Re: účetní a daňové odpisy - postup
Dobrý den,
záleží na tom, jaké odpisy účtujete. Máte dvě možnosti, buď jste si zvolila, že účetní odpisy = daňové odpisy, pak si vedete jednoduchou evidenci a co zaúčtujete, je to, co si chcete uplatnit, a je to daňově uznatelné a bude to uvedeno v daňovém přiznání v příloze 1. tabulka B písmeno a).
Pokud máte jiný způsob výpočtu pro účetní i pro daňové odpisy, můžete na konci roku polemizovat, zda si daňové odpisy uplatníte (přerušíte odepisování), nebo ne.
účetní odpis , který bude větší než daňový , si mohu uplatnit ? prosím podle jakého předpisu ? Ještě jsem se s takový, předpisem nesetkala.
děkuji,
takže, jestli jsem to pochopila správně, tak firma, která má účetní odpisy stejné jako daňové, tak si nemůže vybrat, zda bude nebo nebude uplatňovat daňové odpisy? Daňové i účetní odpisy jsou stejné. Za rok 2009 byly odpisy uvedeny v příl.1 tab B, takže daňové odpisy byly uplaněny a letos tedy udělám to samé?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změna hlášení má háček. Všechny formuláře pojišťovnám se podávají dál postaru
Květnové svátky posunou výplaty důchodů
Připravovaná novela stavebního zákona: Znovu a lépe?
Perličky z diskuze účetních k JMHZ
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
25. 2. 2011 12:44
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s odpisy, mám v tom trochu zmatek. Vím, že účetní odpisy se musí zaúčtovat a daňové, pokud se to nehodí (jako třeba když je ztráta), tak nemusí. Firma sro, má 5 aut. Za rok 2009 dělal DPPO daňový poradce s tím, že jsem zaúčtovala účetní odpisy na 551/082, ale tím zvýšila ztrátu, ne? A že dańové odpisy nebudeme uplatňovat. Daňový poradce vyplnil přiznání a částku odpisů uvedl v příl.1 tabulka B daňové odpisy, a to udělal správně, když jsme nechtěli uplatnit daň. odpisy? Jak mám postupovat v přiznání za rok 2010? Zaúčtuji účetní odpisy a tím se mi sníží zisk, a daňové mám uvést ty co měly být loni nebo letos? Vůbec nevím, jsem z toho zmatená.
děkuji za odpověď