Re: Stroj na splátky v DE -účtování- PRO
Uvádíte, že koupil stroj a zároveň, že máte smlouvu o
pronájmu končící změnou vlastnictví. Tomu nerozumím.
Kdy se teda OSVČ stane vlastníkem? Jde o kupní smlouvu s výhradou vlastnictví, tedy, že se vlastníkem stane až úplným zaplacením? Nebo jde o pronájem s tím, že až zaplatí, bude pronájem ukončen a dojde k prodeji (pak postup dle § 25 odst. 5)? Na jaký účel byla hrazena kauce a kdy bude vrácena nebo započtena?
Do DHM zaevidujete na základě kupní smlouvy. Daňově odepisovat lze, až jste vlastníkem /pokud je výhrada vlastnictví až do úplného zaplacení, pak až bude zaplaceno).
Pokud by výhrada vlastnictví nebyla a stanete se vlastníky ihned při koupi, pak můžete odepisovat od data zařazení. V topmto případě platby na zařazení a odepisování DHM nemají vliv.
V DE evidujete platby na pořízení DHM jako výdaje nedaňové.
Vlastníkem bude až po úplném uhrazení prodejní ceny. Nic víc v té smlouvě k vlastnictví není. Pak je tam napsáno, že 1. splátka se skláda z té kauce a splátky, a pak že zbytek kupní ceny bude rozložen do měsíčních splátek v minimální výši 60 tis. Kč a že celá prodejní cena bude uhrazena do 03/2011. O kauci tam toho taky víc není, zjistím to od klienta. Takže kauci mám zaúčtovat nedaňově a vrácení kauce pak jako nedaňový příjem? Nebo musím daňově? A chápu to teda dobře, že do majetku zapíšu až zaplacením (teoreticky v 3/2011), takže budu odepisovat až od roku 2011 a v roce 2011 budou splátky nedaňové? Jak mám ale zaúčtovat ty splátky v roce 2010, to můžu daňově, ne?
Kauce = nedaňově výdej a vrácení kauce jako nedaňový příjem. Pokud bude započtena na kupní cenu, pak nedaňový výdej na pořízení DHM (v tomto případě nebude vrácena, ale bude splátkou PFA za stroj).
V r. 2010 budou výdaje rovněž jako nedaňový výdej. Daňovým výdajem u DHM jsou až odpisy.
Založíte kartu na tento DHM v r. 2010, kde uvedete pořizovací cenu + případné další výdaje související s pořízením tohoto stroje (doprava, smontování, zabudování atd..). Tato částka bude součástí ocenění DHM na konci zd. období v tabulce "D" DaP FO.
Daňově můžete odepisovat až od data, kdy budou splněny všechny technickoekonomické podmínky = budete vlastníkem a stroj bude schopný provozu. Ve vašem případě budete vlastníkem až zaplacením, tj. v r. 2011 a tedy odpisy uplatníte nejdříve za rok 2011. V r. 2010 nebudete mít žádný daňový výdej související s pořízením stroje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2011 7:00
Dobrý den, mám dotaz. OSVČ, DE, plátce DPH, v r. 2010 koupil stroj za milion + DPH. Mám na to fakturu, ze které jsem uplatnila DPH, pak mám ještě smlouvu o pronájmu končící změnou vlastnictví, ve které je napsáno, že 1. splátka tvoří kauci 100.000 Kč a 80.000 Kč splátka, těchto 180.000 Kč zaplatil hotově. Další splátky jsou už jenom čistě splátky, něco placeno hotově, něco z účtu. Celou kupní cenu (ten milion + DPH) má uhradit do konce března 2011. Já teď nevím, jak to všechno mám zaúčtovat. Fakturu jsem zaúčtovala jako dlouhodobý majetek, ale do peněžního deníku se mi to přenese až platbou, jenže když to platí na splátky, tak jak to zaúčtovat v pokladně a v bance a kdy to zaevidovat do dlouhodobého majetku? Mám to účtovat do dlouhodobého majetku vždycky částkama podle těch splátek? Nebo na konci roku 2010 zaevidovat podle toho, kolik v tom roce opravdu zaplatil a tuto částku zaevidovat jako pořízení stroje a v r. 2011, až to doplatí, to přidat k té částce? Vůbec nevím, co s tím. A co s tou kaucí? Děkuji všem za rady.