Hlavní navigace

Prosím mzdové - SP u prac.poměru do 14KD

• (neregistrovaný)

23. 2. 2011 16:41

Dobrý den,

Chtěla bych poprosit o Vaše zkušenosti s placením SP u zaměstnance - starobního důchodce, který zastupuje trvalého zaměstnance v době nepřítomnosti.
    Obdržela jsem od ředitele pracovní smlouvu (klasická pracovní smlouva ne DPČ ani DPP) na dobu od 14.2.-18.2. Dle informací předchozí účetní, která byla na kontrole na OSSZ jí bylo sděleno, že při zaměstnání, které trvá méně než 14 kalendářních dnů bez ohledu na výši příjmu se nemusí tento zaměstnanec přihlašovat/odhlašovat na OSSZ a nemusí se mu z platu odvádět SP. Zdravotní ano.
    Hledala jsem to a našla jsem to pod § 6 odst. 1 písm. b) zák. 187/2006.
    Zaměstnance jsem tedy zatím přihlásila a odhlásila u zdravotní pojišťovny, ale na sociálku jsem zatím nic neposílala, nejsem si tím moc jistá. Máte s tímto případem nějaké zkušenosti?
    Moc děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 2. 2011 18:18

Majča (neregistrovaný)

Re: Prosím mzdové - SP u prac.poměru do
      Ve vztahu k nemocenskému pojištění se jedná o krátkodobé zaměstnání. Bez ohledu na výši mzdy nebudete z tohoto příjmu odvádět příspěvek na sociální zabezpečení, tudíž zaměstnance nebudete přihlašovat.Ale zákon o pojistném na zdravotní pojištění "krátkodobé zaměstnání" nezná. Protože byl uzavřen pracovní poměr (nikoliv DPČ), zaměstnance musíte na zdravotní pojišťovnu přiohlásit a odvádět pojistné na zdravotní pojištění z vypacené mzdy. Pozor ale, zda v období 6 měsíců zpátky již nebyl ve vyší organizaci s tímto zaměstnancem uzavřen pracovně právní vztah, ze kterého byl nemocensky pojištěn. Potom by tomu bylo jinak.

• 28. 2. 2011 16:19

ZKy (neregistrovaný)

Díky moc, jsem ráda, že mi to někdo potvrdil. Ještě si nejsem jistá, jestli to bude v tomto případě platit, protože důchodce byl již v naší organizaci zaměstnán 12/2010 s příjmem cca 5200Kč - také pracoval jen 1 týden - ale nebyl nemocensky pojištěn, neplatilo se SP. Bude tedy možné nyní v únoru také vyplatit bez pojištění?

• 1. 3. 2011 14:59

Majča (neregistrovaný)

V tomo případě se bude jednat o tzv. opětovné krátkodobé zaměstnaní, uzavřené do 6 měsíce po skončení předchozího krátkodobého zaměstnání, ve kterém bylo dosaženo započitatelného příjmu, (2000,- Kč)
      Zaměstnání uzavřené od 14.2. do 18.2. již nemůže být považováno za zaměstnání krátkodobé. Pokud by uplynulo alespoň 6 měsíců, k tomu předchozímu by se nepřihlíželo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).