše řídí jeho smlouvou (nikoliv ZP).
Niméně pokud se jedná o jednatele nové firmy, který má v jednatelské smlouvě, že má nárok např. na 25 dní dovolené (bez dalšího omezení), domnívám se, že si může dovolenou oficiálně vzít (jedná se o tři dni), i když ještě neodpracoval ani 21 dní.
Je to tak?