Re: leasing
Zdaníte pouze to, co jste zaplatili a neuplatnili jako daňový výdaj = tj. nájemné za roky 2009 - 2009. Uvedete do tabulky "E".
Za rok 2010 bude nájemné evidováno jako nedaňový výdaj v DE a již tedy nebudete uvádět v tabulce "E". Podle § 29 neuplatněná část uvedená v tab. "E", nedaňový výdaj za rok 2010 a úhrada za odkoupení předmětu leasingu bude součástí vstupní ceny DHM. Ten pak můžete odepisovat dle ZDP.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>firma předčasně ukončila leasingovou smlouvu ke dni
>>>>>19.3.10.Leasing se měl splácet 48 měsíců.První
>>>>>splátka
>>>>>byla 28.2.2007.Částka leasingových splátek je celkem
>>>>>2 371 478,40 kč bez DPH.Leasingová společnost nám
>>>>>předmět prodala ve výši 650 653,60 kč s DPH.Někde
>>>>>jsem
>>>>>četla,že pokud je kupní cena menší než zůstatková,tak
>>>>>to
>>>>>co jsme si předtím v letech 2007-2009 dali do
>>>>>výdajů,tak se teď musí dodanit v daňovém přiznání v
>>>>>tabulce
>>>>>E.Vychází mi,že se na leasingových splátkách mělo
>>>>>ještě
>>>>>zaplatit 543 463,90 kč,jenže leasingovka má
>>>>>napsáno,že
>>>>>hodnota budoucích splátek je 542 211,30 kč,což je i
>>>>>prodejní cena bez DPH.Jak to bude v tomto
>>>>>případě???Musím ty předešlé uplatněné splátky dodanit
>>>>>nebo ne???Už
>>>>>jsem se do toho tak zamotala,že už sama nevím
>Takže pokud mám rok 2007-2009 uplatněn v daňových
>výdajích,tak nic do tabulky E psát nebudu a pokud to v
>daňových výdajích není,tak dodanit v tabulce E,chápu to
>správně????Mooooc vám děkuji a přeji krááásný den :-)
Ne, pokud to bylo v daňových výdajích za roky 2007 - 2009, pak uvedete v tabulce "E" a zvýšíte základ daně v roce, kdy k porušení podmínek došlo - tedy v DaP za rok 2010.
Nájemné za rok 2010 již v DE uvedete jako výdaj nedaňový a toto nájemné nebu uvedeno v tabulce "E", jelikož je evidováno jako nedaňové nájemné.
Příklad:
uplatněno jako daňový výdej v 2007 = 90000,00
uplatněno jako daňový výdej v 2008 + 2009 = 720000,00
celkem 810 000,00 uvedete v tabulce "E".
uplatněno jako NEdaňový výdej v 2010 = 120000,00 - nebude v
tab. "E".
Zaplaceno celkem včetně odkoupení (pokud byl nárok na odpočet DPH, pak zaplaceno bez DPH) 2 000 000,00 = vstupní cena DHM.
No, pokud jste nájemné neměla v DE jako daňový výdaj, samozřejmě v poměrné výši, ale uvedla jste v tabulce "E" jako položku SNIŽUJÍCÍ základ daně, pak nyní musíte uvést opět v tabulce "E", ale jako položku ZVYŠUJÍCÍ ZD a to součet částek uplatněných za rok 2007-2009. Toto nájemné není daňově uznatelným výdajem, pokud byla porušena podmínka v § 25 odst. 5 ZDP.
Pokud jsem uváděla, že uvedete v tabulce "E", pak samozřejmě jde o dodanění dříve uplatněných výdajů a tedy je v DaP za rok 2010 uvedete jako položku zvyšující ZD.
V roce 2010, kdy došlo k porušení podmínky dle § 25/5, je nájemné již evidováno v DE jako nedaňový výdaj a daňově si nelze uplatnit žádné nájemné.
Vše, co jste zaplatili (zůstatek 1. zvýšené splátky, neuplatněné nájemné, odkupní cenu + ostatní výdaje související s pořízením), uvedete na kartu DHM a již za rok 2010 si uplatníte odpis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2011 8:23
Dobrý den,
firma předčasně ukončila leasingovou smlouvu ke dni 19.3.10.Leasing se měl splácet 48 měsíců.První splátka byla 28.2.2007.Částka leasingových splátek je celkem
2 371 478,40 kč bez DPH.Leasingová společnost nám předmět prodala ve výši 650 653,60 kč s DPH.Někde jsem četla,že pokud je kupní cena menší než zůstatková,tak to co jsme si předtím v letech 2007-2009 dali do výdajů,tak se teď musí dodanit v daňovém přiznání v tabulce E.Vychází mi,že se na leasingových splátkách mělo ještě zaplatit 543 463,90 kč,jenže leasingovka má napsáno,že hodnota budoucích splátek je 542 211,30 kč,což je i prodejní cena bez DPH.Jak to bude v tomto případě???Musím ty předešlé uplatněné splátky dodanit nebo ne???Už jsem se do toho tak zamotala,že už sama nevím