Živnosti - klíč

• (neregistrovaný)

25. 2. 2011 17:49

Účtuji několik živností a nepochopila jsem podle jakého klíče jsou rozdělené mezi živnosti řemeslné a volné.
    Např., syn kovář - živnost řemeslná, matka krejčová - živnost volná. Nebo kosmetička - řemelsná živnost, masérka - volná živnost. Jeden může uplatňovat výdajový paušál 80%, druhý jen 60%. Jak jim vysvětlím proč?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2011 18:15

pája

Re: Živnosti - klíč
      protože rozdělení na živnosti vázané, řemeslné, koncesované nebo obory živnosti volné je provedeno zákonem a my jako dbalí občané přečteme, pochopíme a sklapneme kufry. Co na tom ccete vyvsvětlovat.
      Já taky nepochopím, že na okování koně musím mít řemeslnou živnost se vším všudy a podle oboru č.třeba 33 živnosti volné můžu stavět a vyrábět plavidla nebo 35. vyrábět drážní hnací vozidla, ale co s tím nadělám, nic.

• 25. 2. 2011 18:29

Marita (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Mně jen hlava nebere, že zedník, který si vezme zednickou lžíci a jde k sousedům nahazovat fasádu má prakticky minimální náklady, ale z hlediska výdajového paušálu si odepíše o 20% víc, než dámská krejčová, která musí mít provozovnu, šicí stroj, nakupuje nítě a spotřebovává elektřinu. Asi si to zařadím do škatulky - nelogické, závislé na zvůli poslanecké sněmovny a úřednického aparátu. Stejně jako chytané změny DPH - chleba 10%, rohlík 20% :-(

• 25. 2. 2011 19:45

Marita (neregistrovaný)

:-D Tak to je pravda. Hlavně zdraví, ostatní si koupíme!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).