Re: výpověď-závažné porušení
Pokud chcete zrušit PP k dnešnímu dni, pak se nebudete jednat o výpověď, ale o zrušení PP ve zkušební době. Touto formou je možné zrušit PP z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu, záleží na vás, zda důvod uvedete. Jenom aby to nevypadalo hloupě - zákoník práce pojem pracovní kízeň už nezná, ale jedná se o porušení nebo porušování povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci.
Jen jsem chtěla poradit, snad se tolik zase nestalo.
Zaměsntnanec nechal nastartované služební auto bez dohledu a šel do obchodu, auto mu ukradli a následně zapálili. Je ve zkušební době, takže výpověď ve zkušební době bez nároku na odstupné. Jen jsem chtěla pro případné další zaměstnavatele, aby to měl v papírech napsané: závažné porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů. Tak proto můj dotaz zde. Zda je to takto možné formulovat.
Vy jste fakt nenapravitelná, co kdybyste si opravdu přečetla co je to VÝPOVĚĎ a jaké z ní ze nákona plynou povinnosti ???? Jestliže dáte VÝPOVĚĎ , tak prvním dnem následujícího měsíce začíná zaměstnanci běžet 2 měsíce výpovědní doba. Takže doporučuji nejprve pročíst § 48 až 72 zákoníku práce, zde nahoře na liště v sekci zákony. A teprve POTOM se konkretně zeptat, co vám nebude úplně jasné. Takto si jen zavaříte na pořádný problém.
all, klídek, vždyť"se snad tolik nestalo",jak píše...beztak chvíli přijde ještě s okamžitou výpovědí,ať je toho více...a ještě mu nechce ani dát odstupné, a to je "taky zaměstnavatel"....a nakonec aby to pro případné další zaměstnavatele měl v papírech napsané, no to nemá chybu
Dobře, tak jsem napsala výpověď a měla jsem napsat zrušení pracovního poměru ve zkušební době. A omlouvám se, že Vás oběžuju trapnýmu dotazi.
A kdyby se to stalo Vám pane Pájo, tak by mě zajímalo, jaký by jste byl ochotný a milý zaměstnavatel, když jste přišel o auto a náklad v hodnotě statisíců.
1. jako zaměstnavatel bych si nastudoval ZP nebo si nechal od odborníka poradit, než provedu jakýkoliv pracovněprávní úkon ve vztahu k zaměstnanci
2.trapnými DOTAZI nás něobtěžujete, jen předvádíte svou neznalost
3. pokud by došlo k Vámi popisované škodě, řešil bych to zákonným způsobem, ale to Vám asi nic neříká vzhledem k Vašim ne-znalostem.
Vážený pane Pájo, ZP jsem si nastudovala, ale začínám se mzdovou problematikou a tak jsem se chtěla jen ujistit. Ano, nejsem tak zběhlá a zákonů (především ZP) znalá jako Vy, za což se Vám velice omlouvám.
Ano, špatně jsem se vyjádřila a Vás pobouřila pojmem výpověď ve zkušební době. Opět se omlouvám.
Škodu samozřejmě řešíme zákonným způsobem. V tomto mám zkušeností a znalostí dost.
Ono nejde o pobouření, ale o to, že výpověď je zcela něco jiného než zrušení a že se to tu omílá stále dokola, někdy několikrát za den. VH to vysvětlila zcela klidně a věcně (mimochodem, já taky nemám ráda uštěpačnost). Kdybyste mu totiž náhodou předali papír, na kterém by stálo, že mu ve zkušební době dáváte výpověď, tak by jeho pracovní poměr neskončil.
Já jsem Vám sice odpověděla, ale vidím, že vy máte v úmyslu i další, čím hodláte porušit zákon. Pokud budete dalšího zaměstnavatele jakýmkoliv způsobem informovat o tom, že důvodem rozvázání PP bylo závažné porušení povinností, pak si zaděláváte na problémy. Pokud ho jiný zaměstnavatel díky této informaci odmítne přijmout a potvrdí mu vysoký výdělek, kterého by jonak u něho dosáhl, budete plakat podruhé. Nejednalo by se o první případ, kdy jiný zaměstnavatel toto tvrdí a soud mu uvěří.
Ono paní asi už neví, co píše. Tu "výpověď" zmiňovala několikrát, dokonce i po vysvětlení paní VH, takže s tím studiem ZP to nemohlo být nijak horké, navíc to, že se mzdovou problematikou začíná, nemá nic společného s výpovědí nebo zrušením PP ve zkušební době. Proto jsem psala, že je potřeba napřed nastudovat a potom se ptát na konkretní věci, ne pořád dokola opakovat nesmysl a ještě se cítit dotčená.
Když já mám obavy z toho, že při stávce lékařů bylo použito a prezentováno tolik nesmylů, které se týkají ZP: hromadné výpovědi zaměstnanců, stahování výpovědí - myslí si, že když dali výpověď tak ji mohou kdykoliv vzít zpět a neohlížejí se na to, co řekne k tomu 2. strana, okamžité výpovědi apod. a NIKDO - ani vláda, ani novináři neuvedli tyto nesmysly na pravou míru
Tak se nedivme, že se pak objevují takovéto dotazy. To neomlouvám, zam-tel musí znát zákony.
To máte pravdu, to se nedá ani poslouchat, co je prezentováno ve sdělovacích prostředcích. Opravdu nevím, za co je platí a ty hordy poradců - pitomců. Ovšem rozdíl je v tom, že novináři, tvůrci televizních novel ani moderátoři v televizi za ty nesmysly nijak nezodpovídají na rozdíl od této paní, která si tím, jak již psal Pája, může způsobit nemalé problémy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 2. 2011 9:18
Dobrý den,
můžu dát zaměstnanci výpověď ve zkušební době a zároveň uvést důvod, že je to pro závažné porušení pracovní kázně? Chtěla bych mu dát výpověď k dnešnímu dni.