Re: úmrtí v rodině - prac. neschopnost
Nárok na volno má 2 dny + 1 na účast na pohřbu + 1 na vyřizování pohřbu. Pokud to bude řešit nemocí přes dny pohřbu a vyřizování (bude mít doklad z PÚ), tak nemůžete určitě dát paragraf. Počkejte až Vám donese doklady, určitě Vás zkontaktuje sám, aby se ujistil na kolik dní má nárok.
Děkuji za odpovědi.
Takže jestli tomu rozumím, tak pokud bude mít PN a v té době mu vyjde vyřizování pohřbu a pohřeb, tak se PN nepřerušuje a má ze zákona nárok jen na zbylé 2 dny. Co když by byl na neschopence třeba 3měsíce? Mohl by si ty 2 dny placeného volna vzít až po tak dlouhé době?
A když mi přinese PN hned v den po té tragické události, tak o všechny dny zákonného volna přijde? Je mi jasné, že volno je myšleno na vyrovnání se se ztrátou, ale úplně přesně to v NV č. 590/2006Sb. není řečeno. Pořád mi vycházejí jen 3 dny volna, ne 4dny -
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na
a) 2 dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob
Děkuji za odpověď.
Moc děkuji. Je ta celá věc pro mě strašně nepříjemná. Kdo si to nežije asi si jen těžko dokáže představit to peklo, co si ten člověk zažívá. Je konec měsíce a já musím udělat zkraje března mzdy, vůbec nevím, jestli mi dodá neschopenku, ani nevím ten den úmrtí, protože jeho syn už nežil ale byl ještě na přístrojích. Vůbec se mi nechce mu volat a ptát se na datum smrti, radit mu od kdy si má nechat napsat neschopenku, aby o dny volna nepřišel. Je to hrozné. A je tedy pravda, že den pohřbu a v den jeho vyřízení nejde přerušit PN? Pokud by chtěl dny, kdy nebude schopen práce řešit dovolenou, pak den vyřízení pohřbu doloží potvrzením od pohřeb. ústavu a na den pohřbu stačí parte?
Moc děkuji.
Nějaké dva dny
>>volna
>>jsou asi teď to poslední, co ho zajímá.
>
>
>Moc děkuji. Je ta celá věc pro mě strašně nepříjemná.
>Kdo si to nežije asi si jen těžko dokáže představit to
>peklo, co si ten člověk zažívá. Je konec měsíce a já
>musím udělat zkraje března mzdy, vůbec nevím, jestli mi
>dodá neschopenku, ani nevím ten den úmrtí, protože
>jeho syn už nežil ale byl ještě na přístrojích. Vůbec se
>mi nechce mu volat a ptát se na datum smrti, radit mu
>od kdy si má nechat napsat neschopenku, aby o dny
>volna nepřišel. Je to hrozné. A je tedy pravda, že den
>pohřbu a v den jeho vyřízení nejde přerušit PN? Pokud by
>chtěl dny, kdy nebude schopen práce řešit dovolenou,
>pak den vyřízení pohřbu doloží potvrzením od pohřeb.
>ústavu a na den pohřbu stačí parte?
>
>Moc děkuji.
Jaký je rozdíl mezi placeným volnem a účastí v práci?
Stokoruna? Koruna?
Nevím, v jaké jste v zaměstnání v pozici, jestli můžete něco ovlivnit, nebo zda se zaměstnavatel striktně řídí zákony.
Opravdu nejde přerušit neschopenku. Vyčkejte, zda Vám ji dodá.
Den vyřízení pohřbu - zaměstnavatel může vyžadovat potvrzení od pohřebného ústavu. Ale také nemusí.
Den pohřbu - parte / zase záleží na zaměstnavateli.
Proberte problém s oprávněnou osobou ve firmě.
U manžela ve firmě při podobné události to brali, jako by pracoval doma a nic se dál neřešilo.
Děkuji. Já myslela, že jsem při kontrole povinna doložit, proč čerpal zaměstnanec placené volno.
Rozdíl v částce mezi plac. volnem a účastí v práci je opravdu minimální, řídíme se ale striktně zákony. Je to velká odpovědnost, když se to eviduje jinak, než to je. Teď plácnu....., např. co když zaměstnanec v době placeného volna, které by se vykázalo jako že pracoval, třeba někoho srazí autem a ujede nebo přepadne banku.To nevím, jak by pak zaměstnavatel vysvětloval policii, jak to mohl udělat, když byl v práci.
Přesně tak, zaměstnanci nejvíc pomůžete tím, že nebudete striktně trvat na tom, že pokud nebude např.několik dnů v zaměstnání, že nebudete okamžitě psát absenci a pod. a počkáte mu s doložením dokladů i bez sankcí. Pokud by do doby výpočtu výplat nic nedoložil, můžete zatím vykázat dovolenou s tím, že příští měsíc by se doba dovolené opravila na nemoc, či neplacené volno a pod. V případě, že by měl vystavenu neschopenku i po dobu případného pohřbu, nemá nárok na na náhradu mzdy za pohřeb. V případě, že by čerpal dovolenou také ne (dovolenou přerusuje pouze PN) ale mohl by mít dovolenou vypsanou od...do, doklad o účasti a vyřizování pohřbu a další dovolenou od ..do.
A nevztahuje se to obstarání pohřbu jen k bodu b), prože zaměstnanci mají nárok jen na 1 den na pohřeb? Není u bodu a) obstarání pohřbu zahrnuto v těch 2 dnech?
Moc děkuji za trpělivost. řeším to poprvé a doufám naposledy. Nechci zaměstnance v žádném případě poškodit, ale rovněž chci mít správně zaúčtováno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2011 9:45
Dobrý den, řeším hodně citlivou záležitost, zaměstnanci ve středu tragicky zemřel syn. Údajně je ještě připojen na přístroje, ale nežije - takže ani nevím, jak to bude s úmrtním listem a nechceme zaměstanance obrat o zákonné dny volna. Netroufám si ho z lidského hlediska kontaktovat a vyptávat se, zda už syna odpojili a zda má vystaven úmrtní list. Vůbec nevím, jak to řešit - zaměstnanec si včerejšek nahlásil jako dovolenou a ode dneška plánoval nechat se zneschopnit. Jak je to, prosím, s čerpáním jednoho dne placeného volna na vyřízení pohřbu a jednoho dne na pohřeb v případě neschopenky? Ten 3. den volna může vybrat kdykoliv v blízké době po úmrtí? Jde mi o to, že kdyby měl PN třeba týden nebo 14dní, zda mu po ukončení můžeme dát ještě ten 1den volna.
Moc děkuji.