PROSÍM, poradíte někdo?
>Dobrý den,
>
>prosím Vás, poradíte mi? Už jsem projížděla internet i
>tohle šikovné fórum, ale ještě si s tím vůbec nevím
>rady... :((
>
>OSVČ má tady v Čechách malý krámek se zeleninou. Na
>živnostenským listu koukám, že má bydliště na Sovensku a
>místo podnikání je tady u nás. A v ARESu jsem
>zjistila, že má slovenské občanství a jako právní forma tu má
>412 - Zahraniční osoba a typ subjektu - zahraniční
>fyzická osoba. Nenašla jsem ji v obchodním rejstříku na
>internetu ani podle jména ani podle IČA, rodného čísla
>nebo tak, takže tam zřejmě není zapsaná.
>
>Na účetní kavárně jsem narazila na asi podobný případ,
>jako je ten můj, a tohle tam bylo v odpovědi:
>
>"Podle § 1 odst. 2 zákona o účetnictví musely vést
>účetnictví i zahraniční osoby nezapsané v obchodním
>rejstříku - to platilo do 31.12.2010, tedy i pro rok 2010.
>Od 1.1.2011 byl tento paragraf novelizován a již mohou
>vést daňovou evidenci. Pozor, pokud zahr.osoby vedly
>do 31.12.2010 účetnictví, mohou přejít na DE nejdříve
>po uplynutí 5 let od zahájení vedení účetnictví."
>
>A zase tady v hstorii jsem se dočetla, že pokud není
>zapsaná v obchodním rejstříku, tak může vést daňovou
>evidenci - tedy jestli si to nevysvětluji jinak...
>
>Tak teď nevím, musí vést účetnictví nebo daňovou
>evidenci? A teď mě tak napadá, i když jsem se sice dívala
>do zákona, ale buď jsem už totálně slepá, anebo nemusí
>být plátcem DPH?
>
>Prosím Vás moc a moc o pomoc a děkuji každému, kdo
>poradí, vzhledem k blížícímu se termínu pro podání
>daňového přiznání už trošku začínám panikařit...
>Míša.
Re: PROSÍM, poradíte někdo?
Dobrý den,
taky mám Slováka, vztahuje se na něj
zákon o účetnictví § 1 odst. (2) písm. b) zahraniční osoby, pokud na území České republiky podnikají nebo provozují jinou činnost podle zvláštních právních předpisů
Žádnou změnu k 1.1.2011 jsem nenašla. Protože je občanem členského státu EU, nemusí být zapsán v obch. rejstříku, ale účetnictví vést musí.
S plátcovstvím DPH to nemá nic společného.
Hezký den
ZAPOMEŇTE, co jsem napsala před chvílí!!!
Nedalo mi to a hledala jsem:
Od 1. ledna 2011 se změnil zákon o účetnictví, kromě jiného taky v § 1.
V časopisu Účetnictví v praxi 1/2011 píše Ing. Koch "výklad":
Po novele se na zahraniční fyzické osoby vztahují stejné důvody pro vznik povinnosti vést účetnictví jako na české fyzické osoby ... Dál to není důležité.
Takže - není šprochu, aby nebylo pravdy trochu.
Dokonce nemusí vést účetnictví pět let, může přejít na DE od 1.1.2011.
S plátcovstvím DPH to ale nemá fakt nic společného.
Díky za nakopnutí, misulak, jinak bych se o tom asi nedověděla!!!
Hezký den
>ZAPOMEŇTE, co jsem napsala před chvílí!!!
>
>Nedalo mi to a hledala jsem:
>Od 1. ledna 2011 se změnil zákon o účetnictví, kromě
>jiného taky v § 1.
>V časopisu Účetnictví v praxi 1/2011 píše Ing. Koch
>"výklad":
>Po novele se na zahraniční fyzické osoby vztahují
>stejné důvody pro vznik povinnosti vést účetnictví jako na
>české fyzické osoby ... Dál to není důležité.
>Takže - není šprochu, aby nebylo pravdy trochu.
>Dokonce nemusí vést účetnictví pět let, může přejít na
>DE od 1.1.2011.
>
>S plátcovstvím DPH to ale nemá fakt nic společného.
>
>Díky za nakopnutí, misulak, jinak bych se o tom asi
>nedověděla!!!
>
Podle čeho nemusí vést účetnictví po dobu pěti let od počátku vedení účetnictví a může přejít na DE?.
Prosím o §.
>Hezký den
V citovaném výkladu se píše: ... Ustanovení § 4 odst. 7 ZU, které stanoví možnost účetních jednotek podle § 1 odst. 2 písm. d) až h) ukončit vedení účetnictví nejdříve po uplynutí pěti po sobě jdoucích účetních období, ve kterých vedly účetnictví, se na zahraniční osoby nevztahuje. ...
Vysvětlila jsem si to tak
Hezký den
Mám jiný názor.
Novela 410/2010 Sb.(účinnost od 1.1.2011) vložila do §1 následující:
V § 1 se na konci odstavce 2 doplňuje věta "Ustanovení písmen d) až h) se použijí i pro zahraniční fyzické osoby.".
a §7/4 zní:
(7) S výjimkou ukončení činnosti mohou účetní jednotky podle § 1 odst. 2 písm. d) až h) ukončit vedení účetnictví nejdříve po uplynutí 5 po sobě jdoucích účetních období, ve kterých vedly účetnictví.
----
Aha, takže je to asi jasný...
Mimochodem, ptala jsem se teď taky pro jistotu ještě přímo na FU a tam mi řekli, že by sice správně mělo být podvojné účetnictví, ale pak mi ta paní řekla, že ostatní subjekty jim nosí hlavně daňovou evidenci, někteří i podvojné účetnictví a k tomu si ještě uplatní vádaje paušálem (o tomhle způsobu - podvojko a paušál dohromady, jsem ale v životě neslyšela...), ale protože je prý "díra v zákoně", tak je za to nemůžou postihovat a brát to jako chybu a jsou povinni takto zpracovaná přiznání aakceptovat bez rozdílu, jakým způsobem bylo účtováno.
Tak nevím...
Ale moc Vám děkuji za Vaše rady a připomínky...
Míša.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 2. 2011 23:18
Dobrý den,
prosím Vás, poradíte mi? Už jsem projížděla internet i tohle šikovné fórum, ale ještě si s tím vůbec nevím rady... :((
OSVČ má tady v Čechách malý krámek se zeleninou. Na živnostenským listu koukám, že má bydliště na Sovensku a místo podnikání je tady u nás. A v ARESu jsem zjistila, že má slovenské občanství a jako právní forma tu má 412 - Zahraniční osoba a typ subjektu - zahraniční fyzická osoba. Nenašla jsem ji v obchodním rejstříku na internetu ani podle jména ani podle IČA, rodného čísla nebo tak, takže tam zřejmě není zapsaná.
Na účetní kavárně jsem narazila na asi podobný případ, jako je ten můj, a tohle tam bylo v odpovědi:
"Podle § 1 odst. 2 zákona o účetnictví musely vést účetnictví i zahraniční osoby nezapsané v obchodním rejstříku - to platilo do 31.12.2010, tedy i pro rok 2010. Od 1.1.2011 byl tento paragraf novelizován a již mohou vést daňovou evidenci. Pozor, pokud zahr.osoby vedly do 31.12.2010 účetnictví, mohou přejít na DE nejdříve po uplynutí 5 let od zahájení vedení účetnictví."
A zase tady v hstorii jsem se dočetla, že pokud není zapsaná v obchodním rejstříku, tak může vést daňovou evidenci - tedy jestli si to nevysvětluji jinak...
Tak teď nevím, musí vést účetnictví nebo daňovou evidenci? A teď mě tak napadá, i když jsem se sice dívala do zákona, ale buď jsem už totálně slepá, anebo nemusí být plátcem DPH?
Prosím Vás moc a moc o pomoc a děkuji každému, kdo poradí, vzhledem k blížícímu se termínu pro podání daňového přiznání už trošku začínám panikařit...
Míša.