Stroj na splátky, přelom roků - účtování

• (neregistrovaný)

23. 2. 2011 8:54

Dobrý den, mám dotaz. OSVČ, DE, plátce DPH, v r. 2010 koupil stroj za milion + DPH. Mám na to fakturu, ze které jsem uplatnila DPH, pak mám ještě smlouvu o pronájmu končící změnou vlastnictví, ve které je napsáno, že 1. splátka tvoří kauci 100.000 Kč a 80.000 Kč splátka, těchto 180.000 Kč zaplatil hotově. Další splátky jsou už jenom čistě splátky, něco placeno hotově, něco z účtu. Celou kupní cenu (ten milion + DPH) má uhradit do konce března 2011. Já teď nevím, jak to všechno mám zaúčtovat. Fakturu jsem zaúčtovala jako dlouhodobý majetek, ale do peněžního deníku se mi to přenese až platbou, jenže když to platí na splátky, tak jak to zaúčtovat v pokladně a v bance a kdy to zaevidovat do dlouhodobého majetku? Mám to účtovat do dlouhodobého majetku vždycky částkama podle těch splátek? Nebo na konci roku 2010 zaevidovat podle toho, kolik v tom roce opravdu zaplatil a tuto částku zaevidovat jako pořízení stroje a v r. 2011, až to doplatí, to přidat k té částce? Vůbec nevím, co s tím. A co s tou kaucí? Děkuji všem za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).