Švarcsystém

• (neregistrovaný)

25. 2. 2011 10:43

Prosím má někdo zkušenosti, že by úřady prováděly kontrolu tzv.švarcsystému? Jde mi o klienty,kteří hlavně ve stavební činnosti najímají subdodavatele většinou fyzické osoby bez vlastních zaměstnanců na provádění prací dle akt.požadavků zadavatele. FO pracují svým jménem na své IČO,ale jsou i tací, kteří mají 12 faktur za rok pro stejného odběratele - mého klienta, tzn.pravidelně dostávají úhrady faktur,byť pokaždé za jinou akci. Aby v tom někdo nehledal skrytou zaměstnanost. Díky za zkušenosti.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2011 15:47

Em. (neregistrovaný)

Re: švarcsystém
      Pokud stavební firma má své zaměstnance a na tutéž práci najimá "živnostníky", pak to je problém a ÚP může dát vysokou pokutu. To se potom skutečně jedná o švarcsystém.
      Živnostníky si může najímat pouze na práci, která je zcela odlišná od té, kterou je schopný si sám zajistit svými zaměstnanci.

• 25. 2. 2011 16:39

bromo (neregistrovaný)

Re: švarcsystém
      Děkuji, ono je to těžké, malá firma, 2 zaměstnanci, neví,jaké bude mít zakázky, využívat živnostníky je ideální způsob, mám akci, najmu, nemám, nemusím platit prostoje zaměstnancům. Živnostníci jsou vesměs lidi na pomocné stavební a zednické práce, to by ti zaměstnanci museli být třeba elektřikáři nebo tak něco,aby se to netlouklo...Mám pocit,že podnikání je u nás všemi možnými prostředky bráněno, jako by nestačilo, že ziskové akce jsou předem rozebrané, když malá firma něco urve, ještě má tyto problémy. Díky za Váš názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).