Re: Počet zaměstnanců..
Taky máme výkon práce ČR a do sl.3 uvádím místo sídla firmy.
A můžu se zeptat, jak vyplácíte cestovní náhrady? Bylo nám řečeno daňovým poradcem, že když máme místo výkonu práce ČR, tak nemají zaměstnanci nárok na cesťák. Blíže nám to nevysvětlil, tak si cesťák normálně píší, ale nevím co na to jednou FÚ.
Už jsem ten názor taky slyšela, ale když jsem pročítala tady diskuze:
Není-li v pracovní smlouvě sjednáno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad, je pravidelným pracovištěm místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě. Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za pravidelné pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance.
Takže diety vyplácíme. Máme sice uvedeno území ČR, pravidelné pracoviště sjednáno být nemusí, protože v takovém případě se uplatňuje fikce a za prav. pracoviště se považuje obec, ze které zaměstnanec vyjíždí na prac. cesty nejčastěji (to jest bydliště).
Tak snad jsme to pochopili správně.
My máme za pravidelné pracoviště přímo uvedeno bydliště a místo výkonu práce ČR.
Když jsem měla pochybnosti, tak mě jednatel ujišťoval, že to je dobře a že si to obhájí. Teď si koupil "chytrou knihu" o cestovních náhradách a začíná mít pochybnosti on. Ole ještě jsme spolu nemluvili co vyčetl.
Děkuji, budeme to muset napravit, aby zaměstnanci měli nárok na stravné. Neříkali na školení, jak uvádět místo výkonu práce, když se jezdí po celé ČR a aby měli zaměstnanci nárok na stravné? Můžu uvést třeba okres? To by znamenalo, že kdyby vyjeli mimo okres mají nárok na stravné? Většinou si píší cesťáky, až když musí přespávat a nejezdí denně domů.
Špatná rada. Pokud dáte do smlouvy jako místo výkonu práce přímo nějakou adresu, třeba to sídlo, tak v případě, že budete měnit sídlo a tudíž i adresu místa výkonu práce, se Vám může stát, že se změnou nebudou zaměstnanci souhlasit a Vy jim budete muset dát výpověď s odstupným. Každý údaj, který je sjednaný v pracovní smlouvě, lze změnit pouze za souhlasu obou stran.
Místo výkonu práce je lepší sjednat šířeji, např. Brno nebo Pardubice. Pak když změníte provozovnu v rámci Brna, nemusíte se se zaměstnancem dohodnout, prostě bude pracovat na jiné provozovně v Brně. Pokud je místo výkonu práce sjednáno šířeji než obec (např. ČR), musíte mít stanoveno místo pravidelného pracoviště (třeba to sídlo), odkud vyjíždějí za prací. Cesťáky samozřejmě náleží.
Děkuji za názor. Tak teď už v tom mám celkem zmatek. Takže můžeme mít v pracovní smlouvě:
1. místo výkonu ČR, ale sjednat pravidelné pracovniště např. bydliště zaměstnance.
Nárok na cesťák mají.
NÁZORY NA TUTO VARIANTU JSOU DVOJÍ
(tak tady si nejsem zase tak jistá)
2. místo výkonu např. Ostrava, jakmile vyjede mimo Ostravu nárok na cesťák
3. místo výkonu sídlo firmy
I když jsme změnili sídlo firmy, tak na zaměstnance to nemá vliv,nemáme provozovnu, jezdí po stavbách stále po celé ČR, tak tady až zase problém nevidím.
Nárok na cesťák jakmile opustí firmu.
Mohlo by to tak být????
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 2. 2011 22:46
V pracovní smlouvě máme uvedeno jako místo výkonu práce ČR. Do formuláře "počet zaměstnaců" použiji do sl. 3 bydliště zaměstnanců (různá města, takže všechno zvlášť..) nebo použijeme sídlo firmy? Děkuji za vaše názory.