Re: zruš. živ.poj.
To by mě také zajímalo. Tz, pokud polatník zruší penzijko nebo životko, na které uplatňoval 5 let odpočet....posuzuji každý rok zvlášť nebo úhrn? V §15/6se píše, že příjmem podle §10 jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech ZD snížen. Abych pravdu řekla, moc tomu nerozumím, zatím jsme to brala tak, že pokud za předchozích třeba 5 období byl odpočet vyšší než 6000 dodaňuji, ale předchozí tazatel mě svojí otázkou zmátl. :-) Kdo mi to vysvětlí "polopatě" - budu vděčná
Re: zruš. živ.poj.
Myslím,že jste to chápala dobře - příjmem podle §10 je souhrn částek, které byly v minulých letech uplatňovány,pokud souhrn těchto částek je vyšší než 6000. Pokud nedosáhne 6000, netřeba dodaňovat. Vždy je potřeba nejdříve sečíst uplatňované částky a podle toho posoudit.
Re: OT Re: zruš. živ.poj.
hm,to by bylo fajn, kdyby to takhle šlo...
jednou jsem měla dělat RZD zaměstnankyni, rozvedené se čtyřmi dětmi, která pracovala jen po část roku a její celkové příjmy za tu doby byly 47 940 Kč. Dovedete si spočítat, o kolik peněz chudák ženská kvůli 60 korunám přišla ? Na daňových bonusech.
to víte,absolutní spravedlnost nikdy neexistuje, neexistovala a ani existovat nebude...
Re: OT Re: zruš. živ.poj.
paní Renato, prosím ještě navážu jednou na toto téma...jiný případ, zrušené životko, poplatník není zaměstnanec, ale pouze OSVČ. Musí tato OSVČ dodaňovoat jakoukoliv částku nebo je zde také nějaký limit jako u zam-ců 6000. Jediný limit v par.10 jsem našla 20 000, ale to by se mělo vzathovat na příležitostné činnosti nebo příležitostných pronájmů. Mohu toto zrušení považovat za příležitostný příjem...nějak jsme v koncích. :-) děkuji za radu. Tato OSVČ má ještě jeden papír na příjem 450 Kč....společenství vlastníků pronajímá nějaké prostory v domě, kde má byt...takže na něj připadla asi 1/50 z těchto příjmů za pronájem. Musí též danit? Zde se asi ale nejedná o příležitostný pronájem. Děkuji moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2011 14:04
Je to opravdu tak, že když jeden zaměstnanec zrušil životní pojištění, ale jím uplatňovaná výše odpočtu byla 5900, nemá povinnost nic dodanit, zatímco druhý zaměstnanec, který zrušil žp a uplatňoval v souhrnu odpočet ve výši 10300, musí v DP dodanit celou částku? Přijde mi to nějak nespravedlné.