Re: dodaňení životního pojištění
pokud zaměstnanec podepisuje prohlášení , stvrzuje tím, že všechny údaje, které uvádí, jsou pravdivé. je to jeho zodpovědnost, a Vy jako mzdovka neřešíte, jestli něco zrušil a má povnnost to dodanit. To je jeho osobní věc se všemi důsledky.....Setkala jsem se ale i s tím, že mzdovka, pokud jí nepředložil potvrzení o pojištění,pojala podezření, že ho zrušil a odmítla udělat RZ. To ale nevím, jestli je dobře, když do 15.2 podepsal prohlášení. Jinak je to jeho povinnost, podat si DAP a vrátit vše, co si uplatnil, pro Vás event. jen to, že mu vyjedete zpětně výpočet RZ, protože většinou nikdo ty částky už neví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2011 19:22
Dobrý den, jsem začátečník a potřebovala bych stručně vysvětlit, jak je to s dodaňováním životního a penzijního pojištění.
Budu provádět zaměstnancům roční zúčtování a někteří mají k uplatnění i životní či penzijní poj. Co když mi některý ze zaměstnanců, který si požádal o provedení ročního zúčtování zatají, že zrušil životní či penzijní a za rok 2010, nedonese potvrzení, které uplatňoval i v předchozích letech. Já mu provedu roční zúčtování bez uplatnění těchto produktů,ale nemůžu vědět, že by měl správně něco dodaňovat z předchozích let. Je povinností zaměstance si při zrušení penzijního/životního podat daňové příznání, kde to dodaní? Já jako mzdová účetní nemám přece šanci zjistit, jestli něco zrušil či ne a provedu mu zúčtování. Je to chyba, můžu se já jako mzdovka dostat do problémů s finančním úřadem?
Děkuji za radu. Lenka