Přechod z PPM na rodičovskou

• (neregistrovaný)

27. 2. 2011 11:05

Dobrý den, zjistila jsem, že mi skončila lhůta 28 týdnů příspěvku PPM minulý týden. Měla jsem zřejmě zažádat zaměstnavatele a sociálku o rodičovský příspěvek, nic z toho jsem neudělala, ani zaměstnavatele jsem nepožádala o vybrání dovolení, proste nic. Špatně jsem si to spočítala, prosím jaké budou následky nevíte??? Díky moc, jsem pitomá a ted i zoufalá, dííky, R.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 2. 2011 14:16

S. (neregistrovaný)

Re: přechod z PPM na rodičovskou
      Hlavně v klidu, napište zaměstnavateli, že žádáte o čerpání dovolené mezi mateřskou a rodičovskou a také do kdy budete s dítětem doma, mzdy ještě nemají zpracovány si myslím.Dojděte si pro formulář žádost o rodičovskou a vyplnte jej a odevzdejte na sociálce.To zvládnete brzo.

• 27. 2. 2011 15:54

yx (neregistrovaný)

Jestliže jí uplynula mateřská dovolená minulý týden, tak o čerpání řádné dovolené už nemá smysl žádat. Případný nárok na tuto dovolenou zůstane "schován" až po návratu z rodičovské dovolené. Protože jste ale zaměstnavatele včas nepožádala o čerpání rodičovské dovolené, má se za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte. Zaměstnavatel v tomto případě nemá povinnost vám umožnit dřívější nástup do zaměstnání. Se zpracováním mezd toto nemá vůbec nic společného.

• 27. 2. 2011 16:02

REnata sljt (neregistrovaný)

Dobrý den,
      děkuji za odpověď, znamená to tedy, že když teď zaměstnavateli dám žádost na 2 roky rodičovské, nemusí mi vyhovět?
      Ráda bych se ještě zeptala, prý existuje možnost, že u zaměstnavatele si domluvím 3 roky rodičovské dovolené, ale dávku budu chtít vyplatit ve 2 letech, ten zbývající rok se bere jako neplacené volno? tzn., že si musím ten jeden rok platit sama zdravotní a sociální?
      Děkuji, R.

>>>Dobrý den, zjistila jsem, že mi skončila lhůta 28
      >>>týdnů příspěvku PPM minulý týden. Měla jsem zřejmě
      >>>zažádat
      >>>zaměstnavatele a sociálku o rodičovský příspěvek, nic
      >>>z toho jsem neudělala, ani zaměstnavatele jsem
      >>>nepožádala o vybrání dovolení, proste nic. Špatně
      >>>jsem
      >>>si to
      >>>spočítala, prosím jaké budou následky nevíte??? Díky
      >>>moc, jsem pitomá a ted i zoufalá, dííky, R.
      >>Hlavně v klidu, napište zaměstnavateli, že žádáte o
      >>čerpání dovolené mezi mateřskou a rodičovskou a také
      >>do
      >>kdy budete s dítětem doma, mzdy ještě nemají
      >>zpracovány si myslím.Dojděte si pro formulář žádost o
      >>rodičovskou a vyplnte jej a odevzdejte na sociálce.To
      >>zvládnete
      >>brzo.
      >
      >Jestliže jí uplynula mateřská dovolená minulý týden,
      >tak o čerpání řádné dovolené už nemá smysl žádat.
      >Případný nárok na tuto dovolenou zůstane "schován" až po
      >návratu z rodičovské dovolené. Protože jste ale
      >zaměstnavatele včas nepožádala o čerpání rodičovské dovolené,
      >má se za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj.
      >do 3 let věku dítěte. Zaměstnavatel v tomto případě
      >nemá povinnost vám umožnit dřívější nástup do zaměstnání.
      >Se zpracováním mezd toto nemá vůbec nic společného.

• 27. 2. 2011 16:27

yx (neregistrovaný)

Pletete si pojem rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek. To jsou dvě samostatné věci. O rodičovský příspěvek , pokud splníte podmínky si můžete žádat např. na 2 roky, u zaměstnavatele žádáte o rodičovskou dovolenou a protože jste termín již prošvihla, tak je zbytečné žádat o 2 roky rodičovské dovolené, zaměstnavatele bere, že jste si požádala do 3 let věku dítěte, tzv. konkludentně. Takže na rodičovské dovolené, nikoli na neplaceném volnu budete u zaměstnavatele do 3 let věku dítěte.

• 27. 2. 2011 19:15

miiisa (neregistrovaný)

O možnosti nevim, ale zc si při neplaceném volnu platí pouze zdravotní. Ale neplacené volno se mu nepočíta do doby důchodového pojištění.

• 27. 2. 2011 19:41

Líba (neregistrovaný)

Především, do 3 let dítěte můžete být na rodičovské dovolené a je zbytečné si brát neplacené volno. O to můžete požádat po 3. narozeninách dítěte. Ani pak si nebudete muset platit ZP, protože pokud nebudete dávat dítě do školky nad povolenou dobu, budete osobou celodenně pečující o dítě do 7 let, tudíž nadále pojištěna státem.

Do 4 let věku dítěte jste i v tomto případě důchodově pojištěna.

Rozdíl mezi rodičovským příspěvkem (lze o něj zažádat 3 měsíce zpětně) a rodičovskou dovolenou vám už kolegyně vysvětlila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).