Re: Dohadné účty 389
Zrušení dohadné položky nemůže být výnos!
Jsou uznávane 2 postupy.
1/ V lednu zrušite všechny dohady mínusem
-502/389
Na vyučtovacím dokladě je dobré mít alespoň zmínku o dohadu a jak byl likvidován
Tento postup Vám neprojde při auditu.
2/ Přijde vyúčtovací faktura spotřeba třeba 10000
Vy zaúčtujete dle zadání
389/321 25000 (váš odhad)
502/321 -15 000
tímto si srovnáte 389, pokud by byl dohad menší, tak účtujete + (u Vás voda)
tento postup je dle mého názoru přehlednější a snadněji dohledatelný
Pozor ! Není pravdou, že se jedná vždy o daňový náklad či výnos následujícího roku. Pokud se dohadovaná částka liší podstatným způsobem od skutečnosti, pak je nutné podat opravné daňové přiznání (v případě, že jste si uplatnila v r. 2009 do nákladů takto vysoce překračující částku, tak jste vlastně zkrátila podstatně daňový základ za r. 2009) V případě, že by to bylo obráceně, tzn., že byste se poškodila a zaúčtovala do nákladů r. 2009 méně, pak v násl. roce, či letech , můžete rozdíl ponechat v roce běžícím, ale jako nedaňový náklad ! Pokud by se Vám nechtělo podávat opravné DPPO snižující Vaši daňovou povinnost.
Jen rada - vždy před koncem účetního období požádejte svého dodavatele písemně o přibližnou částku vyúčtování (je povinen Vám tuto inforaci sdělit), a pak máte i pro finančáky v ruce doklad o tom, že jste záměrně nekrátila daňový základ. A ono už by také nedošlo k tak velkému rozdílu mezi dohadem a skutečností.
Souhlasím, pokud se jedná o skutečně nadhodnocené dohady. Myslím, že toto neni zrovna tento příklad.
Pro stanovení dohadů neni třeba volat dodavatelům, stačí si zdokumentovat stavy měřidel k 31.12. a vypočítat. Určitě nepoužívat pro dohad výši zaplacených záloh.
Lišit se budete vždy, jinak by se ani o dohady nejednalo. Dodavatelé energií stanovují spotřebu výpočtem, tudíž Vám na telefon stejně sumu neřeknou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2011 10:31
Potřebovala bych poradit jak mám vyřešit situaci s účtem 389 - dohadné účty
v roce 2009 jsem si na tento účet dala položku 25000 plyn a 700 voda, z techto dvou částek jsem odečetla pouze 19628,08
jak mám vyřešit zbylých 9149,94
můžete mi prosím poradit. Díky