Re: minimální mzda - jednatel
Noviny jsem si přčetla asi jako všichni ostatní, ale na to jsem se neptala. Tento problém bude řešit asi víc firem než jenom ta naše.
Nezlobte se, ale takovéto odpovbědi "mám opravdu ráda".
Asi moc dobře tušíte, jak to v menších firmách chodí.
Za jednatele nic nebere.
Tak budu ráda, když mi někdo opravdu poradí.
Já Vám odpovím, až mi odpovíte na podotázku:
A co vlastně je? Jednatel nebo ředitel? Má odměnu
jednatele nebo mzdu za ředitelování???
Ono to je dost podstatné jestli dostává peníze jako jednatel nebo jako zaměstnanec. Proto jsem neodpověděla přesně.
Ty noviny jsem zmiňovala proto, že jestli jste je četla, tak jste mohla otázku podrobněji položit.
Vic ve zlém.
Dobrý den, nevím oč v této přestřelce přesně jde. Já jen, že u nás ve firmě jsme byli nuceni také ke snížení mezd a to u všech bez rozdílu (i zaměstnanců - majitelů - potažmo jednatelů) firmy. A to na 8000,-Kč. Jen jsem udělala nové mzdové výměry a nechala je podepsat. Prostě jsme rádi, že máme vůbec práci.
Re: minimální mzda - jednatel pro Páju
>>
>>Dobrý den, nevím oč v této přestřelce přesně jde. Já
>>jen, že u nás ve firmě jsme byli nuceni také ke
>>snížení
>>mezd a to u všech bez rozdílu (i zaměstnanců -
>>majitelů - potažmo jednatelů) firmy. A to na 8000,-Kč.
>>Jen
>>jsem udělala nové mzdové výměry a nechala je
>>podepsat.
>>Prostě jsme rádi, že máme vůbec práci.
>
>
>No vidíte, Pájo. Těch firem, kterým nic neříká
>ZARUČENÁ mzda, bude víc.
Ale říká!!! Jenom halt nejsme v situaci takovou mzdu ZARUČIT. Jako zaměstnanci jsme se snížením souhlasili. Firma je dva roky ve sračkách a jsem ráda, že na i na takovéto výplaty každý měsíc vůbec zbyde. Teď ještě na nás vlítl finančák - sama jsem zvědavá, jestli se nad tím budou pozastavovat. Když jsme platili půl milionové daně, tak nám dali pokoj. Přišla krize - firma jeden rok v mínusu a hned daňová kontrola. Přitom jsme rádi, že to tu majitelé zrovna nezavřeli a snaží se, aby firma mohla fungovat dál a my měli práci
>
Děkuji bez rozdílu všem za to, že se mi snažili pomoci odpovědí.
Zhavaroval mi PC, takže, bohužel, až nyní mohu zareagovat.
Je to tak, jak píšete. I my jsme malá firmička, celkem 4 lidé, takže je to složité. Jeden si vzal neplacené volno a na dohodu dělá brigádu, ostatní jsme snížili mzdy, abychom byli vůbec schopni platit všechny sé závazky. Proto jsem se ptala na toho ředitele. Má mzdu z titulu této funkce, jako jednatel nic nepobírá. Vím, že je to i tak špatně (reaguji na ten souběh funkcí), ale stejně nevím, jak to máme udělat. Jakou funkci tedy může zastávat, aby bylo vyhověno zákonu. Tady vedle v pronájmu s námi sídlí také jedno s.r.o., které má nyní už dokonce jenom jednoho člověka. A ten to bude řešit jak? Jsem z toho už tak trochu na prášky. Takže ještě jednou omluva.
Pokud jde o malé s.r.o. - jednatel by neměl být ředitelem a pobírat mzdu (dle zákoníku práce být zaměstnancem), ale měl by pobírat odměnu jednatele (dle smlouvy o výkonu funkce). Ta odměna může být jakkoliv vysoká (nebo nízká, žádná minim. mzdy se na to nevztahuje, nebo taky žádná - pak bacha na zdravotní pojištění). Jsou tam ale rozdíly - třeba v neodvádění nemocenského za jednatele (v případě nemoci nic nedostane) apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2011 15:53
Může si ředitel firmy - jednatel nastavit z titulu špatné finanční situace ve firmě na přechodné období minimální mzdu? Kvůli odvodům, protože na ně nemáme.
Až nám zaplatí, vrátíme vše do starých kolejí.