Re: Příjem v roce 2010
Letos je rok 2011. Předpokládám, že mluvíte o roku 2010, proto takto: pokud jste v roce 2010 přešla na uplatňování výdajů %, v přiznání r. 2009 jste musela dát pohledávky a závazky jako úpravy dle § 23 odst. 5 - zvyšující nebo snižující rozdíl příjmů a výdajů. Pokud jste toto neprovedla, musíte podat dodatečné přiznání. jestli tímto přiznáním se zvýší daňová povinnost roku 2009, FÚ vyměří nekomrpomisně penále z prodlení. Zároveň Vám vznikne povinnost podat opravný přehled pro OSSZ. Vydané faktury zaplacené až v roce 2000 jsou nedaňovám výdajem roku 2010, ale vstupují do vyměřovacího základu v přehledu pro ZP za 2010.
Re: Příjem v roce 2010
Pane Oldo, já vím, že ten rok před uplatňováním výdajů % se musí danit i to co se bude platit až v příštím roce, ale jde mi o to, když už uplatňuji výdaje %, tzn. že v roce 2009 jsem uplatňovala již výdaje %, tak jestli v roce 2010, když mi byla zaplacena faktura z roku 2009 - ten příjem jsem v tom roce nepřiznávala, když jsem peníze nedostala, i když jsem už uplatňovala výdaje %. Tak jestli je to příjem roku 2010 a nebo jsem to měla zdaňovat už v roce 2009 v těch položkách co zvyšujou daňový základ? Jestli mi teda rozumíte? Prostě když uplatňuji výdaje % a nemám ten rok ještě od odběratele proplacenou fakturu, tak který rok ji zdaňují? Rok platby a nebo rok vystavení? Vedu daňovou evidenci. Děkuji a snad jsem to srozumitelně vysvětlila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2011 23:29
Prosím Vás, když jsem loni uplatňovala výdaje % a letos chci podle skutečných výdajů, tak příjem z roku 2009 - faktura zaplacená od odběratele až v roce 2010 je příjmem 2010 a nebo jsem to měla dát loni do položek zvyšující daňový základ a teď to musím dodanit? A jak by to bylo kdybych i letos uplatňovala %?Děkuji chytrým hlavičkám za radu.