Re: roční vyúčtování 2010 - prosím o rad
1) Roční zúčtovní za r. 2009 jste provedla správně a doplatila nevyplacené zvýhodnění na dítě za měsíce 9-12/09.
2) Když Vám nedodal potvrzení o dalším studiu, neměla jste pokračovat v úlevách. Nárok na úlevu, pokud je to student střední školy, je do 31.8. 2010 - i po dobu prázdnin. Takže mu vznikl přeplatek jen za 9-11/10. Tyto měsíce byste měla přepočítat, dodanit, odvést na FÚ. Pak by v se v ročním zúčtování promítly mzdy za 9-11/10 bez úlevy na dítě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2011 10:16
Dobrý den,
chtěla bych poprosit zkušené o radu:
1) zaměstnanec oznámil v prosinci 2009 studium svého syna a následovně donesl potvrzení o studiu platné od 1.9.2009. V měsících září - prosinec 2009 tedy nebyla uplatněna sleva na dítě, tj. 890,- x 4 měsíce = 3560,-.
Tuto částku jsem mu přidala do ročního vyučtování v březnnové výplatě 2010.
Je to tak správně?
2) tentýž zaměstnanec mi v září 2011 oznámil, že syn pokračuje ve studiu na jazykové škole a sliboval, ze donese potrvrzení o studiu.
V prosinci 2011 mi oznámil, ze syn nakonec nestuduje a donesl potvrzení platné jen do 30.6.2010.
Takže v měsících červenec až listopad 2010 (5 měsíců) byla uplatněna sleva a už na ni neměl nárok, tj. 967,- x 5 měsíců = 4835,- Kč. (za prosinec 2010 jsem mu slevu zrušila).
Chtěla jsem se zeptat, jak mám tento problém zobrazit v ročním zúčtování za rok 2010. Ještě jsem se s takovou situací nesetkala.
Budu tam někde obrazovat tech 4835,- nebo i těch 3560..?
Vytiskla jsem si z mzdového programu ten formulář s vyúčtováním a ted se mi jedná, jestli v něm budu dělat někde úpravy.
Velmi vám děkuji za odpovědi!