Re: Penzijní připojištění a důchodce
Není rozhodující to, že je již ve starobním důchodu, ale jestli splňuje obě podmínky při uzavření nové smlouvy. Je-li uzavřena na dobu nejméně 60 měsíců a ukončení smlouvy nejdříve v 60 letech.
Pokud mu tedy 60 let bylo, nemůže podmínku splnit.
Tedy - penzijní připojištění uzavřít může, ale nebude už moci na něj
uplatnit odpočet ze základu daně. Kdyby pův. smlouva nebyla ukončena, mohl by uplatňovat dál.
To není pravda, ukončením smlouv je myšleno nikoli sjednání penzijního připojištění, ale ukončení trvání (tj. sjednat může kdykoliv, ale vybrat nejdříve v 60 letech). Takže i toto druhé penzijní připojištění, je-li sjednáno nejméně na 5 let (60 měsíců), podmínku splňuje a uplatnit můžete.
Re: Penz.přip.důchodce - odpočet lze!
Souhlasím s RenatouH, samozřejmě, že může odečíst i na další uzavřené PP, pokud splní podmínku nejméně 5 let. trvání.
Není rozhodující, zda původní penzijní připojištění bylo vyplaceno, nebo že účastník má již 60 let.
Re: Penz.přip.důchodce - odpočet lze!
Dokonce lze odpočítat i v případě 2 uzavřených penzijních připojištění, z nichž jedno je tzv."zmražené" (není na něj připisována státní podpora a ani žádné příspěvky - peníze se pouze zhodnocují) a druhé běží v normálním režimu.
Pak na to, na které je připisována st. podpora lze uplatňovat odpočet.
>>>Dobrý den, zam. v minulých letech uplatňoval slevu na
>>>dani na penzijní připojištěnÍ (AXA), nyní přinesl
>>>potvrzení o ukončení pojištění a výplatu dávky s
>>>uvedením
>>>JV místo starobní penze doba pojištění již uplynula
>>>zam. je již ve star. důchodu.
>>>Dále přinesl uzavření nové smlouvy na penzijní
>>>připojištění se státním příspěvek(Allianz) počátek
>>>1.3.2010
>>>můžu tuto smlouvu uznat pro odečet daní když
>>>zaměstnancec je již ve starobním důchodu? Děkuji
>>>Hanka
>>
>>Není rozhodující to, že je již ve starobním důchodu,
>>ale jestli splňuje obě podmínky při uzavření nové
>>smlouvy. Je-li uzavřena na dobu nejméně 60 měsíců a
>>ukončení smlouvy nejdříve v 60 letech.
>>Pokud mu tedy 60 let bylo, nemůže podmínku splnit.
>>Tedy - penzijní připojištění uzavřít může, ale nebude
Dobrý den, na toto téma jsem dnes také diskutovala, zákon jsme pochopila stejně jako renata, pokud je již člověk starší 60 let, stačí hlídat pouze podmínku 60 měsíců trvání smlouvy, druhá podmínka vybrání nejdříve v roce, kdy je poplatníkovi 60 je automaticky splněna. V tomto mém názoru jsme byla ujištěna paní Líbou.
>>Tak snad je to správně :-)
Já myslím, že odpovídáte dobře. Vaše jméno jsem zde zmínila spíš proto, že spousta lidí, co toto fórum navštěvuje, má nějaký obrázek o každém....některé jméno je pro někoho důvěryhodnější než třeba názor někoho jiného-méně známějšího. Doufám, že jsem se Vás tím nedotkla, nemyslela jsem nic ve zlém, ba naopak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2011 14:29
Dobrý den, zam. v minulých letech uplatňoval slevu na dani na penzijní připojištěnÍ (AXA), nyní přinesl potvrzení o ukončení pojištění a výplatu dávky s uvedením JV místo starobní penze doba pojištění již uplynula zam. je již ve star. důchodu.
Dále přinesl uzavření nové smlouvy na penzijní připojištění se státním příspěvek(Allianz) počátek 1.3.2010 můžu tuto smlouvu uznat pro odečet daní když zaměstnancec je již ve starobním důchodu? Děkuji Hanka